Sukututkimuksen perusteet, osa 2: Sukupuusi rakentamisen kuusi vaihetta

Sukututkimuksen perusteet, osa 2: Sukupuusi rakentamisen kuusi vaihetta

Sukusi tarina kattaa vuosisatoja ja eri maanosia. Jokainen suvunjäsen on oma maailmansa, elämäntarinoineen, opetuksineen ja johtopäätöksineen. Koska sinulla on paljon informaatiota tutustuttavana, jaettavana ja tallennettavana, kuinka voit tietää, mitkä sukupuun tiedot ovat oleellisia?

Tässä sukututkimuksen perusteet-sarjan toisessa osassa – vaiheittainen opas lisäämään sukututkimustietämystäsi – tutustumme kuuteen vaiheeseen, joita tarvitset sukupuun rakentamiseen. Sukututkimuksen perusteet-sarjan ensimmäisessä osassa esittelimme sarjan ja neuvoimme perusteellisesti kuinka haastatella sukulaisia.

Suosittelemme aloittamaan seuraavista:

1 Nimi ja sukunimi

Monet historialliset tiedot ovat haettavissa nimen perusteella, ja on tärkeää muistaa, että ihmisten nimet ovat muuttuneet – monista eri syistä – heidän elämänsä aikana. Monissa kulttuureissa – mutta ei kaikissa – nainen ottaa aviomiehensä sukunimen naimisiin mennessä, ja heidän lapsensa perivät saman sukunimen, mutta se ei ole totta kaikkialla! Esimerkiksi Espanjassa ihmisellä on samat kaksi sukunimeä (yksi isältä ja toinen äidiltä) koko elämänsä ajan, eikä heillä ole lupaa muuttaa niitä, vaikka uuden lain mukaan vanhemmat voivat valita lapsensa sukunimen. Joskus sukunimet ovat harvinaisia, saattavat sammua ja ovat vaikeasti jäljitettävissä. Islannissa henkilön sukunimi koostuu hänen isänsä (tai äitinsä) etunimesta plus ”sson” pojalle ja ”sdóttir” tytölle, mikä tarkoittaa sukunimen vaihtumista jokaisessa sukupolvessa ja sukupuolesta riippuen!

Suosittuja suomalaisia sukunimiä

Suosittuja suomalaisia sukunimiä

SuperSearch™-hakukoneemme skannaa lähes 10 miljardia historiallista tietoa ja auttaa sinua löytämään lisää tietoa mistä tahansa antamastasi sukunimestä.

Nimenvaihdot

Yksi syy nimenvaihtoon johtui siirtolaisuudesta. Irving Berlin, yksi Amerikan kuuluisimmista lauluntekijöistä, oli venäjänjuutalainen maahanmuuttaja, jonka oikea nimi oli Israel Beilin. Yahoo!:n perustaja Jerry Yang muutti lapsena Taiwanista Yhdysvaltoihin, ja hänen nimensä oli alun perin Chih-Yuan. Monet maahanmuuttajat valitsivat uuden nimen auttamaan heitä paremmin sulautumaan yhteiskuntaan ja integroitumaan paikalliseen kulttuuriin – tai helpottamaan nimen ääntämistä Yhdysvalloissa. Kukaan ei kuitenkaan muuttanut nimeään Ellis Islandilla tai missään muussa Yhdysvaltain tulosatamassa. Yksi suurimmista sukututkimusmyyteistä on, että maahamuuttoviranomaiset muuttivat ihmisten nimet Ellis Islandilla.

Ihmiset saatoivat muuttaa nimensä myös hengellisistä tai uskonnollisista syistä tai siksi, että heidän oli salattava henkilöllisyytensä, tai yksinkertaisesti siksi, että he eivät pitäneet alkuperäisestä nimestään.

Nimien kirjoitustavat

Painokoneen keksimiseen ja joukkotiedotusvälineiden tuloon saakka ongelmana oli se, että  sanojen tai nimien kirjoitustavalle ei ollut standardeja. Se saattoi tarkoittaa, että sama henkilö on voinut kirjoittaa nimensä eri tavoin eri tilanteissa – ja koska nimeä ei yleensä ollut kirjoitettu itselle muistiin, nimi on saattanut tallentua virheellisenä eri rekistereihin.

Tämä voi olla turhauttavaa sukututkijalle. Onneksi MyHeritagen Record- ja Smart Matching ™teknologia voi auttaa. Se tunnistaa osumat, vaikka kirjoitustavassa olisi vaihteluita yksinkertaisesta (kuten William vs. Bill) aina vähemmän ilmeiseen (kuten Alessandro vs. Sasha).

Record Matching™ etsii puuhusi lisättyjä suvun jäseniä automaattisesti valtavasta historiallisten tietojen tietokannastamme, mikä säästää lukemattomia tutkimustunteja. Olemme lisänneet myös maailman ensimmäisen nimien käännöstekniikan historiallisiin tietoihin, mikä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse lukea tai ymmärtää alkuperäistä kieltä sukulaisten löytämiseksi. Se on pelinavaaja monille kunnianhimoisille sukututkijoille, jotka ovat usein iskeneet päätään seinään yrittäessään jäljittää sukuaan takaisin maahan, joka kieltä he eivät puhu.

Voit tarkastella Record Matches-osumia kokoelmittain

Voit tarkastella Record Matches-osumia kokoelmittain

Smart Matching™ etsii omiasi vastaavia merkintöjä muiden käyttäjien sukupuista. Ne voivat lisätä arvokkaita tietoja puuhusi ja yhdistää sinut muihin sukusi tutkimisesta innostuneihin muistiinpanojen vertailemiseksi.

