Tulo Amerikkaan: Castle Garden ja Ellis Island

Tulo Amerikkaan: Castle Garden ja Ellis Island

Vuosien 1855 ja 1954 välisenä aikana arvioidaan, että vähintään 20 miljoonaa maahanmuuttajaa saapui Yhdysvaltoihin ja kulki Castle Garden ja Ellis Island nimisten maahanmuuttoasemien kautta. Vapaudenpatsaan ohi purjehtimisesta tuli osa heidän maahanmuuttokokemustaan vuonna 1886, kun patsas vihittiin käyttöön.

Artikkelin kirjoittaja on James L. Tanner

Maahanmuuttajien vastaanotto

Castle Garden (public domain)

Castle Garden (public domain)

Alkuperäinen Castle Garden oli vuosina 1808-1811 rakennettu sotilaslinnoitus. Sen nimi oli aluksi West Battery ja joskus myös Southwest Battery. Vuoteen 1815 mennessä West Battery nimettiin uudelleen Castle Clintoniksi, sen nykyiseksi viralliseksi nimeksi, New Yorkin pormestarin DeWitt Clintonin kunniaksi, josta tuli lopulta New Yorkin kuvernööri. Maa-aluetta, jolla Castle Garden -rakennus sijaitsee, kutsutaan nimellä ”The Battery”. Castle Gardenista tai Castle Clintonista tuli siirtolaisten tärkein maahantulopaikka Yhdysvaltoihin 3. elokuuta 1855 ja 18. huhtikuuta 1890 välisenä aikana. Ellis Island avattiin kuitenkin vasta vuonna 1892, ja näiden kahden vuoden ajan maahanmuuttajat otettiin vastaan The Batteryn edustalle ankkuroituneella Yhdysvaltain tulliproomulla sijaitsevan U.S. Barge Officen kautta. Se, mitä alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä, on nykyään osa Castle Clinton National Monument -muistomerkkiä, ja sitä hallinnoi National Park Service. Alkuperäiset maahanmuuttoa koskevat asiakirjat ovat Yhdysvaltain kansallisen arkistolaitoksen (National Archives and Records Administration) hallussa.

Ensimmäinen Ellis Islandin maahanmuuttoasema, rakennettu 1892 ja tuhoutui 1897 (public domain).

Ensimmäinen Ellis Islandin maahanmuuttoasema, rakennettu 1892 ja tuhoutui 1897 (public domain).

Ellis Islandin siirtolaisaseman rakennustyöt aloitettiin vuonna 1890, ja asema avattiin 1. tammikuuta 1892. Ensimmäinen maahanmuuttaja, joka saapui vasta avatun aseman kautta, oli Annie Moore, 17-vuotias tyttö Corkista, Irlannista. Alkuperäinen rakennus tuhoutui tulipalossa 15. kesäkuuta 1897. Yli 1,5 miljoonaa asiakirjaa menetettiin.

Toinen Ellis Islandin siirtolaisasema (avattu vuonna 1900) vuonna 1905 (public domain).

Toinen Ellis Islandin siirtolaisasema (avattu vuonna 1900) vuonna 1905 (public domain).

Heti tulipalon jälkeen aloitettiin uuden rakentaminen, ja se avattiin 1. tammikuuta 1900. Ensimmäisenä päivänä sen kautta kulki 2 251 maahanmuuttajaa ja ensimmäisenä vuonna lähes 450 000. Ensimmäisen Ellis Islandin rakennuksen tulipalossa menetettiin osa vanhimmista asiakirjoista sekä noin 1,5 miljoonaa maahanmuuttajatietoa 1. tammikuuta 1892 ja 15. kesäkuuta 1897 väliseltä ajalta, mutta miljoonat säilyneet maahanmuuttajatiedot ovat aarreaitta sukututkimuksessa.

Monilla sukututkijoilla on sukulinjoja, jotka päättyvät maahanmuuttajiin. Maahanmuuttotietojen etsiminen on ensimmäinen askel maahanmuuttajien esivanhempien löytämiseksi.

Maahanmuuttajatutkimuksen perusterminologiaa

On olemassa muutamia tärkeitä termejä, jotka sinun on hyvä tuntea ennen kuin aloitat etsinnän. Alla on lyhyt luettelo näistä termeistä. Laajempi luettelo maahanmuuttoalan termeistä on osoitteessa: tavallisten oikeudellisten termien sanasto.

Maahanmuuttaja: Yleinen termi, jolla tarkoitetaan ihmisiä, jotka tulevat maahan tarkoituksenaan jäädä maahan pitkäksi aikaa.

Maastamuutto: Kotimaasta lähteminen ja asettuminen toiseen maahan.

Maahanmuutto: Ihmisten kansainvälinen siirtyminen kohdemaahan, josta he eivät ole kotoisin tai jossa heillä ei ole kansalaisuutta, asettuakseen sinne pysyviksi asukkaiksi tai kansalaisiksi.

