Takaisin kouluun -kuvakilpailun voittajakuvat

Takaisin kouluun -kuvakilpailun voittajakuvat

Elokuun viimeinen päivä julistimme takaisin kouluun  -koulukuvakilpailun. Kilpailuun voi osallistua vanhoilla koulukuvilla, käyttää niiden parantamiseen MyHeritagen kuvatyökaluja ja jakamalla niitä sitten sosiaalisessa mediassa. Saimme iloksemme paljon kuvia eri puolilta maailmaa. Tuhannet kiitokset jokaiselle osallistujalle erikseen ja kiitos, kun jaoitte kuvia kanssamme! Alla ovat kilpailun voittajakuvat, mutta sitä ennen kunniamaininnat:

Kunniamaininnat

Alla olevan kuvan jakoi John Peterson Nebraskasta, USA:sta

Tämä kuva otettiin vuonna 1912 Genevassa, Nebraskassa, ja siinä on keskellä Johnin isoisän olkapää luokkakaverin käsitukena. Isoisä siis neljäs vasemmalta.

Tämä kuva tulee Beverly Leemingilta Kanadasta:

Beverly kirjoittaa: ”Tässä on kuva Argosy nimisessä lehdessä ollut kuva Hamiltonissa, Ontariossa sijaitsevan Central High School of Commerce -yliopiston vuosikirjasta vuodelta 1938, jossa äitini on takarivissä äärimmäisenä vasemmalla neljännellä vuosiluokalla. Keskellä lamaa hän oli perheensä ensimmäinen, joka kävi lukion. Hän suoritti sihteerikurssin nopeimpana tapana saada hyvä työpaikka ja auttaa perhettä taloudellisesti. Toukokuussa 1938 hän oli toinen luokkansa kahdesta parhaasta oppilaasta ja pääsi työhaastatteluun.”

Beverly liitti mukaan lainauksen äidiltään: ”Työhaastattelun aikana johtaja kysyi, voisinko mielestäni ajaa konetta. Sanoin, että pystyn varmasti, jos minulle annetaan mahdollisuus oppia. Olin se onnekas, joka sai työpaikan Hamilton Cotton Co:n toimistossa. Aloitin 8. toukokuuta 1938 12,00 dollarin viikkopalkalla, mikä ei ollut kovin huono siihen aikaan. Työni oli sekä kokoaikainen että vakituinen – sellaista ei ollut helppo saada noina lama-aikoina.”

Hyvin vaikuttavaa!

”Käytin MyHeritage Photo Enhanceria, koska kuva oli hyvin rakeinen ja vailla yksityiskohtia”, Beverly kirjoittaa. ”En tarvinnut paljon korjailua, mutta käytin työkalua silti opettajan mekon ja parin muun kohdan siistimiseen. Suurennettaessa parannettua versioita voi nähdä, miten paljon eroa on rakeisuuden tasoittamisessa ja samalla yksityiskohtien terävöittämisessä ja valotuksen parantamisessa. Olen erittäin tyytyväinen tulokseen!”

Vernon Cameron USA:sta lähetti luokkakuvansa vuodelta 1956:

”Minä olen tuo, joka istuu seinän vieressä käsi kasvojen suojana”, Vernon kirjoittaa. ”Olin hyvin ujo enkä pitänyt siitä, että minua kuvattiin.”

No, olemme iloisia, että Vernon voitti ujoutensa ja jakoi tämän kauniin kuvan kanssamme!

Maria Adriaensen Belgiasta lähetti isästään, alakouluaikana otetun kuvan:


Hänen vuonna 1928 syntynyt isänsä on tässä kuvassa 10-vuotias. Hänen hyvin vakava ilmeensä tässä kuvassa melkein huijasi meitä – kävi ilmi, että hänellä oli melko ilkikurinen. Maria kertoo: ”Silloin tällöin hän joutui jäämään jälki-istuntoon tuhmien kepposten takia…”.

Seuraavan kuvan lähettäjä on Elizabeth Fisher alias Eliza Jeffery Australiasta:

Kuvassa Elizabeth on siskonsa kanssa ensimmäisenä koulupäivänä vuonna 1959: ”Vuonna 1959 aloitin esikoulun Iona Presentation Collegessa Mosman Parkissa Länsi-Australiassa. Samana vuonna isosiskoni Franceine aloitti viimeisen, Junior Year -kouluvuotensa, jota myöhemmin kutsuttiin nimellä Year 10”, Elizabeth kirjoittaa. ”Käytimme samaa koulupukua siskoni kanssa, ja 13 vuotta myöhemmin, vuonna 1971, käytin sitä yhä, kun valmistuin lukiosta ja kirjoitin ylioppilaaksi ja kirjoittauduin yliopistoon.”

