Sukulaisuus – sukulaisuussuhteet sukupuupalveluissa ja englanninkielisissä maissa

Sukulaisuus – sukulaisuussuhteet sukupuupalveluissa ja englanninkielisissä maissa

Sukulaisuus ja sukulaisuussuhteet netin sukupuupalveluissa voivat tuntua joskus hämmentäviltä; törmäät niissä väistämättä itsellesi vieraisiin käsitteisiin.

Sukupolvierot sukulaisuussuhteiden määritelmissä

Yksi näistä liittyy englantia puhuvissa maissa olevaan tapaan ilmaista sukulaisuuksia sukututkimuksessa. Suomessa me puhumme luonnollisesti sisaruksistamme, serkuistamme, pikkuserkuistamme ja tädeistä, enoista sekä sedistä. Lähisukuun kuuluvat tietysti myös isät, äidit, isovanhemmat ja näiden vanhemmat.

Nämä käsitteet ovat hyvin selkeitä ja ilmaisevat sukulaisuuden kaikille tutulla tavalla. Tietokoneelle tarkoitetut sukututkimusohjelmat tulivat markkinoille 1980-luvulla, ensin lähinnä Yhdysvalloissa. Ohjelmien tulostamissa esi- ja jälkipolvitauluissa sekä erilaisissa sukulaisuusraporteissa ryhdyttiin käyttämään meille suomalaisille vieraita lyhenteitä, kuten 1C2R, 3C4R tai 2C2R. Pitkien ilmaisujen sijaan päädyttiin siis lyhenteisiin.

  • Kannattaa huomata, että MyHeritage ei käytä lyhenteitä, vaan on ”kirjoittanut sukulaisuussuhteen auki”. Lyhenteen ensimmäinen osa, esim. 1C kertoo, että kyse on 1. serkusta ja toinen osa 2R kertoo, kuinka monta sukupolvea serkusten välillä on eroa. Poistuma 2R mittaa siis sukupolvien välistä eroa serkkujen itsensä välillä suhteessa heidän viimeisimpään yhteiseen esivanhempaansa. MyHeritage kertoo siis, että on kyse ensimmäisestä serkusta kahden polven takaa.

Mitä nämä lyhenteet sitten selkokielisesti tarkoittavat?

Kirjain C tulee englannin sanasta cousin, serkku. Kirjain R taasen sanasta removed, poistettu. Täten esimerkiksi 2C2R tarkoittaa sinun toista serkkuasi, joka on kahdesti ”poistettu”. Tässähän ei ole juurikaan järkeä, termiä ei voi kääntää näin. Eri ohjelmissa termi on käännetty esim. ”toinen serkku kahden sukupolven erolla” tai ”toinen serkku kahden polven takaa”. Asian selventämiseksi voimme tutkia alla olevaa kuvaa.

Sukulaisuussuhteet

Vanhemmilla Matti ja Maija on

kaksi lasta, Kalle ja Kaisa

kaksi lastenlasta, Ville ja Riitta

kaksi lastenlastenlasta, Heikki ja Liisa

yksi neljännen sukupolven jälkeläinen, Liisan tytär Aino

Sukututkimuksessa sisarukset (Kaisa ja Kalle), serkukset (Ville ja Riitta) ja pikkuserkukset (Heikki ja Liisa) ovat aina samaa sukupolvea yhteisistä esivanhemmista (Matista ja Maijasta) laskien. Sukupuussa he näkyvät samalla vaakasuoralla janalla.

Mikä on Villen ja Ainon sukulaisuus toisiinsa?

Villen ja Ainon välinen sukulaisuus voidaan ilmaista monellakin tapaa. Helpoin ja suomalaisin tapa on sanoa, että Aino on Villen 1. serkun lapsenlapsi. Mutta saman tiedon voit löytää netin sukupuupalveluista lyhenteenä 1C2R. Tällöin on kyse 1. serkuista kahden sukupolven erolla/takaa.

Yllä olevassa kuvassa:

  • Ville ja Riitta on samaa sukupolvea Matista ja Maijasta laskien eli 1. serkut
  • Riitan tytär Liisa on yhden sukupolven päässä Villestä eli 1. serkku yhden sukupolven erolla/takaa
  • Riitan tyttärentytär, Liisan tytär Aino, taasen on jo neljättä sukupolvea Matista ja Maijasta laskettuna. Hän on siis kahta sukupolvea kauempana Villestä kuin isoäitinsä Riitta. Lyhenteen ensimmäinen osa, 1C kertoo, että kyse on 1. serkusta ja toinen osa 2R kertoo, kuinka monta sukupolvea näiden kahden henkilön (Villen ja Ainon) välillä on eroa suhteessa heidän viimeisimpiin yhteisiin esivanhempiinsa Mattiin ja Maijaan.

Kirjoitetaanpa lopuksi auki muutamia näistä lyhenteistä

Sama lyhenne toimii sinusta katsottuna kumpaankin suuntaan; sekä vanhempiin että nuorempiin sukupolviin päin.

1C1R 1. serkun lapsi tai vanhemman (äidin tai isän) 1. serkku

1C2R 1. serkun lapsenlapsi tai isovanhemman 1. serkku

2C1R pikkuserkun lapsi tai vanhemman pikkuserkku

2C2R pikkuserkun lapsenlapsi tai isovanhemman pikkuserkku

3C1R kolmannen serkun lapsi tai vanhemman 3. serkku

3C2R kolmannen serkun lapsenlapsi tai isovanhemman 3. serkku

Sukulaisuus ja sukulaisuussuhdearvio DNA-osumaasi MyHeritagessa

Siirry tarkastelemaan osumiasi valitsemalla perhesivustosi DNA-välilehden valikosta ”DNA-osumat”

DNA-välilehden valikko

Jokaisella osumallasi on oma kortti perustietoineen osumastasi

Osumakortti

Kortin keskellä on sukulaisuussuhdearvio – klikkaa arvion vieressä olevaa kysymysmerkillä varustettua pallukkaa ja saat auki sukulaisuussuhdearvion graafisena esityksenä.

Sinut itsesi on merkitty siihen tummemmalla lilalla ja DNA:n perusteella arvioidut mahdolliset sukulaisuussuhteet DNA-osumaasi vaaleammalla värillä.

Huomaa, että arvio ei kerro, onko osumasi sukua äidin vai isän puolelta.

Voit sulkea osan arvioiduista sukulaisuussuhteista pois syntymävuoden perusteella.

Etkö ole vielä tilannut DNA-testiä – tee se nyt tästä linkistä

Tutustu muihinkin sukututkimusartikkeleihin MyHeritagen blogissa!

Artikkelikuva: Hugo Simberg n. 1893 / Kansallisgallerian arkistokokoelmat