MyHeritage palauttaa kadoksissa olleen perhealbumin norjalaiselle suvulle

MyHeritage palauttaa kadoksissa olleen perhealbumin norjalaiselle suvulle

Viime vuonna Israelilaisesta huutokaupasta löytyi MyHeritagen perustajan ja toimitusjohtajan, Gilad Japhetin yllätykseksi näyttävän näköinen vanha perhealbumi. Gilad pyysi tutkimusryhmäämme selvittämään, kenelle perheelle albumi kuului – ja meillä oli kunnia ja etuoikeus palauttaa albumi sen omistajan elossa olevalle jälkeläiselle.

Katso koko tarina alla olevalta videolta (video on tekstitetty englanniksi) tai jatka tämän artikkelin lukemista:

Perhealbumin omistuskirjoitus

Albumi oli nahkainen, sidottu, ja sen kannessa oli kullanvärisiä kuviota. Se oli täynnä valokuvia tyylikkäästi pukeutuneista ihmisistä. Pukeutumisesta kävi ilmi, että kuvissa esiintyvät ihmiset olivat vaikutusvaltaisista perheistä.

Albumin ensimmäiselle sivulle oli kirjoitettu omistuskirjoitus:

Thorkild Gustav Haugelle

Ravnin perheeltä

Arendal 1903

Perhealbumi

Kaunis nahkainen albumi kultakoristein

Gilad on itsekin intohimoinen sukututkija, ja hän tunnisti korvaamattoman sukuaarteen heti, kun näki sellaisen. Hän osti albumin, välitti sen tutkimusryhmällemme ja pyysi heitä jäljittämään Thorkildin perheen ja löytämään elossa olevan jälkeläisen, jolle voisimme antaa albumin.

Perhealbumin kuvat

Albumin kuvissa olevat henkilöt ovat pukeutuneet elegantisti

Tiesin hyvin vähän sukuni historiasta

Tutkimusryhmämme ryhtyi työhön ja löysi pian Oslosta nuoren miehen nimeltä Max Emil Kørner. Soitimme Maxille ja hän oli hyvin yllättynyt. Ei sitä joka päivä saa puhelua, jossa kerrotaan, että on löydetty 100 vuotta vanha esi-isälle kuulunut albumi!

Max sanoo, että ennen kuin otimme häneen yhteyttä, hänellä oli vain vähän tietoa esivanhemmistaan. Näyttää siltä, että hänen suvussaan oli ollut eripuraa sen jälkeen, kun hänen isoäitinsä meni naimisiin jonkun sellaisen kanssa, joka ei sukulaisten mielestä ollut hänen arvoisensa. Ainoa asia, jonka Max tiesi varmasti, oli, että yksi hänen iso-isovanhemmistaan oli tanskalainen.

Norjan maajohtajamme Jeanette Sandsgaard otti albumin ja toimitti sen henkilökohtaisesti Maxille.

MyHeritagessa ymmärretään vanhojen valokuvien teho nuorempien sukupolvien yhdistämisessä edeltäjiinsä. Siksi kehitämme jatkuvasti uusia työkaluja vanhojen kuvien herättämiseksi eloon; esimerkiksi Deep Nostalgia™ ja MyHeritage In Color™.

Miten tämä perhealbumi päätyi Israeliin? Se on edelleen arvoitus.

Thorkil Gustav Hauge oli noin 16-vuotias, kun hän sai albumin Ravnin perheeltä. Albumin ensimmäisellä sivulla on kuva kauniista, uusgoottilaiseen tyyliin rakennetusta Arendalin kirkosta. Kirkon suunnitteli Christian Fürst ja se vihittiin käyttöön vuonna 1888, vain viisi vuotta ennen albumiin merkittyä päivämäärää.

Ravnin perhe ei ollut sukua Haugen perheelle. Tohtori Jacob Ravnin (s. 1847) ja hänen poikansa Trygve Angell Ravnin (s. 1853) kuvat ovat kuitenkin albumissa. Ehkä he olivat perheen ystäviä?

Arendalin kirkko

Kaunis, uusgoottilaiseen tyyliin rakennettu Arendalin kirkko. Kirkon suunnitteli Christian Fürst ja se vihittiin käyttöön vuonna 1888

Kuka oli perhealbumin omistaja Thorkild Gustav Hauge?

Thorkild Gustav Hauge (1887-1919) syntyi Arendalissa ja kastettiin Tromøyan kirkossa Arendalin ulkopuolella vuonna 1887. Hän ja hänen veljensä Thomas olivat Niels Christopher Henrik Haugen (s. 1842) lapsia. Haugen itsensä isä oli Thomas Bryn (1782-1827), joka oli yksi Norjan perustuslain laatijoista. Thomas Bryn oli lakimies, ja edusti unionipuoluetta. Hänet valittiin Norjan parlamenttiin vuosina 1814 ja 1827 Larvikin ja Sandefjordin alueelta, ja hän kuoli pian sen jälkeen. Bryn kirjoitti päiväkirjaa Eidsvollista, ja Henrik Wergeland – yksi modernin norjalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin uranuurtajista – käytti sitä lähteenä kirjoittaessaan perustuslakihistoriaa.