Tässä on kuva Elizabethista lukion päättäjäiskuvassa samassa, siskon kanssa yhteisessä univormussa:

Näyttää siltä, että perhe on pitänyt erittäin hyvää huolta univormusta!

Viimeinen kunniamaininta menee Jamie Johnsonille USA:sta. Hän lähetti meille kaksi kaunista kuvaa:

Tässä vuonna 1920 tai 1921 otetussa kuvassa on hänen isoäitinsä Hazel Eckard luokkansa kanssa Stony Run Schoolissa Pendletonin piirikunnassa Länsi-Virginiassa. Hazel on tummapukuinen tyttö eturivin keskellä.

Alla on toinen kuva hänen isoäidistään, joka on otettu muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1924 tai 1925:
”Isoisoisäni Arthur Eckard on mies äärimmäisenä oikealla, ja hän oli opettaja”, Jamie kirjoittaa. ”Hänen poikansa Vernon Eckard on edessä pesäpallomailan kanssa. Hänen poikansa Cameron Eckard on pitkä poika takana toinen oikealta. Hänen tyttärensä Arline Eckard on eturivissä kolmas oikealta pitkät tummat sukat jalassaan. Ja sitten on isoäitini Hazel Eckard, toinen vasemmalta takarivissä.”

Näyttää siltä, että koulu oli tässä perheessä melkoinen perheasia. Suuret kiitokset Jamielle ja kaikille muille kunniamaininnan saaneille!

Ja voittajat ovat…

Ensimmäinen voittajamme on Mary Crawford Yhdysvalloista.

Hän jakoi kaksi ihanaa valokuvaa, joihin liittyy merkittävä tarina hänen esiäitinsä päättäväisyydestä saavuttaa koulutus, vaikkakin ilman perheen tukea.

Kuvissa on Maryn isoäiti Sophie Sieczkowski, joka oli perheensä ensimmäinen, lukiosta valmistunut nainen.

Mary kirjoittaa, että Sophien vanhemmat olivat paenneet vainoja Itä-Euroopasta vuonna 1887 ja hän oli ensimmäinen Yhdysvaltain kansalainen perheessä. Sophien vanhemmat eivät puhuneet englantia, ja itse asiassa he hermostuivat, kun lapset puhuivat englantia eivätkä he tienneet, mistä oli puhe.” Mary selittää, että siellä, mistä Sophien vanhemmat olivat kotoisin, tyttöjen ei katsottu tarvitsevan koulutusta, koska heidän odotettiin menevän järjestettyyn avioliittoon nuorena (15-16-vuotiaana). Ainoa asia, mitä naisten tarvitsi osata, oli osata siivota, laittaa ruokaa ja hoitaa lapsia. Nuorella Sofiella oli kuitenkin unelma. Hän halusi olla koulutettu nainen ja ryhtyä opettajaksi.

Sophien suunnitelmat

1900-luvun alussa lapset kävivät koulua yleensä noin kahdeksannelle luokalle asti, jos perheen olosuhteet sallivat sen. Mutta Sophien suunnitelmat olivat toiset.

Nuori Sophie hautoi juonen ja kertoi vanhemmilleen, että Nebraskan lain mukaan lasten oli valmistuttava lukiosta. Laki itse asiassa määräsi, että 7 – 16-vuotiaiden lasten oli käytävä koulua, ja he saivat lähteä koulusta aikaisemmin – 14-vuotiaina – jos heidän odotettiin työskentelevän maatilalla. Mutta Sophie vääristeli totuutta, jotta hän voisi käydä koulun loppuun. Hänen vanhempansa eivät olleet tyytyväisiä tähän, ja kun isä ymmärsi, että Sophien oli jatkettava opiskelua, hän sanoi, että jos Sophie haluaisi valmistua lukiosta, hän olisi omillaan eikä isä enää tukisi häntä.