Kansalaistaminen: Prosessi, jossa ulkomailla syntyneestä henkilöstä tulee Yhdysvaltojen kansalainen.

Laivan matkustajaluettelo: Laivayhtiön laatima luettelo, jossa on tietoja matkasta, mukaan lukien aluksen ja päällikön nimet, lähtö- ja saapumissatama sekä saapumispäivä. Matkustajatiedot, jotka edellyttävät nimeä, ikää, sukupuolta, ammattia, alkuperämaata, määränpäätä ja tarvittaessa matkan aikana tapahtuneen kuoleman olosuhteita. Nämä tiedot vaadittiin sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa oli hyväksytty laki nimeltä Steerage Act of 1819.

Alusilmoitus: Laivaluettelo, tulliluettelo tai rahtikirja on asiakirja, jossa luetellaan aluksen lasti, matkustajat ja miehistö. Ilmoituksessa voi olla samoja tai erilaisia tietoja kuin matkustajaluettelossa.

Maahanmuuttajatietojen löytäminen

Ensimmäiset yleiset maahanmuuttolait hyväksyttiin Yhdysvalloissa vuonna 1882, ja maahanmuuttolait tiukentuivat 1900-luvulla. Näin ollen maahanmuuttajien tutkiminen vaikeutuu, kun mennään ajassa taaksepäin. New Yorkiin ja muualle saapuneita matkustajia koskevat tiedot alkavat kuitenkin paljon aikaisemmin, jopa jo 1500-luvulla. Näitä tietoja kutsutaan yleisesti ”matkustajien saapumisrekistereiksi”, ja niistä voi saada tietoa sukututkimusta varten muun muassa seuraavista asioista:

  • Henkilön kansallisuus ja syntymäpaikka
  • Laivan nimi ja päivämäärä saavuttaessa Yhdysvaltoihin
  • Ikä, pituus ja silmien sekä hiusten väri
  • Ammatti
  • Kotipaikka
  • Yhdysvalloissa olevien sukulaisten nimet ja osoitteet
  • Mukana oleva rahamäärä jne.

Yhdysvaltain kansallisarkistossa on erityinen, hakukelpoinen tietokanta, jossa on 604 596 New Yorkin satamaan vuosina 1846-1851 saapunutta henkilöä. Katso arkistotietokantojen (AAD) käyttö. Tiedot on jaettu osioihin, jotka liittyvät Saksasta tai jostakin ”saksalaisesta” osavaltiosta, kaupungista tai alueelta, Venäjältä, Italiasta ja Irlannista oleviin maahanmuuttajiin. Kansallisarkistolla on myös useita maahanmuuttotietoja käsitteleviä verkkosivuja. Katso: maahanmuuttorekisterit

Castle Gardenin verkkosivustolla on ilmainen hakutietokanta, joka sisältää 10 miljoonan maahanmuuttajan tiedot vuodesta 1830 vuoteen 1892, jolloin Ellis Island avattiin. Tietokannasta voi hakea matkustajan nimellä ja se sisältää tietoja, kuten ikä, sukupuoli, lukutaito, ammatti, alkuperämaa, lähtösatama, New Yorkiin saapumispäivä ja aluksen nimi. Katso: http://www.castlegarden.org/

Lisäksi Ellis Islandilla on vapaudenpatsas- ja Ellis Island -säätiön luoma verkkohakutietokanta, joka sisältää tietoja 22,5 miljoonasta New Yorkiin vuosina 1892-1924 saapuneesta henkilöstä. Rekisteröityminen on pakollista, mutta maksutonta, ja voit tarkastella skannattuja kuvia todellisista matkustajaluetteloista. Sivuston kautta voi myös ostaa kopioita kuvista. Katso: https://heritage.statueofliberty.org/passenger

Maahanmuuttajaesivanhempien tutkiminen MyHeritagessa

Monilla suurilla sukututkimussivustoilla on tietokantoja, jotka sisältävät tietoja maahanmuuttajista ja matkustajaluetteloista. MyHeritagella on valtava kokoelma, joka sisältää miljoonia maahanmuuttoa ja matkustamista koskevia tietoja. Pääset näihin tietoihin suoraan klikkaamalla sivuston ylälaidassa olevaa ”Tutkimus”-välilehteä ja valitsemalla “Kokoelmaluettelon”

Valitse sitten näytön vasemmasta reunasta ”Maahanmuutto ja matkustus”, niin näet luettelon siitä, mitä tällä hetkellä on saatavilla. Tämän artikkelin kirjoittamishetkellä kokoelmia oli 57, ja niissä oli yli 181 miljoonaa tietuetta.

Ensimmäinen listassa oleva kokoelma on Ellis Island ja muut New Yorkin matkustajaluettelot, 1820-1957 ja se sisältää henkilöitä, jotka saapuivat kolmelle tunnetulle maahanmuuttoasemalle: Castle Garden (1855-1890), Barge Office (1890-1892) ja Ellis Island (1892-1957).

Miten tämän kokoelman avulla voi löytää maahanmuuttajan esivanhemman?

