Esittelyssä PhotoDater™, ilmainen uusi ominaisuus, joka arvioi, milloin vanhat valokuvasi on otettu

Esittelyssä PhotoDater™, ilmainen uusi ominaisuus, joka arvioi, milloin vanhat valokuvasi on otettu

Useimpien sukututkijoiden lailla, sinulla on luultavasti tallessa vanhoja perhekuvia, joiden tiedot, kuten kuvausajankohta, ovat edelleen mysteeri. Ikäväksesi olet ehkä huomannut, että näitä kuvia vaalineet esivanhempasi eivät jättäneet jälkeensä mitään tietoja niistä. Tähän asti valokuvistasi puuttuvat tiedot olisivat voineet jäädä ikuiseksi mysteeriksi, mutta ryhdyimme MyHeritagessa etsimään ratkaisua ongelmaan ja tänään voimme iloksemme ilmoittaa PhotoDater™:n julkaisemisesta. Se on uraauurtava, ilmainen uusi ominaisuus, joka arvioi tekoälyteknologian avulla valokuvan kuvausvuoden.

PhotoDater™ on ainutlaatuinen: MyHeritage on ainoa sukututkimuspalvelu, joka tarjoaa kuvausvuoden arvioinnin historiallisille valokuville. Tekoälytiimimme kehittämän teknologian avulla PhotoDater™ antaa hyvän arvion siitä, milloin valokuva on otettu. Se voi auttaa sinua saamaan lisää vihjeitä siitä, ketkä ovat kuvassa, missä tilanteessa kuva on otettu, ja sen avulla voit ehkä ratkaista sukututkimuksesi mysteereitä. PhotoDater™ on täysin ilmainen!

Katso alla olevalta videolta, mihin PhotoDater™ pystyy (video on englanniksi):

PhotoDater™ on jo saanut kiitosta sukututkimusyhteisön asiantuntijoilta. Maureen Taylor, joka tunnetaan sukututkimusyhteisössä nimellä The Photo Detective™, sanoo: ”PhotoDater™ on upea lisä MyHeritagen tarjoamiin valokuvatyökaluihin. Se on hyvä ensimmäinen askel, kun yrittää ymmärtää valokuvamysteeriä.”

Genealogy Bargainsin Thomas MacEntee sanoo: ”MyHeritage keksii jatkuvasti fantastisia tapoja valjastaa tekoälyn voimaa käytännön sukututkimuskäyttöön. PhotoDater™ on superhyödyllinen ominaisuus, joka voi poistaa arvailut päiväämättömien valokuvien analysoinnista.”

Kokeile PhotoDater™ -ominaisuutta jo tänään

Kuinka kaikki alkoi

Perustajamme ja toimitusjohtajamme, Gilad Japhet, sai idean PhotoDater™-ominaisuudesta ja kuvaili sitä puhuessaan RootsTechissa vuonna 2020.

MyHeritagen perustaja ja TJ Gilad Japhet RootsTechissa 2020

MyHeritagen perustaja ja TJ Gilad Japhet RootsTechissa 2020

Kuinka se toimii

PhotoDater™ käyttää MyHeritagen kehittämää omaa koneoppimisalgoritmia antamaan arvion valokuvan kuvausvuodesta. Kuvausvuoden arviointialgoritmia koulutettiin kymmenillä tuhansilla kuratoiduilla historiallisilla valokuvilla, jotta algoritmi ymmärtäisi vivahteita, kuten vaatteet, kampaukset, kasvojen karvoitus, huonekalut ja muut eri vuosikymmenille ominaiset asiat.

Mallin kouluttamiseen käytetyt historialliset valokuvat olivat peräisin avoimen lähdekoodin arkistoista, kuten kongressin kirjastosta. Tekoälymallin kouluttamiseen ei käytetty kuvia, joita MyHeritagen käyttäjät ovat ladanneet ja jotka on tallennettu yrityksen palvelimille.