Tämä ei lannistanut nuorta Sophieta. Hän ryhtyi kotiapulaiseksi ja työskenteli koulunkäynnin ohessa huoneen ja ruoan hinnalla. Hän valmistui lukiosta vuonna 1913 Plattsmouthissa, Nebraskassa. Alla on hänen kohennettu ja väritetty valmistujaiskuvansa:

Hänen suunnitelmansa valmistumisen jälkeen oli kouluttautua opettajaksi ja saada työpaikka paikallisessa koulupiirissä ja niin hän tekikin: hän sai opettajan paikan maaseudulla sijaitsevasta yksiluokkaisesta koulusta Cass Countyssa Nebraskassa. Alla olevassa kuvassa Mary seisoo sen koulun oviaukossa, jossa hän opetti lapsia lastentarhasta kahdeksannelle luokalle.


Sophie meni naimisiin, sai kahdeksan lasta ja hänestä tuli hyvin ahkera maanviljelijävaimo – ja hän kannusti kaikkia kuutta tytärtään hankkimaan koulutuksen ja valmistumaan lukiosta kuten hän itse oli tehnyt.

Sophie teki kovasti töitä ansaitakseen rahaa, jotta hän pystyi maksamaan tyttöjen opiskelun, majoituksen ja ruokailun kaupungissa. Useampi hänen tyttäristään kävi lopulta myös joitakin yliopistokursseja.

Yhdestä noista tyttäristä – Maryn äidistä – tuli myös opettaja, samoin Marystä ja Maryn veljentyttärestä.

Isoäitini oli niin fiksu ja rohkea tyttö kertoessaan tuollaista valhetta ja toteuttaessaan sitten unelmansa. Hän oli päättäväinen ja sisukas nuori nainen, ja kunnioitan ja ihailen häntä! Kiitän häntä joka päivä hänen uhrauksistaan ja siitä, että hän rohkaisi kaikkia naispuolisia jälkeläisiään saavuttamaan unelmansa.

Miten inspiroiva tarina ja miten kauniita kuvia! Onnittelut, Mary, ja suuret kiitokset siitä, että jaoit ne kanssamme.

Seuraava voittajamme on Julia Claire Stafford Australiasta.

Julia jakoi seuraavan kuvan itsestään West Harnham Infants School -koulusta, Harnham, Salisbury, Wiltshire, U.K.:

Julia kirjoittaa: Vanhat Nissen-majat, joissa koulu sijaitsi, olivat peräisin Salisbury Plainin armeijan tukikohdasta toisen maailmansodan ajalta. Vaikka tämä kuva on otettu noin 57 vuotta sitten, muistan yhä opettajani neiti Smithin, joka käytti pitkiä hameita ja ajoi pyörällä kouluun joka päivä. Elävimmät muistoni ovat parhaasta ystävästäni, joka itki ensimmäisenä päivänä, koska hän ei pitänyt maidosta, jota meillä oli aamuteellä eikä jonottamisesta toimistolla, jotta saisimme 5-vuotisrokotuksemme.  Onneksi muistan vain poliorokotteen, joka oli sokeripalassa. Olen kuvassa toinen lapsi vasemmalta, pieni tyttö, joka kävelee ja kantaa kirjaa.

Mikä erikoinen kuva, ja niin elävät muistot! Onnittelut, Julia, ja kiitos kun jaoit!

Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä voittajana Takaisin kouluun -koulukuvakilpailussa on Kathryn Archer (@that90sgenealogist) Yorkshiresta:

Tässä kuvassa on hänen isoisänsä luokka Goldthorpessa, Yorkshiressä. Kathryn kirjoittaa: Myös isoisäni isä opetti samassa koulussa mm. näyttelijä Brian Blessediä.”

Kuva herää todella eloon, kun se väritetään MyHeritage In Color™ -ominaisuudella, aina pulpettien oksankohtia myöten. Hämmästyttävää! Onnittelut, Kathryn, ja kiitos, että jaoit tämän!

Mary, Julia ja Kathryn saavat kukin ilmaisen MyHeritage Complete-sopimuksen. Onnittelut vielä kerran ja kiitos vielä kerran kaikille osallistuneille upeista kuvistanne.

Kilpailu on ohi, mutta voit parantaa vanhoja perhekuviasi ja saada upeita tuloksia MyHeritagen valokuvatyökalujen avulla. Terävöitäväritä, tai animoi valokuviasi jo tänään!