Uutta: DNA-osumiesi geneettiset ryhmät

Uutta: DNA-osumiesi geneettiset ryhmät

Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa uudesta lisäyksestä DNA-osumiin MyHeritage-sivustolla – DNA-osumiesi geneettiset ryhmät.

Joulukuussa 2020 esittelimme Geneettiset ryhmät, parannuksen etnisyysarvioomme, joka lisäsi DNA:n etnisen jakauman resoluution 2114 maantieteelliseen alueeseen. Siitä lähtien olemme työskennelleet parantaaksemme tätä ominaisuutta ja lisänneet uusia käyttäjien pyytämiä komponentteja. Tammikuussa 2021 julkaisimme ensimmäiset parannukset geneettisten ryhmien käyttöön.

DNA-osumiesi yhteisten geneettisten ominaisuuksien vertaaminen on hyödyllistä ja voi auttaa sinua selvittämään, miten saatatte olla sukua. Ennen tätä sinun oli mahdollista tarkastella DNA-osumat sivulla osumiesi etnisyysarvioita ja nähdä, mitkä etniset ryhmät ovat teille yhteisiä. Nyt voit porautua vielä syvemmälle ja katsoa, mihin geneettisiin ryhmiin osumasi kuuluvat ja mitkä niistä ovat teille yhteisiä.

Yhteiset etnisyydet ja geneettiset ryhmät

Ennen tätä tarkastele DNA-osumaa sivulla sinun on ollut mahdollista tarkastella omaa ja osumasi etnisyysarvioita. Yhteiset etniset alueet ovat saattaneet antaa vihjeitä mahdollisesta yhteisestä esivanhemmasta ko. alueella

Uuden päivityksen myötä voit nyt etnisten alueiden lisäksi verrata myös geneettisiuä ryhmiä. Etnisyysarviovertailun alapuolella näet nyt luettelon niistä etnisistä ryhmistä, joihin sinä ja osumasi kuulutte. Teille yhteiset ryhmät on lihavoitu.

Etnisyydet luetellaan ensin ja ne on lajiteltu suurimmasta pienimpään. Seuraavaksi luetellaan geneettiset ryhmät: ensin teille yhteiset ryhmät, jotka on lajiteltu luotettavuustason mukaan. Seuraavana ovat ne geneettiset ryhmät, joita osumallasi ei ole, ja lopuksi ne, joihin ainoastaan osumasi kuuluu.

Oikealta löydät dynaamisen osan, josta saat lisätietoja etnisistä ja geneettisistä ryhmistä. Kartta, jossa polygoni näyttää etnisyyden tai geneettisen ryhmän maantieteellisen alueen, ja kuvaus.

Kun klikkaat jotakin luettelossa olevista etnisyyksistä tai geneettisistä ryhmistä, päivittyy oikealla oleva ruutu ja näyttää sen alueen polygonin kartalla sekä tarkemman kuvauksen.

Jos viet hiiren luettelossa olevan geneettisen ryhmän päälle, näet työkaluvihjeen, jossa on kyseisen ryhmän kuvaus ja tieto ko. ryhmän luotettavuustasosta. Luotettavuustasoja on kolme: matala, keskitaso ja korkea. Ne perustuvat kutakin ryhmää edustavien geneettisten tietojen jaettujen segmenttien laatuun ja määrään.

Oletusarvoisesti näet oman ja DNA-osumasi koko arvion vierekkäin. Jos haluat tarkastella ainoastaan yhteisiä etnisyyksiä ja geneettisiä ryhmiä, niin klikkaa kartan yläpuolella, oikealla olevaa ”Ainoastaan yhteiset” -painiketta.

Kuinka yhteiset geneettiset ryhmät auttavat sukututkimusta?

Geneettisten ryhmien vertaaminen DNA-osumiesi kanssa voi auttaa sinua monin tavoin.

Kuten edellä mainittiin, osumiesi kanssa yhteisten geneettisten ominaisuuksien tarkastelu voi auttaa sinua selvittämään, miten he saattavat olla sinulle sukua. Jos tiedät esimerkiksi, että äidilläsi on skandinaavista perimää, kun taas isäsi suku on enimmäkseen Kreikasta ja Etelä-Euroopasta, voi osumasi skandinaavinen etnisyys osoittaa, että hän on sinulle sukua äitisi puolelta.

Geneettiset ryhmät auttavat sukeltamaan entistä syvemmälle. Kuvitellaan, että kumpikin, sekä äitisi että isäsi olisivat skandinaaveja? Siinä tapauksessa tieto osumasi skandinaavisuudesta ei kertoisi kovin paljon. Mutta jos äitisi suku olisi kotoisin Tanskasta ja isäsi Itä-Ruotsista ja sinä ja DNA-osumasi jakaisitte Tanska (pohjoinen alue) -nimisen geneettisen ryhmän – voisi se osoittaa osumasi olevan sukua äitisi puolelta.

Viedään tämä vielä pidemmälle: jos tiedät, että äitisi äiti oli kotoisin Svendborgista ja äitisi isä oli Pohjois-Tanskasta, voi tämä yhteinen geneettinen ryhmä osoittaa, että yhteinen esivanhempanne on äitisi isoisän puolelta – ja se rajaa jo huomattavasti mahdollisuuksia.

Kuka voi nähdä yhteiset etnisyydet ja geneettiset ryhmät?

Yhteiset etnisyydet ja geneettiset ryhmät on premium-ominaisuus, joka edellyttää maksullista MyHeritage-sopimusta (Complete, Premium tai PremiumPlus). Käyttäjät, jotka ovat ladanneet DNA-tuloksensa MyHeritageen jostain toisesta testauspalvelusta voivat maksaa kertamaksun 35 € per pakkaus ja saada käyttöönsä kaikki MyHeritagessa olevat edistyneet DNA-työkalut.

Lue lisää sopimuksista.

Ellet halua DNA-osumiesi tarkastelevan etnisyyksiäsi tai geneettisiä ryhmiäsi, voit asetuksissa poistaa tämän ominaisuuden käytöstä: ”Yksityisyyteni” > ”DNA-asetukseni” > poista valinta ruudusta ”Salli osumahenkilöiden nähdä etnisyysarvioni ja geneettiset ryhmäni”.

Yhteenveto

DNA-osumiesi kanssa yhteisten geneettisten ominaisuuksien vertaaminen voi auttaa sinua selvittämään, kuinka olette sukua toisillenne. Ennen tätä sinun oli mahdollista tarkastella DNA-osumiesi etnisyysarvioita ja nähdä, mitkä etniset ryhmät ovat teille yhteisiä. Nyt voit nähdä myös, mihin geneettisiin ryhmiin he kuuluvat ja mitkä niistä ovat teille yhteisiä. Se voi auttaa sinua saamaan lisää tietoa sukulaisuussuhteista osumiisi, omista juuristasi ja voi auttaa murtamaan sukututkimuksessa eteen tulleita esteitä.