Olin ainoa lapsi – MyHeritage DNA-testin ansiosta sain 3 sisarusta

Olin ainoa lapsi – MyHeritage DNA-testin ansiosta sain 3 sisarusta

Monika Fleming sai 30-vuotiaana selville, että hänet oli adoptoitu. 37 vuotta myöhemmin hän latasi DNA: n MyHeritage-sivustolle – ja löysi velipuolen. Tämä on hänen tarinansa.

Sain tietää, että minut oli adoptoitu, kun olin 30-vuotias. Olin sotilasperheen ainoa lapsi. Koska muutimme paljon, halusin löytää juureni ja halusin tietää esi-isieni tarinat. Isäni isän puolen isosetä tutustutti minut sukututkimukseen, kun olin ala-asteella. Kun pääsin lukioon, aloin täyttää sekä äitini että isäni sukujen sukupuita. Vietin vuosia keräämällä tietoja esi-isistäni, mutta 30-vuotiaana sain tietää, että sukututkimukseni dokumentoi vanhempieni juuret, mutta ei minun.

Muistan vieläkin puhelun jonka sain keväällä 1986 Portsmouthissa Virginiassa sijaitsevasta laivastosairaalasta, jossa äitini oli kuolemassa syöpään. Sairaala oli yli kahden tunnin matkan päässä, ja ajaessani ihmettelin, miksi äitini oli ollut niin järkyttynyt puhelimessa. Kun saavuin paikalle, hän oli helpottunut ja kertoi olevansa pahoillaan siitä, että oli salannut uutiset minulta niin kauan, mutta hän ei voinut kuolla ennen kuin kertoi minulle, että minut oli adoptoitu vanhempieni ollessa Saksassa. Hän sanoi, että olin tullut orpokodista. He olivat päättäneet olla kertomatta perheilleen, ja niinpä kasvoin niin, että kaikki luulivat minua heidän biologiseksi lapsekseen.

Koska hän oli niin sairas, päätin olla kertomatta hänelle, että tiesin jo adoptiosta. Olin jo aikaisemmin alkanut epäillä asiaa, koska oli ilmennyt erilaisia johtolankoja. Kun olin kysynyt minun ja muun perheen välisistä eroavaisuuksista, kukaan ei osannut vastata. Minulla oli tummanruskeat silmät ja hiukset. Äidilläni oli pähkinänruskeat silmät ja isälläni siniset. Suurin osa äidinpuoleisista sukulaisista oli sinisilmäisiä ja heillä oli vaaleat tai vaaleanruskeat hiukset, ja molemmilla isoisilläni oli kirkkaansiniset silmät. Mietin usein, mistä ruskeat silmäni tulivat.

Kun hän joutui sairaalaan useita kuukausia ennen tätä puhelinsoittoa, sairaalassa pyydettiin joitakin tietoja. Olin tutkinut perhettä koskevia papereita kaapissa olevassa laatikossa ja löytänyt adoptiokuitteja sekä syntymätodistuksen, kaikki saksaksi. Todistuksessa oli rekisterinumero, päivämäärä – 13. huhtikuuta 1955 – ja tytön nimi Monika.

Etsimässä syntymäperhettäni

Äitini itki sairaalasängystään ja sanoi, ettei ollut kertonut minulle aiemmin, koska pelkäsi, että jättäisin hänet etsimään toista perhettäni. Hän kuoli kolme kuukautta myöhemmin. Onnistuimme saamaan isälleni tilapäisen virkavapauden, jotta hän voisi tulla hautajaisiin. Kun kysyin häneltä adoptiosta, hän sanoi: ”Me valitsimme sinut, olet meidän, rakastamme sinua ja kasvatimme sinut. Ei ole mitään muuta sanottavaa.”

Sain tietää, että hän oli kertonut vanhemmilleen, kun he toivat minut kotiin Saksasta, mutta hekin ovat nyt poissa. Isäni tuli asumaan luokseni äitini kuoleman jälkeen, ja meistä tuli läheisiä noiden seitsemän vuoden aikana, mutta hän ei enää koskaan puhunut adoptiostani. Vaikka olin kiinnostunut ja kyselin paljon, kenelläkään ei ollut vastauksia.

Vuonna 2000 eräs yhteinen tuttavani yhdisti minut Manfred Moesneriin, saksalaiseen mieheen, joka auttaa ihmisiä heidän etsinnöissään. Syntymätodistukseni perusteella Manfred onnistui löytämään adoptiotodistuksen, joka oli laadittu, kun minut adoptoitiin, ja jossa mainittiin biologisen äitini nimi. Hän pystyi selvittämään, että äitini perhe oli pakolaisia Itä-Saksasta sodan jälkeen, ja hän pääsi Länsi-Saksaan siihen kylään, jossa synnyin Ranskan miehittämällä vyöhykkeellä. Hänen tutkimuksensa avulla sain selville, että äitini oli 18-vuotias syntyessäni. Hän oli asunut alueella Saksassa, josta tuli toisen maailmansodan jälkeen Puola. Hänen kotikylänsä vallattiin sodan aikana ja tuhoutui osittain. Hän ei kuitenkaan löytänyt mitään tietoja äidistä sen jälkeen, kun hän jätti minut orpokotiin. Kun Saksa oli palautumassa sodan jälkeen, ihmiset muuttivat joukoittain ja siirtyivät muualle, ja tietoja oli vain vähän.

