Perheen historia – MyHeritagen kautta australialainen iso-isoäiti löysi 2 setää ja tädin

Perheen historia – MyHeritagen kautta australialainen iso-isoäiti löysi 2 setää ja tädin

Shona Wise syntyi Edinburghissa Skotlannissa ja muutti perheensä kanssa pienenä lapsena Perthiin, Australiaan. Häntä oli aina kiehtonut perheen historia – hän tiesi, että hänen äitinsä oli syntynyt avioliiton ulkopuolella Skotlannissa vuonna 1937, mutta kumpikaan ei tiennyt hänen äitinsä biologisen isän henkilöllisyyttä.

Shonan äiti

Shonan äiti

Shona ja perheen historia

Nyt, Shonan ollessa 4 lapsen äiti, isoäiti 12 lapsenlapselle ja kahden lapsen iso-isoäiti, oli hänestä tärkeää, että lapset, heidän lapsensa ja heidän lapsenlapsensa saavat tietää perimästään, joten hän tilasi synnyintodistukset. Kun hänen äitinsä synnyintodistus saapui, oli siinä yllätys odottamassa: äidin biologinen isä oli mainittu todistuksessa koko nimellään.

Varustettuna näillä tiedoilla, Shona aloitti etsimisen kälynsä avulla. Hänen biologisella isoisällään oli epätavallinen toinen nimi, minkä vuoksi hänet oli melko helppo löytää. Tehtyään tutkimusta jo jonkin aikaa Shona törmäsi MyHeritage-sukupuuhun, jossa oli isoisän tarkka nimi – ja puun rakentanut käyttäjä asui Skotlannissa.

Epäröityään hetken Shona päätti lähettää käyttäjälle viestin, jossa hän kertoi löydöstään. Hän mainitsi viestissään myös, että ellei henkilö haluaisi vastata, hän ymmärtäisi.

Mutta muutamaa päivää myöhemmin Shona sai viestin. Kävi ilmi, että tämä henkilö oli Shonan, biologiseksi isoisäkseen olettamansa miehen poika. Noin viikkoa myöhemmin ko. henkilö lähetti valokuvan isästään. Shona oli pudota tuoliltaan. ”Yhdennäköisyys poikani kanssa oli hämmentävää!” hän huudahtaa.

Noin yhdeksän kuukauden kirjeenvaihdon jälkeen Shona ja hänen oletettu setänsä päättivät tehdä DNA-testit ja saada varmuuden sukulaisuussuhteestaan.

Kumpikin sai DNA-pakkauksensa, teki poskipyyhkäisytestin ja lähetti näytteensä laboratorioon.

”Odotus oli yhtä piinaa”, Shona muistelee. ”Minun tulokseni tulivat ensin ilman osumaa, ja sitten muutama päivä myöhemmin sain sähköpostiviestin … Olin niin hermostunut, että kesti 2 päivää ennen kuin avasin sen.”

Kun hän lopulta avasi viestin, olivat tulokset odotetun mukaiset: käyttäjä, johon hän oli ottanut yhteyttä, oli hänen setänsä ja hänen lähettämänsä valokuvan mies oli hänen isoisänsä.

”Olin löytänyt äitini perheen”, hän sanoo. ”Veljelläni ja minulla on nyt Skotlannissa asuva täti ja setä ja Melbournessa asuva setä, joka muutti perheensä kanssa Australiaan vuonna 1966.”

”Kuvittele sitä – äitini velipuoli asui saman mantereen toisella puolella eikä hän tiennyt siitä!” Shona sanoo.

Osoittautui, että Shonan täti Skotlannissa oli tehnyt laajaa sukututkimusta kuuden sukupolven ajalta aina 1720-luvulle saakka.

Toisensa löytämisen jälkeen Shona ja hänen perheensä ovat tavanneet Shonan sedän ja tädin sekä muutamia serkkuja.

Shonan sedät ja täti

Shonan sedät ja täti

”Veljeni ja minä kasvoimme siinä uskossa, että meillä ei ole tätejä tai setiä, koska molemmat vanhempamme olivat ainoita lapsia”, Shona sanoo.

”Äitimme tunsi aina, että hänen elämästään puuttui jotain”, Shona jatkaa. ”No, olemme löytäneet tuon puuttuvan linkin. Olen vain pahoillani siitä, että äidillämme ei ole enää mahdollisuutta tavata perhettään, sillä hän kuoli vuonna 1972, vain 34-vuotiaana. ”

Millaisia neuvoja Shonalla on ihmisille, jotka aloittavat oman perheensä puuttuvien linkkien etsimisen? ”Tutki yhtä linjaa kerrallaan ja säilytä paperikopiot kaikesta löytämästäsi”, hän sanoo. ”Aloittaessani yritin tehdä kaikkea yhtä aikaa ja siitä tuli hyvin sekavaa.”