Isoisäni katosi 110 vuotta sitten. Löysin hänet MyHeritagen Smart Match™ -toiminnon ansiosta.

Isoisäni katosi 110 vuotta sitten.  Löysin hänet MyHeritagen Smart Match™ -toiminnon ansiosta.

Bristolilainen Sally Jeffery, 72, tiesi äitinsä isoisästä Hermann Hartmannista vain sen, että hän oli saksalainen ja että jossain vaiheessa juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa hän lähti Saksaan eikä koskaan palannut takaisin.MyHeritage-sivuston Smart Match™ -toiminnon ansiosta hän löysi pikkuserkun, joka pystyi lähettämään hänelle valokuvan isoisästään, ja hän on saanut yhteyden saksalaisiin juuriinsa. Tässä on hänen tarinansa:

Isoisäni oli saksalainen, ja juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa hän lähti takaisin Saksaan eikä koskaan palannut. Hän jätti isoäitini kahden pienen lapsen kanssa, kun hän oli raskaana kolmannelle lapselle. Toinen lapsista oli äitini. Isoäitini Charlotte Helen (Nellie) Hartmann otti rohkeasti perheensä mukaansa ja muutti Lontoosta Southamptoniin ja jätti matkan varrella kaiken saksalaisen – myös nimensä, jonka hän muutti Hartmannista Harmaniksi, eikä isoisästäni enää koskaan puhuttu!

Vuoden 1911 Englannin ja Walesin väestölaskennassa on merkintä 31-vuotiaasta Hermannista, joka asui täysihoitolassa Lontoossa. Sen mukaan hän oli ollut naimisissa viisi vuotta, hän työskenteli ”matkamiehenä hienojen tavaroiden kauppiaana”, hän oli naimisissa 27-vuotiaan Nellien kanssa ja hänellä oli poika Werner (Verna), 4, joka oli syntynyt Hannoverissa, Saksassa.

Isoisäni tiedot vuoden 1911 Englannin ja Walesin väestölaskennasta.

Isoisäni tiedot vuoden 1911 Englannin ja Walesin väestölaskennasta.

Tuolloin isoäitini oli raskaana, sillä äitini Paula syntyi heinäkuussa 1911. He saivat myös toisen pojan, joka syntyi maaliskuussa 1913.

Hermannin tulo Englantiin tai se miten hän tapasi Nellien, jää valitettavasti arvoitukseksi. Heidän vihkitodistustaan tai avioeropapereita ei ole koskaan löydetty.

Rakas isoäitini Charlotte Helen, kutsuin häntä Dandyksi. Hän oli niin ihastuttava nainen.

Rakas isoäitini Charlotte Helen, kutsuin häntä Dandyksi. Hän oli niin ihastuttava nainen. Kuvan on parantanut MyHeritage.

Myöhemmin isoäitini meni naimisiin Hubert H. Robinsonin kanssa. Hän sai vielä kaksi lasta, ja kaikki viisi olivat erittäin komeita.

Verna Harman, Gerard

Verna Harman, Gerard ”Hitch” Harman, John Victor Robinson, Paula Harman (äitini) ja Molly Robinson. Kuva parannettu ja väritetty MyHeritagella.

Emme tiedä Hermannista oikeastaan mitään; häntä ei koskaan oikeastaan mainittu, kun kasvoimme. Tiesimme kyllä hänen olemassaolostaan, mutta emme tienneet, mitä hänelle tapahtui. Serkkuni Malcolmille kerrottiin, että hänet internoitiin ja hän kuoli punatautiin! Minulle kerrottiin, että hän lähti Saksaan liikeasioissa eikä koskaan palannut, ja tietojemme mukaan isovanhempani eivät koskaan enää ottaneet yhteyttä toisiinsa. Hyvin surullista.

Minä ja serkkuni. Vasemmalta oikealle: Malcolm Harman (Vernan poika), minä, Christopher Hukins ja Jane Morris (Mollyn lapset) ja John Harman (Gerard

Minä ja serkkuni. Vasemmalta oikealle: Malcolm Harman (Vernan poika), minä, Christopher Hukins ja Jane Morris (Mollyn lapset) ja John Harman (Gerard ”Hitchin” poika).

Hermann-ukin löytäminen

Sukuhistorian tutkimuksen aloitti veljenpoikani vaimo, joka tutki omaa sukuaan, ja se antoi minulle sysäyksen yrittää löytää Hermann. Hän sai selville, että Hermann oli syntynyt Rintelnissä, mutta ei muuta.

Vanhempana uteliaisuuteni heräsi, joten liityin MyHeritageen ja aloin etsiä. Muut perheenjäsenet kokeilivat omilla tavoillaan. Meillä oli hänen nimensä ja käsitys siitä, mistä hän oli kotoisin. Etsintäni jatkui pitkään. Lopulta löytyi Smart Match™, jossa oli saksalainen käyttäjä Matthias Hartmann, jolla oli isoisäni nimi sukupuussaan. Otin häneen yhteyttä MyHeritagen postilaatikon kautta. Tajusimme, että hänen isoisoisoisänsä Franz Hartmann oli isoisäni veli.

