Vietnamilais-australialainen Kim löysi syntymäperheen Tanskasta DNA Quest -hankkeen ansiosta

Vietnamilais-australialainen Kim löysi syntymäperheen Tanskasta DNA Quest -hankkeen ansiosta

Kim Catford syntyi Vietnamissa nimellä Ha Van Tuan helmikuussa 1973, Vietnamin sodan loppupuolella. Noin 6 kuukauden ikäisenä hänet hylättiin ja vietiin Sancta Marian orpokotiin Saigoniin (Ho Chi Minh City).

50 vuotta sitten, marraskuussa 1973, etelä-australialainen Catfordin perhe adoptoi hänet. Hän oli tuolloin 9 kuukauden ikäinen.

Kim ja adoptioäiti Janet Catford

Kimin adoptioäiti Janet Catford pitelee häntä ensimmäistä kertaa sylissä Adelaidessa 26. marraskuuta 1973.

Catfordeilla oli jo kolme omaa tytärtä, mutta he halusivat adoptoida Kimin, sillä he halusivat olla mukana lievittämässä Vietnamin sodan aiheuttamaa kärsimystä.

Kim asettuu uuden adoptioperheensä luokse. 

Kim asettuu uuden adoptioperheensä luokse.

Kim sanoo, että hänellä oli onnea, kun hän pääsi niin lämpimään ja rakastavaan adoptioperheeseen. Hän näytti kuitenkin selvästi erilaiselta kuin ihmiset hänen ympärillään, ja joskus tämä herätti ei-toivottua huomiota ja rasismia, mikä oli erityisen vaikeaa pienenä lapsena. Aluksi Kim harmitteli taustaansa ja halusi vain näyttää samalta kuin muutkin. Vanhemmiten hän alkoi olla utelias identiteetistään, kulttuuristaan ja biologisesta perheestään.

Koko elämänsä ajan Kim kaipasi mitä tahansa tietoa biologisista vanhemmistaan ja sukuhistoriastaan, sillä hän ei tiennyt juuri mitään taustastaan ja lähtökohdistaan. Hän sai syntymätodistuksen, jossa oli hänen äitinsä nimi, hänen vietnamilainen nimensä ja adoptiosopimus. ”Kadonneen perheen etsiminen Vietnamissa on hyvin vaikeaa, koska asiakirjat tuhotaan ja kirjanpito on huonoa”, hän selittää. ”Monille vauvoille annettiin väärät henkilöllisyydet, jotta varmistettiin, että heidät oli adoptoitu ja jotta he pystyivät poistumaan maasta.”

Vuosien mittaan Kim teki kaikkensa saadakseen tietää lisää perinnöstään. Hän on vieraillut Vietnamissa useita kertoja, myös Sancta Marian orpokodissa, mutta ei löytänyt mitään, mikä olisi johtanut hänet biologisten vanhempiensa luo. Näiden vierailujen aikana hän rakastui Vietnamiin, sen ihmisiin ja kulttuuriin. ”Vietnamilaiset olivat hyvin ystävällisiä ja suhtautuivat empaattisesti tilanteeseeni”, Kim kertoo, ”sillä yli 50 000 orpoa hylättiin tai adoptoitiin Vietnamin sodan aikana.”

Hän sai myös paikallisen vietnamilaisen henkilön avun etsiessään biologista äitiään. Mitään ei kuitenkaan löytynyt.

Kim perusti myös oman perheen: hän on ollut onnellisesti naimisissa Katyn kanssa jo 26 vuotta, ja heillä on tytär, India, joka täyttää pian 18 vuotta.

Kim vaimonsa ja tyttärensä kanssa

Kim vaimonsa ja tyttärensä kanssa

Kimillä ja Katyllä on myös ”sponsorilapsi”, jonka perhettä he ovat tukeneet Christina Noble -säätiön kautta jo vuosia, ja hän on vieraillut hänen luonaan Vietnamissa ollessaan.

Ilmainen DNA-pakkaus MyHeritagen DNA Quest -palvelun kautta.

Maaliskuussa 2023 MyHeritage julkisti DNA Quest -hankkeen, pro bono -aloitteen, jonka tarkoituksena on tarjota adoptiolapsille DNA-testejä, joiden avulla he voivat löytää syntymäperheensä. Kim kuuli hankkeesta ja päätti osallistua siihen. ”Olen kamppaillut identiteettini kanssa ja sen kanssa, etten tiedä äidistäni tai isästäni tai siitä, onko minulla sisaruksia tai muuta perhettä”, hän kertoi meille. ”Haluaisin myös tietää, olenko täysin vietnamilainen vai sekarotuinen, ja halusin saada vastauksia perimääni ja alkuperääni koskeviin kysymyksiin.”