Algoritmi antaa kuvausvuosiarvioita vuosien 1860 ja 1990 välillä otetuille päiväämättömille valokuville, joiden osalta se on kohtuullisen varma ja tulosten tarkkuus on suuri. Arviot lasketaan vain sellaisille henkilöitä sisältäville kuville, joiden metatiedoissa ei vielä ole kuvausvuotta, ja jotka ovat varsinaisia valokuvia, eivät esimerkiksi skannattuja asiakirjoja tai hautakiviä. Valokuva pelkästä autosta tai skannaus historiallisesta asiakirjasta ei saa arviota kuvausvuodesta. Voit tarkistaa kuvausvuosiarvion, tallentaa sen valokuvan metatietoihin tai hylätä sen. Jos et halua nähdä kuvausvuosiarvioita, voit kytkeä PhotoDater™:n pois päältä sivuston asetuksista.

Algoritmin tarkkuutta testattiin laajasti käyttämällä päivättyjä valokuvia, joita ei käytetty alkuperäisessä koulutusjoukossa, ja arviot osoittautuivat erittäin tarkoiksi, ei vain vuosikymmenen tasolla, vaan usein lähempänä todellista kuvausvuotta. Alla olevassa kaaviossa esitetty testausjoukon analyysi osoittaa, että noin 60 prosentissa valokuvista PhotoDater™ antoi kuvausvuosiarvion, joka oli 5 vuoden sisällä valokuvien todellisista kuvausvuosista.

Histogrammi kertoo PhotoDater™:n tarkkuudesta: lähes 60 % sen arvioista on 5 vuoden sisällä todellisesta kuvausvuodesta

Histogrammi kertoo PhotoDater™:n tarkkuudesta: lähes 60 % sen arvioista on 5 vuoden sisällä todellisesta kuvausvuodesta

Valokuvien kuvausvuosiarvioiden käyttäminen sukututkimuksessa

Kuvausvuosiarviot ovat arvokkaita vihjeitä, jotka voivat edistää sukututkimustasi. Kun saat selville, milloin salaperäinen valokuva on otettu, on helpompi tunnistaa, keitä siinä esiintyy, ja päätellä, missä tilanteessa, kuten häissä tai hautajaisissa kuva on otettu. Jos esimerkiksi kuvausvuosiarvion mukaan isoäiti ja isoisä hääkuvansa perusteella menivät naimisiin vuonna 1931 ja muistat isoäidin sanoneen menneensä naimisiin 23-vuotiaana, voit rajata hänen syntymävuotensa noin vuoteen 1908. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kuvausvuosiarviot ovat vain arvioita. Vaikka PhotoDater™ voi rajata vuoden hyvin tarkasti, voi se olla useita vuosia väärässä. Joten, jos päätät tallentaa kuvausvuosiarvion valokuvan metatietoihin, se näkyy GEDCOM-muodossa arvioituna vuotena tarkan päiväyksen sijasta. Kerromme tästä lisää jäljempänä.

PhotoDater™-ominaisuuden käyttäminen

PhotoDater™:n käyttämiseksi kirjaudu MyHeritageen ja klikkaa päävalikosta ”Kuvat”. Jos sinulla on päiväämättömiä valokuvia, joita ei ole vielä MyHeritagessa, lataa ne ensin, jotta saat niille PhotoDater™-arviot.

PhotoDater™-ominaisuuden käyttäminen

PhotoDater™-ominaisuuden käyttäminen

Omat kuvat -sivu tulee näkyviin. Voit ladata lisää kuvia klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa ”Lataa” -painiketta.

“Omat kuvat” -sivu MyHeritagen perhesivustolla

“Omat kuvat” -sivu MyHeritagen perhesivustolla

Klikkaa minkä tahansa valokuvan pikkukuvaa nähdäksesi sen isona valokuvasivulla.

Kuvasivu: Kuvausvuosiarvio tulee automaattisesti näkyviin päiväämättömille kuville (merkitty punaisella).

Kuvasivu: Kuvausvuosiarvio tulee automaattisesti näkyviin päiväämättömille kuville (merkitty punaisella).