Matthias Hartmann

Matthias Hartmann

Suku Saksassa tiesi, että hänellä oli englantilainen vaimo ennen ensimmäistä maailmansotaa, ja uskoi, että heillä oli kaksi lasta, mutta ei muuta. Matthias ja muu perhe Saksassa olivat hyvin innoissaan yhteydenpidosta.

Kuva isoisästäni – ja isovanhempieni isoisovanhemmista.

Matthias lähetti minulle kuvan iso-isovanhempieni 25. hääpäivästä, joka on otettu 10. huhtikuuta 1902. Isoisäni Hermann oli 22-vuotias, hän on takana oikealla hattupäisen miehen vieressä. Toistaiseksi hänestä ei ole valitettavasti löytynyt muita kuvia.

Iso-isovanhempieni hopeahääpäivä, 10. huhtikuuta 1902. Kuvan on parantanut MyHeritage.

Iso-isovanhempieni hopeahääpäivä, 10. huhtikuuta 1902. Kuvan on parantanut MyHeritage.

Parannettu ja väritetty lähikuva isoisästäni Hermann Hartmannista.

Hermann syntyi 2. helmikuuta 1880 Rintelnissä, Niedersachsenissa, Saksassa, ja kuoli 25. kesäkuuta 1956 Bad Munstereifelissä, Saksassa. Hermann oli toinen neljästä veljeksestä. Hänen vanhempansa – isoisovanhempani – olivat Hermann Theodor Hartmann (1849-1933) ja Johanna Dorothea Gronwaldt (1852-1905). He menivät naimisiin 10. huhtikuuta 1877.

Isoisoisoisäni työskenteli Gottingenin kaupunginkansliassa ja kirjanpitolautakunnassa.

Kävi ilmi, että isoisäni Hermann meni uudelleen naimisiin, mutta hänellä ei ollut muita lapsia. Saksassa hän oli bankbeamter (pankkivirkailija).

Isoisoisoisäni Hermann Hartmann (vasemmalla) ja isosetäni Franz Hartmann, Hermannin vanhempi veli, noin vuonna 1915. Kuvan on parantanut MyHeritage.

Isoisoisoisäni Hermann Hartmann (vasemmalla) ja isosetäni Franz Hartmann, Hermannin vanhempi veli, noin vuonna 1915. Kuvan on parantanut MyHeritage.

Yhteys saksalaisiin juuriini

Toisen maailmansodan aikana isoäitini menetti traagisesti sekä poikansa John Victor Robinsonin että toisen aviomiehensä Hubertin. John Victor oli RAF:n pommikoneiden lentokonemestari. Hän oli 23-vuotias, kun hän kuoli taistelussa 28. elokuuta 1942. Hänen pommikoneensa ammuttiin alas Alankomaiden yllä, kun hän oli palaamassa Kasseliin Saksassa tehdystä hyökkäyksestä. Kauppalaivastoon kuulunut Hubert kuoli myös palveluksessa helmikuussa 1945.

Isäni oli myös RAF:ssa. Hän oli Spitfire-lentäjä. Elokuussa 1943 hänet ammuttiin alas Ranskan yllä, ja vakavasti loukkaantuneena hänet lähetettiin Stalagiin Saksaan. Hän ei pitänyt saksalaisista! On arvoitus, miten vanhempani pääsivät koskaan yhteen!

John Thomson, isäni, oli lentäjä RAF:ssa toisen maailmansodan aikana. Kuvan on parantanut MyHeritage.

John Thomson, isäni, oli lentäjä RAF:ssa toisen maailmansodan aikana. Kuvan on parantanut MyHeritage.

Aiemmin saksalaiset juureni ovat aina olleet minulle hieman kiusallisia, mutta nyt haluaisin tuntea jonkin yhteenkuuluvuuden.

Minulla on vielä monia avoimia kysymyksiä, mutta pelkkä hänen kuvansa saa minut nyt niin onnelliseksi, että saan välittää hänen muistonsa perheelleni. Voinko vain sanoa, kuinka ylpeä olen voidessani näyttää 9 lapsenlapselleni heidän iso-iso-iso-isoisänsä ja 3. iso-iso-isovanhempansa?!

Olen hyvin innoissani tästä. Teillä ei ole aavistustakaan, mitä se oikeastaan merkitsee, että olen vihdoin löytänyt hänet, isoisäni Hermann Hartmannin, MyHeritagen ansiosta.

Suuri kiitos Sallylle siitä, että hän jakoi koskettavan tarinansa kanssamme. Jos sinäkin olet tehnyt uskomattoman löydön MyHeritagen avulla, haluaisimme kuulla siitä. Jaa se kanssamme tällä lomakkeella tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen stories@myheritage.com.