Varmista, että huomioit tutkimasi henkilön mahdollisesti käyttämät lisänimet ja ota huomioon mahdollisuus, että he ovat saattaneet vaihtaa nimensä muuttaessaan paikasta tai elämänvaiheesta toiseen.

2 Synnyin- ja kuolinajat ja paikat, avioliiton solmimisen tiedot

Nimen etsiminen ei usein auta, ellei sinulla ole ainakin karkea käsitys siitä, milloin ja missä etsimäsi henkilö asui – varsinkin jos hänen nimensä on yleinen. MyHeritage SuperSearch ™ -hakukoneella voit tarkastella synnyin-, kuolin- ja väestölaskentatietoja vuosiarviosi perusteella. Lisäksi voit päätellä muiden perheessä olevien tietoja elämäntapahtumien perusteella. Jos sinulla on esimerkiksi vuonna 1903 syntynyt isovanhempi, on todennäköistä, että hänen vanhempansa ovat syntyneet noin 20-30 vuotta aikaisemmin.

3 Koulutus

Ihmisen koulutuksesta tietäminen voi kertoa paljon hänen elämästään: millainen hänen kasvatuksensa oli, ammattinsa (ks. alla) ja sosioekonominen asemansa. Monissa lukioissa ja korkeakouluissa pidetään kirjaa tutkinnon suorittaneista, ja saatat ehkä löytää arvokasta tietoa sukulaisestasi näistä rekistereistä. MyHeritagessa on koko joukko koulujen ja yliopistojen tietoja, joista voit tehdä hakuja – mm. yhdysvaltalainen vuosikirjakokoelma yksinoikeudella. Vuosikirjakokoelma sisältää lähes 290 miljoonaa tietoa, ja MyHeritage suoritti prosessin vuosikirjojen sisältämien tietojen tunnistamiseksi ja yhdistämiseksi, jotta etsiminen olisi käyttäjälle mahdollisimman helppoa.

Meryl Streepin high school vuosikirjan kuva, Bernards High School 1966

Meryl Streepin high school vuosikirjan kuva, Bernards High School 1966

4 Ammatti

Ammatti voi myös antaa paljon tietoa siitä, kuka sukulaisesi oli: mikä hänelle oli tärkeää, kuinka ja kuinka hyvin hän elätti perheensä, mitä taitoja tai millaista omaisuutta hänellä mahdollisesti oli. Monet väestölaskentatiedot sisältävät henkilön ammatin. Laskennat ovat maan hallituksen pitämiä tietoja paikallisen väestön seuraamiseksi, ja ne voivat olla sukututkimuksellisesti arvokkaita, sillä niissä on  tilannekuva perheestä väestönlaskennan suorittamisvuonna. Tiedoissa on yleensä nimet, syntymäajat, ikä viimeisenä syntymäpäivänä, sen hetkinen asuinpaikka sekä ammatti – joten saatat jopa löytää talon, jossa esivanhempasi asuivat. Kokoelmassamme on väestönlaskentatietoja ja äänestysluetteloita Pohjois- ja Etelä-Amerikasta sekä Euroopasta ja Oseaniasta

5 Siirtolaisuuteen liittyvät päivämäärät ja paikat

Monet meistä ovat maahanmuuttajien jälkeläisiä. Sen selvittäminen, milloin ja miten esi-isäsi tulivat asumaan paikkaan, jossa olet syntynyt auttaa sinua ymmärtämään paremmin omaa kulttuuriasi ja tarjoaa vihjeitä siitä, mistä voisit etsiä edellisiä sukupolvia. Maahanmuuttajarekistereissä mainitaan usein mistä maahanmuuttaja on kotoisin. MyHeritagella on maahanmuutto- ja matkustustietoja, mm. matkustaja- ja saapumisluetteloita Yhdysvalloista, Kanadasta, Euroopasta, Aasiasta, Oseaniasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Merkintä Albert Einsteinin saapumisesta; Ellis Islandin ja muiden New Yorkin satamien matkustajaluettelot 1820-1957

Merkintä Albert Einsteinin saapumisesta; Ellis Islandin ja muiden New Yorkin satamien matkustajaluettelot 1820-1957

6 Fyysiset ominaisuudet

Mistä sait siniset silmäsi? Ovatko punaiset hiukset tyypilliset perheessäsi? Sukulaisten fyysisten ominaisuuksien huomioiminen antaa syvemmän käsityksen siitä, kuka olet ja miksi olet tietyn näköinen! Se auttaa myös antamaan selkeämmän kuvan seuraaville sukupolville, joilla ei ehkä ole ollut mahdollisuutta tavata vanhempia sukulaisia ja etenkin, jos valokuviakaan ei ole olemassa. Fyysiset ominaisuudet huomioidaan joskus sotilasrekistereissä. MyHeritage tarjoaa yli 45 miljoonaa tietoa sisältävän kokoelman asevoimista.

Alkuun pääsemiseksi!

Löytämällä nämä kuusi rakennuspalikkaa jokaiselle puusi sukulaiselle – nimet, synnyinajat ja -paikat,  kuolema ja avioliitto, koulutus & ammatti, maahanmuuttoa koskevat tiedot ja fyysiset ominaisuudet – muuttuu puusi värikkääksi sukukuvaksi. Aloita kirjoittamalla kaikkien tuntemiesi sukulaisten nimet, luettele sitten kaikki rakennuspalikat ja lisää niin paljon yksityiskohtaista tietoa kuin pystyt.

Rekisteröidy MyHeritage-käyttäjäksi ja aloita sukupuusi rakentaminen.

Lue lisää MyHeritagen online-sukupuusta

Tämän osan ovat kirjoittaneet Schelly Talalay Dardashti sekä Daniel Horowitz MyHeritage tiimistä

Kuinka kauas taaksepäin olet päässyt sukusi tutkimisessa? Kerro meille kommenteissa!