Aina kun katsot päiväämätöntä kuvaa valokuvasivulla, toimii PhotoDater™ automaattisesti taustalla ja tekee kuvausvuosiarvion. Jos sen luotettavuus on riittävän hyvä, näkyy arvio muutaman sekunnin kuluttua valokuvan yläpuolelle, kuten yllä olevassa kuvakaappauksessa. Muussa tapauksessa kuvausvuosiarvio ei tule näkyviin. Toisinaan PhotoDater™ ei pysty antamaan arviota tietylle valokuvalle sen huonon laadun tai muiden tekijöiden vuoksi. Kuvausvuosiarvioita ei tallenneta automaattisesti valokuvan metatietoihin; koska ne ovat arvioita ja ne on vahvistettava manuaalisesti. Kestää muutaman sekunnin, ennen kuin arvio lasketaan ja näkyy ensimmäisen kerran, mutta siitä lähtien se näkyy välittömästi.

Voit klikata arviota, mikä avaa ponnahdusikkunan, jossa voit tallentaa arvion tai hylätä sen. Jos haluat lisätietoja arviosta, klikkaa ”Lisätietoa”.

Tallenna tai hylkää arvio. Voit myös tarkastella lisätietoja

Tallenna tai hylkää arvio. Voit myös tarkastella lisätietoja

”Lisätietoa”-linkin klikkaaminen avaa histogrammin, jossa kerrotaan lisää valokuvan kuvausvuosiarviosta ja näytetään arvion luotettavuustaso sekä keskimääräinen virhemarginaali. Alla olevassa esimerkissä histogrammi osoittaa 95 prosentin luotettavuustasoa. Arvion mukaan valokuva on otettu vuonna 1909, ja keskimääräinen virhemarginaali on 4 vuotta, mikä tarkoittaa, että valokuva on todennäköisesti otettu vuosien 1905-1913 välillä.

Histogrammi vuosikymmenistä ja PhotoDater -arvion luotettavuustaso

Histogrammi vuosikymmenistä ja PhotoDater -arvion luotettavuustaso

Alla olevassa esimerkissä PhotoDater™ arvioi, että valokuva on otettu vuonna 1935. Jos kuvausvuosiarvio vaikuttaa uskottavalta tai voit todistaa sen muiden lähteiden avulla oikeaksi, klikkaa ponnahdusikkunan ”Tallenna”-painiketta ja arvioitu kuvausvuosi tallentuu valokuvan metatietoihin. Vuosi merkitään metatietoihin arvioksi GEDCOMin vakiomuodossa arvioiduille päivämäärille. Jos kuvan tarkka päivämäärä selviää jossain vaiheessa, voit helposti korvata arvion todellisella päivämäärällä. Voit myös muokata päivämäärää milloin tahansa, kun se on osa valokuvan metatietoja.

Kuvausvuosiarviot tallennetaan GEDCOM formaatissa

Kuvausvuosiarviot tallennetaan GEDCOM formaatissa

PhotoDater™ toimii myös valokuvissa, jotka on alun perin otettu värillisinä. Alla olevassa esimerkissä arvio määrittää valokuvan ottovuodeksi 1973. Valokuva on itse asiassa otettu vain vuotta aiemmin, vuonna 1972.

PhotoDater™ toimii myös värikuvissa

PhotoDater™ toimii myös värikuvissa

Tämän kuvan histogrammi on vieläkin paljastavampi, ja se osoittaa 95 prosentin luotettavuustasolla, että kuva on otettu 1970-luvulla. Virheiden vaihteluväli on vain neljä vuotta, mutta se kallistuu kohti 1960-lukua eikä 1980-lukua.

Histogrammi

Ainoastaan päiväämättömien kuvien suodattaminen

Jos olet jo lisännyt valokuviin päivämääriä (kuten jokaisen hyvän sukututkijan pitäisi tehdä!), voit suodattaa valokuviasi niin, että näet ainoastaan päiväämättömät kuvat. Sen jälkeen voit katsoa, mitä PhotoDater™ voi kertoa sinulle näistä valokuvista. Voit käyttää suodatinta seuraavasti: klikkaa sivun oikeassa yläkulmassa olevaa luettelokuvaketta, se avaa kuvien listanäkymän.

