Matkustajaluettelot: Portti uuden maailman ja entisen elämän välillä

Matkustajaluettelot: Portti uuden maailman ja entisen elämän välillä

Olen kuullut Yhdysvalloissa sanottavan, että ”ellei sukusi kuulu Amerikan alkuperäisväestöön, muuttivat esivanhempasi tänne jostakin toisesta maasta” Kuinka voit jäljittää sukuasi, jos he muuttivat maasta toiseen ja etenkin jos he ylittivät valtameren tai kaksi? Heidän matkansa on todennäköisesti dokumentoitu ja aluksien matkustajaluettelot ovat hyvä lähtökohta. .

VINKKI: Tee hakuja MyHeritagen maahanmuutto & matkustus -tietokannasta

Esimerkki Philadelpian matkustajaluettelosta, MyHeritagen kokoelmat

Esimerkki Philadelpian matkustajaluettelosta, MyHeritagen kokoelmat

Maahantulosäännökset

Suvussa kulkeva tarina saattaa kertoa, että ”Isoisän isä tuli maahan laittomasti 1840-luvulla, joten hänen saapumisestaan ​​ei löydy tietoja” tai että ”hän matkusti jäniksenä, joten häntä ei löydy Ellis Islandin matkustajaluetteloista”. Vaikka jotkut näistä tarinoista saattavat olla totta, valtaosa ei kuitenkaan ole. Tosiasia on, että suurin osa maahanmuuttajista on dokumentoitu, ja se on parasta aloittaa olettamuksella, että esivanhempasi oli ”sääntö” eikä poikkeus.

On kuitenkin totta, että 1800-luvun puoliväliin saakka tehtiin hyvin vähän sen suhteen, kuka tuli Yhdysvaltoihin, Englantiin ja moniin muihin maihin. Seuraavat kaksi mainintaa todistavat löyhän tilanteen:

”Vaikka ulkomaalaislaki hyväksyttiin vuonna 1793 ja se oli voimassa jossakin määrin vuoteen 1836 asti, vuoteen 1905 saakka ei ollut valvontaa, joka olisi estänyt erittäin löyhästi valvotun rekisteröintijärjestelmän maahantulon yhteydessä.” – Englanti

Maahanmuuttolait

”Sen jälkeen kun tietyt osavaltiot olivat hyväksyneet maahanmuuttolakeja sisällissodan päätyttyä, julisti korkein oikeus, vuonna 1875, maahanmuuton sääntelyn liittovaltion vastuualueeseen kuuluvaksi. Niinpä kun maahanmuuttajien määrä kasvoi 1880-luvulla ja taloudelliset olosuhteet pahenivat joillakin alueilla, aloitti kongressi laatimaan maahanmuuttolakeja. ” – Yhdysvallat

Maahanmuuton sääntely

Varhaista maahanmuuttoa ei säännelty, mutta maastamuuttoa henkilön kotimaasta säänneltiin sitäkin enemmän. Esimerkiksi nykyisen Saksan alueella potentiaalisen maahanmuuttajan oli rekisteröitävä aikomuksensa paikallisessa hallintovirastossa, toimitettava todistus henkilöllisyydestään ja hänen kanssaan muuttavista (esim. vaimo ja lapset). Hänen oli todistettava, että hänellä ei ole velkaa, pakollinen asepalvelus suoritettu hänen piti nimetä ystävä tai sukulainen, joka oli halukas vastaamaan maastamuuttajan lähtemisen jälkeen mahdollisesti löydetyistä veloista. Tämä prosessi kesti kuukausia ja joissakin tapauksissa vuosia, ennen kuin maastamuuttajalle annettiin lupa lähteä. Koko perheen kaikkine tavaroineen oli pakko noudattaa tätä prosessia, mutta yksinäinen henkilö saattoi livahtaa kaupungista, välttää byrokratian ja mahdollisesti tulossa olevan asepalveluksen

Teutonic vuodelta 1889, White Star Line -varustamo. Rakennettu kantamaan 1,490 matkustajaa. Public domain -kuva, väritetty MyHeritage In Colorilla

Teutonic vuodelta 1889, White Star Line -varustamo. Rakennettu kantamaan 1,490 matkustajaa. Public domain -kuva, väritetty MyHeritage In Colorilla

Monissa maissa satamat ovat tallentaneet tiedot niihin tulleista maahanmuuttajista. Aluksi sen vuoksi, että tiedettiin, kuinka monta ihmistä tuli (”verotuksen ja väkiluvun kannalta”), ja jotta voitiin varmistaa, että maahanmuuttajista ei tulisi taakkaa paikalliselle taloudelle. Myöhemmin tiedot tallennettiin historiallisen ja sukututkimuksellisen arvonsa vuoksi. Koska lähtösatamat eivät välittäneet lähtijöistä ja Euroopan sotien vuoksi tietoja katosi, ei lähtijöistä ole yhtä tarkkoja tietoja.  Lähtölistat Hampurista, Saksasta ja Iso-Britannian satamista ovat sukututkimuksen kannalta parhaat käytettävissä olevat, jos kuitenkin tiedät jonkun muun sataman, josta esivanhempasi lähti, tarkista, onko heillä olemassa olevia tietoja ja kuinka niihin pääsee käsiksi.

Nimien muuttaminen Ellis Islandilla: Faktaa vai fiktiota?