Thomas Bryn

Thomas Bryn oli lakimies ja poliitikko

Thorkild avioitui Klara Olea Lydia Svår Siljesætherin kanssa ja opiskeli insinööriksi. Hän matkusti vaimonsa kanssa Australian Melbourneen, jossa he saivat ainoan lapsensa Lena Marie Haugen (1912-1964). Vuonna 1915, kun Lena Marie oli 3-vuotias, he palasivat Norjaan, jossa hän kasvoi ja kävi koulunsa. Thorkild kuoli traagisesti keuhkokuumeeseen 32-vuotiaana ollessaan työmatkalla Tukholmassa. Ei tiedetä, avioituiko Klara Olea Lydia Svår Siljesæther uudelleen Thorkildin kuoleman jälkeen.

Lena Marie Hauge kasvoi ja valmistui toimittajaksi kotimaassaan. Hän aloitti uransa Dagspostenissa Trondheimissa vuonna 1937. Vuodesta 1945 alkaen loppuelämänsä ajan hän työskenteli Oslon sanomalehti Nationenissa. Hänellä ei ollut lapsia ja hän kuoli 50-vuotiaana, vuonna 1964. Kun Lena Marie Hauge kuoli, hänen hautajaisiaan käsiteltiin lukuisissa norjalaisissa sanomalehdissä, ja monet niistä löytyvät Norjan kansalliskirjaston arkistosta. Sieltä voimme lukea, että hän käytti salanimeä ”Murre” ja että hän huolehti tuon ajan naisjärjestöistä, erityisesti talonpoikaisnaisista, ja että hän toimitti ”Naisten sivua” Nationenissa.

Lena Marie Haugen kuolinilmoitus

Ilmoitus Lena Marie Haugen eli ”Murren” kuolemasta, Haugesundsavis-lehdessä, 4. maaliskuuta 1964 (Lähde: Norjan kansalliskirjasto).

Toisessa lehdessä, Fjordingenissa 11. toukokuuta 1964 julkaistussa ilmoituksessa todetaan, että hän jätti jälkeensä 30 000 kruunua, ja hänen äitinsä oli hänen ainoa perijänsä. Hänen äitinsä kuoli Ruotsissa seuraavana vuonna 1965.

Elossa olevan jälkeläisen löytyminen

Thorkildilla oli vain yksi lapsi, ja hänen tyttärensä oli lapseton. Tämä tarkoitti sitä, että perhealbumille ei ollut suoraa perillistä. Niinpä tutkimusryhmä keskittyi jäljittämään Thorkildin veljen, Thomasin, jälkeläisiä.

Veljekset Thorkild ja Thomas

Kuva kahdesta Haugen veljeksestä, Thorkildista ja Thomasista, perhealbumista. Kuva on väritetty MyHeritage In Color™ -ohjelmalla.

Thomas Bryn oli naimisissa Else Maria Brynin kanssa, ja heillä oli useita lapsia, joista tyttären, Karin Andrea Bryn Haugen pojanpoika Max Emil Boholm Kørner on Thorkildin veljen Thomasin nuorin jälkeläinen.

Thomas Haugen sikupuu

Thomas Haugen sukupuu. Hänen lapsenlapsenlapsensa Max Emil voi nyt nauttia kauniista perhealbumista.

Emme vieläkään tiedä, miten albumi päätyi Israeliin, mutta on selvää, että joku piti siitä hyvää huolta: vaikka monet valokuvista olivat kadonneet, kun Gilad löysi sen, se oli erittäin hyvässä kunnossa.

Oli suuri ilo antaa tämä perhealbumi Maxille, jotta hän voi vaalia sitä ja jakaa sen tulevien sukupolvien kanssa.

Max on hyvin kiitollinen siitä, että hänellä on nyt enemmän tietoa sukutaustastaan ja myös tämä arvokas ja konkreettinen pala hänen perheensä historiaa.

Emme ehkä pysty löytämään harvinaista valokuva-albumia perheenjäsenistäsi, mutta Photo Discoveries™ -toimintomme voi löytää valokuvia esivanhemmistasi, joita et ehkä ole koskaan ennen nähnyt – ja valokuvatyökalujen avulla; korjaamalla, värittämällä, parantamalla ja jopa animoimalla kuviasi, voit ”löytää” ne uudestaan.

Näe vanhat valokuvasi uudessa valossa korjaamalla, värittämällä, parantamalla ja jopa animoimalla niitä! Klikkaa tästä ja kokeile Photo Enhanceria nyt.