Valokuvien listanäkymän käyttäminen

Valokuvien listanäkymän käyttäminen

Valokuvien listanäkymä

Valokuvien listanäkymä

Klikkaa listanäkymässä vasemmalla olevaa “vuosivalinta”-filtteriä. Merkitty kuvaan punaisella

Valitse “Puuttuva päivämäärä,” ja klikkaa “Käytä.”

Valitse “Puuttuva päivämäärä,” ja klikkaa “Käytä.”

Avaa mikä tahansa valokuva suodatetusta luettelosta klikkaamalla sitä, ja PhotoDater™ yrittää automaattisesti määrittää kuvausvuoden. Jos haluat poistaa ”Vuosivalinta” -suodattimen käytöstä, klikkaa ponnahdusikkunan vasemmassa alareunassa olevaa ”Palauta” -painiketta.

Palauta

Kuvausvuosiarviot listanäkymässä

Kun olet tallentanut kuvausvuosiarvion, se näkyy valokuvan metatiedoissa luettelonäkymässä valokuvasivun lisäksi. Kun suodatat valokuvia vuosivalinnan mukaan, tuloksissa näkyvät myös valokuvat, joiden tallennettu kuvausvuosiarvio kuuluu kyseiseen vuosikymmeneen.

Kuvausvuosiarviot listanäkymässä

Kuvausvuosiarviot listanäkymässä

Lähitulevaisuudessa aiomme lisätä PhotoDater™-arviot myös luettelonäkymään, jotta käyttäjät voivat saada kuvausvuotta koskevia arvioita valokuvilleen ja tallentaa ne myös sieltä. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäistä kertaa ja yksinomaan MyHeritagessa voit lajitella lähes kaikki valokuvasi päivämäärän mukaan, vahvistettujen ja arvioitujen päivämäärien perusteella.

Yksityisyys

Käyttäjien MyHeritageen lataamia valokuvia ei ole käytetty tekoälymallin kouluttamiseen. Kun PhotoDater™ käsittelee valokuvaa päivämäärän arvioimiseksi, se tapahtuu MyHeritagen palvelimilla, eikä valokuvaa jaeta kolmansien osapuolien kanssa.

Monet käyttäjät epäilemättä pitävät tästä uudesta ominaisuudesta, kun taas toiset saattavat mieluummin välttää arvioita ja luottaa vain koviin faktoihin. Jos et halua saada valokuvillesi kuvausvuotta koskevia arvioita, voit poistaa PhotoDater™:n käytöstä sivuston asetusvalikosta valitsemalla Yksityisyyteni > Sisältö ja poistamalla PhotoDater™:n valintaruudun.

Saatavuus

PhotoDater™ on ilmainen ominaisuus, joka on tällä hetkellä käytettävissä MyHeritagen työpöytäsovelluksessa ja pian myös mobiiliselaimella. Lähitulevaisuudessa lisäämme sen sekä MyHeritage-sovellukseen että uuteen Reimagine-valokuvasovellukseen.

Kokeile PhotoDater™-ominaisuutta jo tänään!

Historialliset valokuvat tarjoavat meille konkreettisen yhteyden esivanhempiimme ja rikastuttavat sukuhistoriaamme. PhotoDater™:n myötä valokuvat ovat enemmän kuin perintöesineitä, joita voi katsella ja arvostaa; ne ovat myös välineitä, joiden avulla voi tehdä uusia löytöjä. Vaikka kuvausvuotta koskeviin arvioihin on suhtauduttava varauksella, voivat ne johtaa läpimurtoihin tutkimuksessasi.

Vuodesta 2020 lähtien MyHeritage on ollut alan kiistaton markkinajohtaja perhevalokuvien innovatiivisten ominaisuuksien kehittämisessä, ja kuten aina, lisää on tulossa. Kutsumme sinut lataamaan valokuviasi MyHeritageen ja hyödyntämään PhotoDater™-ominaisuutta jo tänään!