Olin liittynyt 1990-luvulla sukututkimussivustolle ja jatkoin adoptioperheeni tutkimista, mutta minulla ei ollut johtolankoja biologisesta perheestäni. Kun DNA-testaus tuli edulliseksi, lähetin heti tulokset, mutta ilman biologisen perheeni sukupuita löytyi vain vähän osumia, ja kaikki olivat kaukaisia sukulaisia.

2010-luvulla sain yhteyden erääseen henkilöön äitini kotikylässä. Katolisen kirkon remontissa paljastui ennen sotaa piilotettuja rekistereitä. Minulle lähetettiin digitaaliset skannaukset entisen luterilaisen seurakunnan syntymä-, avioliitto- ja kuolinrekistereistä. Näiden saksalaisten asiakirjojen avulla pystyin rakentamaan äitini sukupuun neljä sukupolvea taaksepäin. Äitini oli ollut nuorin kahdestatoista lapsesta ja hänen isänsä yksi yhdestätoista lapsesta, joten mahdollisia sukulaisia oli paljon. Lähes 20 vuotta lepotilassa ollut etsintäni oli herännyt henkiin.

Näiden uusien tietojen ja erään ystäväni ehdotuksen perusteella latasin DNA:ni ja sukupuuni MyHeritageen. Molemmat sivustot osoittivat, että olin 100-prosenttisesti eurooppalainen, ja minulla oli saksalaisia, englantilaisia ja joitakin skandinaavisia juuria.

Minulla on isäni silmät

Lopulta syksyllä 2020, keskellä COVID-pandemiaa, minuun otti yhteyttä MyHeritagessa läheinen vastine. Minulla oli 26 % yhteistä DNA:ta erään Ranskassa asuvan miehen kanssa, yli 1880 cM. Hän lähetti minulle sähköpostia, jossa hän ehdotti, että saattaisimme olla sukua, ja halusi tarkempia tietoja syntymästäni. Kävi ilmi, että tämä vastine oli velipuoleni! Isämme oli Ranskan armeijassa Koblenzissa, Saksassa 1950-luvulla, samassa kylässä, jossa synnyin ja josta amerikkalainen perhe adoptoi minut. Velipuoleni lähetti minulle kuvia isästäni Henri Noblecourtista, jolla oli tummat hiukset ja tummat silmät. Itse asiassa veljeni sanoi, että minulla oli isämme silmät.

Monikan biologinen isä Henri Noblecourt

Monikan biologinen isä Henri Noblecourt oli sotilas, jolla on kolme sotilasansiomitalia: sotilaallisen urhoollisuuden risti, taisteluristi ja muistomitali turvallisuusoperaatioista ja järjestyksen ylläpidosta.

Kesäkuussa 2022, kun COVID-matkustusrajoitukset oli poistettu, mieheni ja minä matkustimme Ranskaan osallistuaksemme veljenpoikani häihin ja tavataksemme suuren osan ranskalaisesta perheestäni.
Valitettavasti biologinen isäni kuoli vuonna 1996, joten en ole koskaan voinut puhua hänen kanssaan. Nuorena miehenä hän oli Ranskan armeijassa ja palveli Ranskan miehittämällä alueella Saksassa 1950-luvulla. Myöhemmin hän oli tuomari tai rauhantuomari.

Hänen lapsensa ottivat minut avosylin vastaan ja olivat yllättyneitä siitä, että heillä oli vanhempi sisko. Heillä ei ollut aavistustakaan minun olemassaolostani, ja epäilen, ettei isänikään tiennyt.

Monika ja hänen velipuolensa. MyHeritagen parantama kuva

Monika ja hänen velipuolensa. MyHeritagen parantama kuva

Kaikki ranskalaiset sukulaiseni ovat olleet hyvin hyväksyviä ja vastaanottavaisia, jopa Henrin vaimo, joka on yhä elossa. He vaikuttavat tyytyväisiltä amerikkalaiseen sukulaiseen. Olen kutsunut heidät kaikki vierailulle, mutta kukaan ei ole vielä tullut. Toivomme palaavamme Ranskaan vuonna 2025 ja ehkä Saksaan ja Puolaan, jos saamme yhteyden joihinkin äitini sukulaisiin. Tapasin äskettäin äitini puolen pikkuserkun MyHeritagen kautta.

Monika (keskellä) sisarpuolensa Joellen ja velipuolensa Thierryn kanssa.

Monika (keskellä) sisarpuolensa Joellen ja velipuolensa Thierryn kanssa.

Veljeni antoivat minulle valokuvan ranskalaisesta isoäidistämme Berta Jolibois Noblecourtista, ja yhdennäköisyys on hyvin voimakas. Itse asiassa sisarentyttäreni sanoivat, kun he tapasivat minut ensimmäistä kertaa, että muistutin heitä isoäiti Bertasta.

Kuva Monikan biologisesta isoäidistä Bertasta. Valokuvan on parantanut ja värittänyt MyHeritage.

Kuva Monikan biologisesta isoäidistä Bertasta. Valokuvan on parantanut ja värittänyt MyHeritage.

Lähes 40 vuoden etsinnän jälkeen tällä ainoalla lapsella on useita sisaruksia ja muita perheenjäseniä.

Tämä on ollut pitkä matka, mutta se ei ole ohi. Olen niin siunattu, että olen löytänyt sen perheen, joka minulla nyt on, ja että useimmat heistä ovat hyvin ystävällisiä ja rakastavia ihmisiä.

Suuret kiitokset Monikalle siitä, että hän on jakanut kauniin tarinansa kanssamme! Jos sinäkin olet tehnyt uskomattoman löydön MyHeritagen avulla, haluaisimme kuulla siitä. Jaa se kanssamme tällä lomakkeella tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen stories@myheritage.com.

Tägit: