DNA-osumien suodattaminen

DNA-osumien suodattaminen

Olemme iloisia voidessamme julkistaa uuden ominaisuuden – tuliterän suodatusjärjestelmän DNA-osumille. DNA-osumien suodattaminen tulee olemaan hyödyksi käyttäjillemme.

DNA-oasumat

DNA-osumat ovat ihmisiä, jotka jakavat DNA-segmenttejä kanssasi. Jokaisen DNA-osuman oletetaan olevan sinulle sukua yhden tai useamman yhteisiltä esivanhemmilta perityn DNA-segmentin kautta. Tähän mennessä MyHeritagen tietokanta on kasvanut niin suureksi, että useimmilla MyHeritage-käyttäjillä on tuhansia DNA-osumia. Kaikkien noiden DNA-osumien hallinnoinnista ja niistä selvän ottamisesta on tullut haaste – ja juuri tähän uusi DNA-osumien suodattaminen!

DNA-osumien suodattaminen

Suodattamisen avulla voit tarkastella kerrallaan pienempää joukkoa osumia, keskittyä niihin, jotka vastaavat jotain tiettyä, sinua kiinnostavaa kriteeriä. Olemme lisänneet kauniin käyttöliittymän DNA-yleiskatsaus sivulle. Sen avulla voit helposti suodattaa DNA-osumiasi sukulaisuuden, maan tai etnisyyden mukaan. Olemme myös lisänneet tehokkaan suodatustyökalun, jolla voit tehdä sen kaiken ja paljon muuta. Käyttämällä uutta suodatustyökalua, voit yhdistellä useampia suodattimia ja suodattaa myös ylimääräisillä kriteereillä kuten: henkilöllä on sukupuu, kanssasi yhteisiä esivanhempien sukunimiä tai Smart Matches™-osumia.

Voit yhdistää DNA-osumien suodattamisen lajitteluun tai hakuun. Voit esim. helposti löytää kaikki DNA-osumasi, joiden nimessä tai esivanhempien sukunimessä on ”Matti” ja suodattaa niistä vain ne, joilla on tietty etnisyys tai jotka asuvat jossain tietyssä maassa samalla kun lajittelet osumat aakkosjärjestykseen tai jaetun DNAn mukaan.

Kuka voi käyttää sitä?

Jokainen MyHeritage DNA-testin tehnyt tai DNA-datansa jostain muusta palvelusta ladannut voi käyttää uutta DNA-osumien suodattaminen -ominaisuutta se on ilmaista! (Jotkin kehittyneet ominaisuudet, esim. DNA-osuman etnisyystulosten katselu, tarkastele DNA-osumaa-sivulla vaativat sopimuksen).

Osana tätä päivitystä olemme tehneet myös parannuksia DNA-osumien käyttöliittymään yleensä. Olemme esimerkiksi sijoittaneet etnisyyden ja DNA-osumat kahdelle vierekkäiselle välilehdelle helpottaaksemme siirtymistä yhdestä toiseen kaikkien hallinnoimiesi kittien kohdalla. DNA-osumiesi sukupuun tarkasteleminen käyttää nyt sukutaulunäkymää. Monet käyttäjistämme ovat kommentoineet meillä olevan paras DNA-osumien käyttöliittymä ja nyt olemme tehneet siitä vielä paremman.

DNA-osumien suodattaminen ominaisuuden käyttö

Olemme rukanneet DNA-yleiskatsaus sivua ja uusi DNA-osumien suodatusjärjestelmä vie siitä suurimman osan.

Päästäksesi DNA-yleiskatsaussivulle ja uusiin DNA-osumien graafisiin suodattimiin, klikkaa ”DNA-valikon” kohtaa ”Yleiskatsaus”.

DNA-yleiskatsaussivu näyttää yhteenvedon etnisyysarviostasi klikkaamalla painiketta ”Näytä koko arvio”. Sen alapuolella on yhteenveto DNA-osumistasi; graafinen jakauma sukulaisuussuhteen, kotimaan ja etnisyyden mukaan. Nämä ovat uusia suodattimia, joista lisää alla.

Seuraavaksi yksityiskohtainen kuvaus uusista suodattimista.

DNA-osumien suodattaminen sukulaisuussuhteen mukaan

Käyttämällä sukulaisuussuhdesuodatusta näet helposti, kuinka moni osumistasi kuuluu lähiperheeseen (lähiomaiset – 1. serkut), laajennettuun perheeseen (1. serkut yhden polven takaa – 2. serkut kahden polven takaa) tai kaukaisiin sukulaisiin (3. serkut – etäserkut). Toiset käyttäjät ovat kiinnostuneempia lähiperheen osumista ja toiset haluavat tietää lisää kaukaisemmista sukulaisista. Pysyt nyt hyvin perillä siitä, kuinka paljon sinulla on osumia missäkin kategoriassa ja huomaat heti, jos uusia osumia ilmaantuu sinua kiinnostavaan kategoriaan. Lähiaikoina lisäämme myös kuvakkeen laajennetun ja lähiperheen sektoreihin viittaamaan uusiin osumiin näissä kategorioissa.

Kun viet hiiren sukulaisuussuhdekategorian päälle muuttuu graafisessa näytössä vastaava ympyrä violetiksi.

Klikkaamalla kategorian nimeä tai sitä vastaavaa ympyrää pääset DNA-sumat sivulle, jossa näet automaattisesti kyseiseen kategoriaan kuuluvat osumasi.

DNA-osumien suodattaminen sijainnin mukaan

Tämä suodatin näyttää, kuinka monta osumaa sinulla on mistäkin asuinmaasta eri puolilla maailmaa. Tämä myös usein viittaa etniseen jakaumaasi.

Klikkaamalla mitä tahansa kartalla olevaa maata tai oikealla puolella olevalla listalla pääset DNA-osumat sivulle, johon on suodatettu ainoastaan osumat valitsemastasi maasta.

Huom.; Tämä suodatus perustuu osumiesi asuinmaahan, ei sukupuutietoon esim. synnyinmaasta. Synnyinmaa voisi olla hyödyllinen, mutta joskus se on eri kuin asuinmaa eikä sitä ole saatavissa osumiin, joilla ei ole sukupuuta. Tulevaisuudessa meillä saattaa suodatuksessa olla myös tuki synnyinmaalle.

DNA-osumien suodattaminen etnisyyden mukaan

Tämä suodatus näyttää kuinka monella osumistasi on jokin 42:sta MyHeritage DNAn tukemasta etnisyydestä. Etnisyyden täytyy olla merkittävä (väh. 10%) osumasi koko etnisyydestä.

Listatut etnisyydet suodattimen yläosassa ovat omiasi (lajiteltu prosenttiosuuden mukaan). Haluat luultavasti tarkastella näitä osumia ensimmäiseksi. Joillakin DNA-osumistasi on useampi etnisyys, joten he ovat useamman etnisyyden kohdalla.Siitä syystä oikealla oleva kokonaismäärä ylittää DNA-osumiesi kokonaismäärän. Tämä on hyvä paikka tunnistaa, mitkä raportoiduista etnisyyksistäsi saattavat olla vääriä. Jos MyHeritage arvioi sinun olevan esim. 1,2% italialainen, mutta sinulla ei ole yhtään italialaista osumaa, jolla olisi vähintään 10% italialaisuutta, silloin luultavasti arvioitu italialainen etnisyytesi on väärä positiivinen.

Etnisyysarviosta

Muistathan, että etnisyysarvio on nimensä mukaisesti juuri sitä – arvio – ja siinä saattaa olla epätarkkuuksia. Etnisyydet, joihin sinulla on paljon osumia näyttelevät todennäköisesti merkittävää roolia kannaltasi etnisessä mielessä. Pidä mielessä kuitenkin, että MyHeritagessa testattujen määrä eri populaatioissa saattaa vääristää lukuja; jotkut etnisyydet ovat yli- ja toiset aliedustettuja. Hyvin monilla MyHeritagessa testatuilla on eurooppalaista etnisyyttä, joten hyvin monet päätyvät osumiksesi vaikka sinulla itselläsi ei olisi eurooppalaista etnisyyttä. Yksi kuvaava esimerkki on, että sinulla on 0% kenialaista, mutta siitä huolimatta sinulla on osumia, joilla on kenialainen etnisyys. Kuinka se voi olla mahdollista? Koska nämä osumasi ovat saaneet kenialaisen etnisyyden esivanhemmiltaan, jotka eivät ole samoja kuin teidän yhteiset esivanhempanne vaan tulevat eri linjasta.

Klikkaamalla mitä tahansa etnisyyttä, pääset DNA-osumalistalle, johon on suodatettu vain ne osumat, joilla on omassa etnisyysarviossaan vähintään 10% tätä etnisyyttä.

Jos sinulla on joku tietty etnisyys, joka herättää uteliaisuutesi, käytä tätä suodatinta ja tarkastele niitä DNA-osumiasi, joilla on tämä etnisyys. Voit ehkä tunnistaa sukulaisuuden laadun ja päätellä siitä, keneltä esivanhemmistasi olet saanut tämän etnisyyden.

Suodatus-työkalurivin käyttäminen

Uusi suodatus-työkalurivi on osa DNA-osumat-sivua ja se ilmestyy automaattisesti, kun suodatus on käytössä. Kaikissa yllä olevissa tapauksissa DNA-osumat sivulle päästiin aktivoimalla joku graafinen suodatin DNA-yleiskatsaussivulla ja kyseinen aktivointi näkyi lihavoituna suodatus-työkalurivillä. Voit myös siirtyä suodatus-työkaluriville suoraan:

Klikkaa työkalurivillä ”DNA-välilehden” kohtaa ”DNA-osumat”.

Klikkaa DNA-osumat-sivulla ”Suodattimet”, joka on suppilolta näyttävän kuvakkeen vieressä ja näet alapuolella suodatus-työkalurivin:

Pääset tältä työkaluriviltä aikaisemmin kuvattuihin suodattimiin (sukulaisuussuhde, sijainti, etnisyys) ja voit nyt käyttää samanaikaisesti useampia suodattimia. Voit esim. suodattaa kaikki osumasi, jotka asuvat Yhdysvalloissa ja ovat ashkenazi-juutalaisia, valitsemalla ensin sijainnin ja sitten etnisyyden. Tai voit tarkastella laajennetun perheen osumia, jotka asuvat Hollannissa.

Huom!

Huomaa, että työkalurivillä on ensimmäisenä ”Puun tiedot”. Käyttämällä tätä suodatinta näet ainoastaan osumat, joilla on sukupuu, yhteysiä esivanhemmilta perittyjä sukunimiä kanssasi tai Smart Matches™-osumia puidenne välillä. Tämä on erittäin tärkeä, kun haluat nähdä kannaltasi erityisen arvokkaat osumat. Osumien, joilla on yhteisiä esivanhempien sukunimiä kanssasi, sukulaisuussuhteet saattavat olla helpommin selvitettäviä erityisesti silloin kun sukunimi on harvinainen. Esimerkiksi, jos sinulla ja DNA-osumallasi, on kummallakin esivanhempi nimeltä Kopelevitch; sinulla isoisäsi nimenä ja osumallasi isoäidin tyttönimenä, voi yhteisen Kopelevitch nimisen esivanhemman kautta selvitä välisenne sukulaisuussuhde.

Alla esimerkki suodattamisesta yhteisten esivanhempien nimien mukaan. Esimerkissä löytyi osuma yhteisellä sukunimellä ”Gordon”.

Sukulaisuussuhdesuodattimella voit suodattaa DNA-osumia valitsemalla lähiperheen, laajennetun perheen tai kaukaiset sukulaiset.

Sijaintisuodattimella voit suodattaa osumia asuinmaan mukaan. Suunnittelemme, lähitulevaisuudessa, lisäävämme suodattimen myös USAn eri osavaltioille.

Viimeisenä on suodatin etnisyyksille ja voit valita tarkasteltavaksi ainoastaan ne osumat, joilla on vähintään 10% tiettyä etnisyyttä omassa etnisyysarviossaan.