Toinen yleinen myytti on, että ”he” muuttivat isoisän nimen Ellis Islandilla, mikä teki mahdottomaksi löytää hänet matkustajaluettelosta tai mitään muita maahanmuuttoa edeltäviä tietoja hänen perheestään. Monet ennen minua ovat hylänneet tämän teorian. Riittää, kun sanotaan, että satamaviranomaiset eivät tarkoituksellisesti muuttaneet nimiä (mukaan lukien vaihtelut nimen oikeinkirjoituksessa). Useimmiten  maahan muuttaneet muuttivat nimensä itse vastaamaan paremmin amerikkalaisten naapuriensa nimiä. He saattoivat lyhentää nimeään, muuttaa kirjoitusasua, jotta keskiverto amerikkalainen osaisi lausua sen oikein, tai muuttaa ääntämistä alkuperäisen oikeinkirjoituksen säilyttämiseksi. Jotkut valitsivat jopa täysin uuden nimen, mutta kaikki tämä tapahtui yleensä sen jälkeen, kun he olivat olleet uudessa maassa muutamia vuosia.

Kuinka löydät esivanhempiisi liittyvät matkustajaluettelot

Kun olet tutkinut sukuasi käyttämällä kirkonkirjatietoja, sanomalehtiä ja kysymällä muilta sukulaisilta, on seuraava vaihe löytää heidät matkustajaluetteloista. Mutta kuinka?

Ensinnä, muista, että jos esivanhempasi muutti yksin tai on antanut epäjohdonmukaisia ​​tietoja saapumisajankohdasta tai -paikasta, voi oikean maahanmuuttajan löytäminen matkustajaluetteloista olla vaikeampaa. Oikean maahanmuuttajan löytäminen on helpompaa, jos tiedät hänen muuttaneen perheensä kanssa. Pidä siis silmällä läheisiä sukulaisia tai ystäviä, jotka ovat saattaneet muuttaa yhtä aikaa esivanhempasi kanssa.

Muista toiseksi, että sukunimen yksi oikea kirjoitusasu, on nykyaikainen keksintö –   väestölaskennan tehnyt henkilö, satamassa toiminut virkailija tai jopa seurakunnan pappi on kirjoittanut nimen foneettisesti kuullessaan sen. Joten jos sukunimesi oli unkarilainen ja virkailija kotoisin Skotlannista, ei hänen kirjoittamansa sukunimi ehkä ole sitä, mitä luulet sen olevan. Joten käytä vapaasti jokerimerkkihakuja (tähti * korvaa kirjainryhmät) ja muista, että vokaalit ja ainutlaatuiset kirjainyhdistelmät (kuten cz, joka tuottaa ch-äänteen) voidaan parhaiten korvata tällä tähdellä!

Muista lopuksi, että muut rekistereissä olevat tiedot voivat auttaa sinua tunnistamaan, kuinka esivanhempasi ovat saattaneet kirjoittaa nimensä.

Kirkonkirjat

Maahanmuuttajat liittyivät usein johonkin uskonnolliseen yhteisöön uudessa asuinpaikassaan. Usein se oli lähin etnisesti samankaltainen kirkko – he saattoivat jopa muuttaa uskontoa liittyäkseen seurakuntaan, joka tarjosi palveluja ja kirjasi tapahtumia maahanmuuttajan äidinkielellä. Joten vähän maahan saapumisen jälkeen nimiversion, joka parhaiten vastaa matkustajaluettelossa olevaa nimeä.

Kansalaistamisasiakirjat

Jos esivanhemmastasi tuli kansalainen maahanmuuton jälkeen, saattaa hänen kansalaisuusasiakirjassaan olla: ”nykyinen nimi (entinen nimi)”. Yhdysvaltojen, 1920-luvulla alkaneet, kansalaistamiset sisälsivät usein myös maahan saapumistodistuksen, jossa oli tarkka nimi matkustajaluettelosta, laivan nimi ja saapumispäivä. Joten heidän kansalaistamisasiakirjojensa löytäminen ensin voi helpottaa heidän tunnistamistaan matkustajaluetteloista.

Maastamuuttoluvat

Jos tiedät, mistä esivanhempasi lähti matkaan, ota selvää, onko siltä alueelta olemassa maastamuuttolupa-asiakirjoja. Saatat löytää tietoja siitä, milloin ja mistä he aikoivat matkustaa. Näiden asiakirjojen löytyminen vaihtelee paljon maasta riippuen – esimerkiksi Saksan maastamuuttoa säänneltiin, kun taas ruotsalaisilla muuttajilla on usein kotitalouksien tarkastuskirjoissa merkintä siitä, että he olivat lähdössä ”Amerikkaan” vuonna X.

On joitain maahanmuuttajia, joita ei voida tunnistaa matkustajaluetteloissa, koska he matkustivat yksin, heidän nimensä oli yleinen tai matkustajaluettelossa ei ollut riittävästi tunnistetietoja (etenkään ennen 1800-luvun lopun matkustajaluetteloissa). Muista kuitenkin, että vaikka esivanhempasi ei löydy matkustajaluettelosta, se ei välttämättä tarkoita sitä, että hän olisi matkustanut jäniksenä, haaksirikkoutunut tai jotain muuta yhtä jännittävää. Näistä tapauksista olisi luultavasti enemmän todisteita kuten muistiinpano kansalaistamistiedoissa tai sanomalehtiartikkeli. Voi olla, että hän vain saapui yksin, nimen kirjoitusasu on ollut väärä tai etsit väärästä satamasta vääränä vuonna.

Tämä artikkeli on Legacy Family Treen vieraspostaus