Kimille tarjottiin osana ohjelmaa ilmainen MyHeritage DNA-pakkaus, ja pian sen jälkeen, kesäkuussa 2023, hän sai tuloksensa.

Hänen ensimmäinen suuri yllätyksensä oli etnisyysarvio: se osoitti, että hän on puoliksi skandinaavinen, ei puoliksi amerikkalainen, kuten Kim oli koko ikänsä olettanut.

Toinen yllätys tuli pari päivää myöhemmin. Kim löysi DNA-testin seurauksena ensimmäisen serkkunsa, yhdysvaltalaisen Ninna Korsgaardin, ja Tanskasta kotoisin olevan ensimmäisen serkkunsa Kaj Norman Jensenin. Nämä kaksi ratkaisivat hänen elämänsä mysteerin ja paljastivat Kimille erittäin hienotunteisesti hänen biologisen isänsä henkilöllisyyden: Niels Korsgaard.

Yhtäkkiä Kim on osa suurta tanskalaista perhettä

Niels syntyi Tanskassa huhtikuussa 1933. Vuonna 1951 hän lähti Yhdysvaltoihin kahden setänsä jalanjälkiä seuraten tavoittelemaan amerikkalaista unelmaa. Kim kertoo, että hänen löytämiensä sosiaaliturvatietojen mukaan hänen isänsä kutsuttiin vuotta myöhemmin, vuonna 1952, Yhdysvaltain ilmavoimiin ja sijoitettiin Ranskaan, Wyomingiin Yhdysvaltoihin, Saigoniin ja hetkeksi Saksaan. Hän palveli Yhdysvaltain armeijassa noin 20 vuotta ja palasi Tanskaan vuonna 1973. Kim ei ole varma, tiesikö hänen isänsä koskaan hänen olemassaolostaan, mutta luultavasti hän lähti Vietnamista muutama kuukausi Kimin syntymän jälkeen.

Niels kuoli monta vuotta sitten, vuonna 2005. ”Olin surullinen kuullessani sen”, Kim myöntää, ”mutta on silti hienoa saada vihdoin tietää hänen nimensä ja saada tietää hänestä ja hänen perheestään.”

Koska Niels oli yksi kymmenestä sisaruksesta, Kim huomasi yhtäkkiä olevansa osa suurta tanskalaista perhettä, jonka hän toivoo tapaavansa jonain päivänä. Kukaan heistä ei ollut tiennyt Kimin olemassaolosta, mikä viittaa siihen, että hänen isänsäkään ei ollut tiennyt mitään.

Kimin matka on vasta alkanut. ”Haluan edelleen selvittää, onko biologinen äitini Ha Thi Ky yhä elossa, ja mahdollisesti löytää hänet. Haluaisin löytää lisää tietoa isäni perheestä, elämästä ja sotilasurasta sekä tavata tai puhua kaikkien niiden kanssa, jotka ovat saattaneet tuntea hänet tai palvella hänen kanssaan Vietnamissa ollessaan.”

”Tämä on ollut minulle valtava löytö”, Kim sanoo. Koska hänellä ei ollut tietoja isästään, hän uskoi löytävänsä todennäköisemmin tietoa äidistään – jonka nimi on hänen syntymätodistuksessaan.

”Minulle on ollut melkoista vuoristorataa, kun en ole tuntenut biologista perhettäni ja olen aina miettinyt, ovatko he elossa ja miltä he näyttävät”, Kim sanoo. ”Haluaisin kiittää MyHeritagea ja DNA Quest -ohjelmaa siitä, että he tukevat tätä uskomatonta aloitetta, jonka avulla adoptiolapset voivat löytää vastauksia kysymyksiin ja tunnistaa biologisen perheemme.”

”Jostain syystä tiesin, että DNA oli aina vaihtoehto, mutta olin aina varuillani ja pelkäsin, että lähden tälle tielle ja löydän jonkun, mutta minut hylätään taas. Halusin saada selville todellisen etnisen alkuperäni jonkinlaisella tarkkuudella itselleni ja tyttärelleni. Olen iloinen, että nyt vihdoin olen saanut nämä vastaukset.”

Suuret kiitokset Kimille tarinansa jakamisesta kanssamme! Jos sinäkin olet tehnyt uskomattoman löydön MyHeritagen kautta, haluaisimme kuulla siitä. Lähetä se meille tällä lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen stories@myheritage.fi.