Kuten aikaisemmin jo kerroimme, voit käyttää samaan aikaan useampaa suodatinta. Voit valita esim. ”Laajennetun perheen” ja ”irlantilainen, skotti, walesilainen”-etnisyyden ja näet kaikki ne osumat, jotka täyttävät kummankin ehdon.

Osumien lajitteleminen

DNA-osumat voidaan lajitella klikkaamalla ”Lajittelujärjestys” ja valitsemalla pudotusvalikon vaihtoehdoista yksi: jaettu DNA, jaetut segentit, suurin segmentti, koko nimi tai viimeisin.

Oletuksena osumat lajitellaan jaetun DNAn mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että ne, joilla on eniten yhteistä DNAta kanssasi ovat listalla ensimmäisinä. Lajitteluominaisuus ei itsessään ole uusi, mutta on hienoa, että voit myös lajitella suodattamasi osumat.

Osumien etsiminen

Voit myös tehdä haun osumasta nimellä tai esivanhemman sukunimellä käyttämällä hakukenttää. Klikkaa suurennuslasikuvaketta haun aloittamiseksi.

Kun haet nimellä, saat osumat, joilla tai joiden esivanhemmilla on ko. nimi.

Voit yhdistää haun suodatukseen, tehdä hakuja juuri suodattamistasi osumista tai tehdä ensin haun ja suodattaa sen sitten.

Alla olevassa esimerkissä on käytetty sijainti ja etnisyyssuodattimia sekä hakua yhtä aikaa. Tuloksena näytetään DNA-osumat, jotka asuvat ”USA”:ssa, joilla on etnisyytenä ”Skandinaavi” ja joilla on nimenään tai esivanhempien nimenä ”Johnson”. Tehokkuutta käden ulottuvilla!

Käytä linkkejä ”Tyhjennä suodattimet” ja ”Tyhjennä haku” poistaaksesi aktiiviset suodatukset ja haut käytöstä.

Parempi käyttöliittymä

Olemme parantaneet ”DNA-osumat”-sivun käyttöliittymää ja nyt se on intuitiivisempi ja helpommin navigoitava. Nämä sivut on nyt jaettu kolmelle välilehdelle – yleiskatsaus, etnisyysarvio ja DNA-osumat.

Henkilö, jonka tuloksia tarkastelet on ylinnä. Kun siirryt välilehdeltä toiselle, näet aina tulokset samalle henkilölle riippumatta siitä, oletko yleiskatsaus-, etnisyysarvio- vai DNA-osumat-välilehdellä.

Jos hallinnoit useampia pakkauksia, voit vaihtaa henkilön klikkaamalla ”Valitse toinen henkilö” ja valitsemalla jonkun muun pudotusvalikosta. Tämä korvaa aiemman näytössä olleen valinnan.

Yleiskatsaus-välilehti

Yleiskatsaus-välilehden yläosassa näet etnisyysarvion kolme suurinta etnisyyttä. Jos etnisyysarviossa on useampia etnisyyksiä, ne eivät näy tässä.

Klikkaa ”Näytä koko arvio” ja pääset etnisyys-välilehdelle, jossa on koko arvio: kaikki etnisyydet prosenttiosuuksineen.

Etnisyyksien alapuolella, yleiskatsaussivu esittää yhteenvedon DNA-osumista graafisesti, kuten aikaisemmin kuvattiin.

Jos haluat suodattamattoman listan kaikista osumistasi, klikkaa ”Tarkastele DNA-osumia” ja siirryt DNA-osumat-välilehdelle.

Etnisyysarvio-välilehti

Toisella välilehdellä on koko etnisyysarvio. Siihen ei ole tullut muutoksia.

Huomasitko tämän?

Osa käyttäjistämme ei ole ollut tietoinen tällä sivulla olevasta lisäominaisuudesta, joten käytämme hetken siitä kertomiseen. Ottamalla käyttöön kartan yläpuolella olevan ” Näytä oman sukupuusi tapahtumat” näet kartalla kolmeen suurimpaan etnisyyteesi kuuluvien esivanhempien synnyin- ja kuolinpaikat , jotka on merkitty puuhusi. Voit tässä myös vertailla, kuinka etnisyysarviosi korreloi sukupuusi tietojen kanssa. Tämä lisänäyttö helpottaa sijoittamaan etnisyysarviosi sukuhistoriasi kontekstiin ja mahdollistaa hyvän aloituskohdan jatkotutkimuksille.

DNA-osumat-väliehti

Kolmas välilehti vie sinut DNA-osumat sivulle, johon lisäsimme paremman käyttöliittymän DNA-osumien suodattamiseen. Voit yhdistää suodattamisen nyt lajitteluun ja hakuun kuten kuvailimme aikaisemmin.

DNA-osumien sukupuiden tarkasteleminen

Yksi parannus, jonka teimme DNA-osumat-sivulle on, että kun valitset ”Tarkastele puuta”, se automaattisesti avaa DNA-osumasi puun uudessa sukutaulunäkymässä.

Sukutaulunäkymä, joka julkistettiin äskettäin on saanut käyttäjiltämme innostuneen vastaanoton ja näyttää lähtöhenkilön suorat esivanhemmat. Se ei näytä sisaruksia tai puolisoita eikä vaadi hankalaa panorointia. Se myös näyttää naiset ainoastaan heidän tyttönimillään.

Yhteenveto

On hienoa saada paljon DNA-osumia, mutta se voi myös olla ylivoimaista. Monet eivät tiedä, kuinka tarkastella osumiaan ja mistä aloittaa. Tämä muistuttaa isäni kovasti pitämästä ranskalaisesta ilmaisusta, jonka hän opetti minulle: ”Embarras de richesses”. Se tarkoittaa rikkauksista hämmentymistä ts. rikkauden tuomaa hämmentävää vaihtoehtojen runsautta.

Uusi DNA-osumien suodatusjärjestelmä tulee avuksesi ja mahdollistaa DNA-osumiesi tarkastelemisen pienemmissä osissa, jotta voit keskittyä niihin alueisiin, jotka kiinnostavat sinua eniten; olivatpa ne sinua lähinnä olevia, tietyssä maassa asuvia tai tiettyä etnisyyttä olevia osumia. Voit tehdä helposti hakuja, lajitella tai voit yhdistää suodattamisen, haun ja lajittelun. Uusi DNA-yleiskatsaussivu ja suodatus-työkalurivi tekevät sen mahdolliseksi.

Tämä on valtava parannus DNA-osumien käsittelyyn. Sen lisäksi, että niitä on nyt kiva tutkia, DNA-osumilla on korkea tarkkuus ja tutkimisen apuvälineenä tehokkaat työkalut mm. one-to-many ja one-to-one kromosomiselaimet. Tämä intuitiivinen ja helppo käyttöliittymä antaa sinulle työkaluja, jotka muuttavat DNA-osumiesi listan kullanarvoiseksi ja voit keskittyä niihin osumiin, jotka johtavat jännittäviin ja mahdollisesti elämäämuuttaviin löytöihin sukututkimuksessasi.

Olemme toteuttaneet tämän uuden ominaisuuden vaiheittain. Tällä hetkellä se on käytössä ainoastaan niille, jotka käyttävät MyHeritage pöytäkoneella tai puhelimella, mutta sitä ei ole vielä MyHeritage mobiilisovelluksessa – se on kyllä tulossa sinnekin lähiaikoina

Jos olet ollut kahden vaiheilla etkä ole vielä tutustunut DNA-testauksen mielenkiintoiseen maailmaan, kutsumme sinut viihtymään innovatiivisen geneettisen sukututkimuksen pariin MyHeritagessa: tilaa MyHeritage DNA-pakkauksesi tänään tai lataa DNA-tuloksesi toisesta yrityksestä ilmaiseksi ja aloita uusi jakso sukututkimusmatkallasi.

Lue lisää DNA:sta

Toivomme, että pidät uusista ominaisuuksistamme. Kerro meille edelleenkin, mitä tarvitset, me kuuntelemme ja toteutamme toiveesi.

Viihdy!