Oma MyHeritage DNA-kokemukseni

Oma MyHeritage DNA-kokemukseni

Tämä on sukututkija James L. Tannerin vieraspostaus. Hän on arizonalainen eläkkeellä oleva asianajaja, joka asuu nyt Utahissa. Hän kirjoittaa kahta suosittua sukututkimusblogia; Genealogy’s Star ja Rejoice, and be exceeding glad. Tässä postauksessa James kertoo omia kokemuksiaan DNA-osumistamme ja etnisyysraportistamme.

Viimeisen vuoden aikana monet ystäväni ja tuttavani ovat saaneet mielenkiintoisia tuloksia sukututkimuksellisista DNA-testeistä. Eräs ystäväni löysi biologisen äitinsä ja toinen ystäväni sai tietää, että hänen isoisänsä ei ole hänen biologinen esivanhempansa. Monet ystäväni ovat löytäneet uusia sukulaisia ja jotkut ovat ratkaisseet vaikeita sukulaisuuteen liittyviä asioita.

Näiden ja muiden kokemusten tuloksena päätin teettää DNA-testin. Valitsin MyHeritage.comin sen laajan käyttäjäpohjan ja kehittyneen Smart Match- ja Record Match-teknologioiden takia. Tajusin, että näitä samoja menestyneitä teknologioita voidaan hyödyntää DNA-osumien löytämisessä käyttäjäkunnasta ja mukana olevien ihmisten määrähän on valtava. DNA-testaus on menestyksekkäämpi, kun yhteyksiä potentiaalisiin esivanhempiin on iso määrä. DNA-testaus sukulaisuussuhteiden määrittelemisessä on alkuvaiheessaan ja MyHeritage.com toteutti oman DNA-testausohjelmansa vasta viime vuonna.

Kun MyHeritage DNA-testini tuli, olin miellyttävästi yllättynyt siitä, kuinka helppoa testin tekeminen oli. Kun palautin valmiin testini, minua informoitiin vaihe vaiheelta prosessin aikana. Ensin MyHeritagen tekniset asiantuntijat tarkastivat näytteeni ja varmistivat, että se oli vahingoittumaton. Seuraavaksi DNA erotettiin soluistani ja laajennettiin. Toisin sanoen tehtiin kopioita DNAsta, jotta varmistettiin sen riittävyys analyysiin. DNAni laitettiin erikoisvalmisteiselle DNA genotyypittävälle sirulle ja kuumennettiin korkeassa lämpötilassa, jotta se voisi kiinnittyä siruun (hybridisaatio).

Noiden vaiheiden valmistuttua tietokone luki hybridisoidun sirun ja tuotti siitä raakadatan. Tämän jälkeen DNA-tiedot kulkivat tiukan tarkistuksen läpi, jotta voitiin varmistaa MyHeritagen korkealaatuisten standardien toteutuminen. Sitten DNA-tiedot ladattiin MyHeritage Websivustolle analyysiä ja mätsäystä varten ja niiden tulokset lähetettiin minulle.

Koska olin tutkinut paljon sukuani vuosien aikana, eivät testin tulokset yllättäneet minua. DNA-testin tulokset, itse asiassa, vahvistivat joitakin omia teorioitani joistakin esivanhemmistani. Yksi tapaus: minulla on Charles Godfrey DeFriez niminen iso-isoisä. Tutkimukseni oli osoittanut, että ”DeFriez” sukunimi oli juutalaista alkuperää, mutta en löytänyt yhtään lähdettä sitä vahvistamaan. DNA-testi kuitenkin näytti, että 2,5% perimästäni on yhteydessä Ashkenazi juutalaisiin ja varmisti samalla oletukseni, että sukunimi viittasi juutalaiseen alkuperään.

Yhteys Etelä-Aasiaan oli hieman ongelmallisempi, mutta perimätietona on osittain tuettu teoria, että yksi isälinjani on saattanut olla romani, joten se voisi selittää sen segmentin DNA-testissäni. Romanien on kauan oletettu olevan etelä-aasialaista tai intialaista alkuperää. Katso “Origin of the Romani People Pinned Down.”

Joten tärkein ja välitön hyöty MyHeritage DNA-testistä oli joidenkin sukututkimukseni selvittämättömien asioiden selventäminen ja näyttäminen osittain toteen. Etsin vielä toista, ehkä paremmin dokumentoitua yhteyttä Etelä-Aasiaan, mutta juutalainen yhteys on hyvin dokumentoitu ja DNA-testin vahvistama.

Siitä lähtien, kun sain DNA-testin tulokset, olen saanut jatkuvan virran DNA-osumia MyHeritagen laajasta käyttäjäkunnasta. Nämä osumat tulevat MyHeritage-sukupuuni ansiosta. Seuraava vaihe on osumien analysoiminen, jotta näen onko siellä yllätyksiä. Koska MyHeritagen lähettämät osumat sisältävät puissamme olevat yhteiset sukunimet, voin nopeasti päättää, herättääkö osuma sellaisia kysymyksiä, joihin haluaisin vastauksen osumaltani ottamalla yhteyttä häneen.

Ymmärrän, että DNA-testin teettämisessä saattaa olla kyse uteliaisuudesta. Tunnolliselle sukututkijalle, jolla on sukupuu MyHeritagessa, DNA-testi voi ratkaista joitakin mysteereitä tai ainakin vahvistaa omia teorioita. Toisaalta pelkästä uteliaisuudesta teetetty DNA-testi saataa antaa vahvan motivaation vakavalle sukututkimukselle.

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • N

  Nipsu

  kesäkuu 29, 2021

  Romani (ent. mustalainen) ja romanialainen (Romaniasta kotoisin oleva) ovat eri asioita. Myös Romaniassa asuu romaneja mutta he ovat siellä syrjitty vähemmistö, kuten lähes kaikkialla muuallakin.

  • A

   annikka

   elokuu 6, 2021

   Kiitoksia hyvästä huomiosta Nipsu, teksti on nyt korjattu