Saattaa tuntua itsestään selvältä tehdä haku kokoelmasta maahanmuuttajan nimellä, mutta todellisuus ei ole koskaan niin yksinkertainen kuin miltä se saattaa näyttää. Yleinen sääntö maahanmuuttajatietojen löytämiseksi on aloittaa saapumismaasta.

Oletetaan, että etsit Thomas O’Riley -nimistä esi-isääsi, jonka uskot tulleen Irlannista joskus 1800-luvulla. Päätät etsiä häntä MyHeritagen tietokannasta. Jos kirjoitat vain hänen nimensä, hakukone antaa 13 771 tulosta:

Jos esi-isäsi nimi on uniikki, tämä ei välttämättä ole ongelma, mutta useimmissa tapauksissa tarvitset lisätietoja, jotta voit rajata tuloksia ja tehdä hakuja onnistuneesti.

Tässä ovat kaikki kentät, joita MyHeritage ehdottaa hakua varten:

Olisi hyvä löytää joitakin tässä ehdotettuja perustietoja, ennen kuin sinulla on riittävästi tietoa hakujen tekemiseen matkustajaluetteloista.

Yhdysvalloissa liittovaltion väestölaskennan tiedoista vuosilta 1900, 1910, 1920 ja 1930 käy ilmi maahanmuuttovuosi ja se, oliko henkilö USAn kansalainen. Tämän vuoksi väestölaskentahaku on ensisijaisen tärkeää niiden maahanmuuttajien osalta, jotka asuivat Yhdysvalloissa kyseisinä vuosina. Vaikka lisäisit maahanmuuttajan tiedot väestölaskentatiedoista, sinun voi kuitenkin olla vaikea löytää maahanmuuttajaasi matkustajaluetteloista.

Esimerkki

Eräs vaimoni esivanhempi, Amanda Matilda Hall Wessman, tuli Ruotsista Yhdysvaltoihin vuonna 1893. Tässä hän on Yhdysvaltain väestölaskennassa vuonna 1920 Salt Lake Cityssä, Utahissa.

Tämän merkinnän perusteella meillä on nimi, asuinpaikka, likimääräinen syntymävuosi ja syntymäpaikka, maahantulovuosi ja tieto siitä, että hän on edelleen ulkomaalainen tai ei ole kansalainen. Nyt voimme tehdä haun MyHeritage-kokoelmasta Ellis Island and Other New York Passenger Lists, 1820-1957. Veikkaan myös, että hänen lähtösatamansa oli Englannissa, koska Skandinaviasta tulevien siirtolaisten yleisin kulkureitti oli Englannin Liverpoolin kautta. Jos en tietäisi sitä, voisin jättää sen tyhjäksi.

Tässä on ensimmäinen hakuuni tullut tulos.

Arvaukseni lähtösatamasta piti paikkansa. Nyt kun meillä on laivaluettelo tai matkustajaluettelo, voimme nähdä, että väestölaskentatieto oli väärä. Maahanmuuttopäivä oli vuonna 1893 – tarkalleen ottaen saapuminen 24. lokakuuta 1893. Näemme myös aluksen nimen, Alaska. Hän matkusti yhden poikansa, Josephin, kanssa. Tämä auttaa vahvistamaan, että kyseessä on oikea henkilö.

Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi tarpeeksi tietoa löytääksemme kaikki maahanmuuttajamme, mutta huomaa, että MyHeritage löysi vain kolme muuta, lähellä olevaa tietoa. Ratkaiseva tekijä kolmen muun merkinnän poissulkemisessa oli arvioitu syntymäaika ja -paikka.

Tässä ovat 4 tulosta ja hakusanat, joilla etsin Amanda Matilda Hall Wessmania.

Voimme nyt käyttää näitä samoja tietoja etsiessämme muita perheenjäseniä, jotka ovat saattaneet muuttaa samoihin aikoihin. Se saattaa edellyttää Yhdysvaltojen liittovaltion väestönlaskentatietojen etsimistä muilta vuosilta tai muiden perhettä koskevien tietojen etsimistä. MyHeritagessa tehty yleinen haku osoittaa, että hänen miehensä nimi oli Johan Bengtsson Wessman, syntynyt vuonna 1840 Ruotsissa. Voimme yrittää löytää hänen siirtolaisrekisterinsä samasta kokoelmasta MyHeritagen sivustolta. Tässä on Johan Westmanin MyHeritage-matkustajaluettelo, jossa määränpäänä on Utah. Tämä on todennäköisesti Amandan aviomies.

Sukututkimus ja erityisesti maahanmuuttajatutkimuksen tekeminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja opettelua. Yhdysvalloissa tutkimusta tekevien onneksi MyHeritagella ja muilla verkkosivustoilla on huomattavia kokoelmia matkustajaluetteloista ja muista hyödyllisistä aiheista, jotka voivat auttaa tutkimuksessasi. Jokainen löytämäsi tieto ja jokainen lisätty tieto auttaa löytämään vielä lisää tietoja.