Maailman ensimmäinen postimerkki julkaistiin vuonna 1840 Englannissa

Maailman ensimmäinen postimerkki julkaistiin vuonna 1840 Englannissa

Suomen ensimmäinen postimerkki otettiin käyttöön 1856. Suomen valtiollinen postinkuljetus oli tosin ollut toiminnassa vuodesta 1638 lähtien, mutta alussa kirjeissä ja paketeissa ei käytetty postimerkkejä. Toimituskustannukset määräytyivät matkan pituuden ja lähetyksen painon perusteella, mikä aiheutti monimutkaisia laskutoimituksia. Silloin myös vastaanottajan osoite kirjoitettiin edelleen kirjepaperin toiselle puolelle.

Arvoleimoin varustetuista kirjekuorista postimerkkeihin

Merkittävä muutos tapahtui vuonna 1845, kun käyttöön otettiin arvoleimoin varustetut kirjekuoret, ja niiden käyttö yleistyi nopeasti. Postimerkit astuivat kuvaan maaliskuussa 1856, ja ne kantoivat suuriruhtinaskunnan vaakunaa. Tällöin postimerkit tehtiin leimasimen avulla: kuva leimattiin paperille, leikattiin irti ja liimattiin kirjekuoreen. Merkkejä oli kahta tyyppiä, sinisiä viiden kopeekan ja punaisia kymmenen kopeekan merkkejä.

Suomen ensimmäinen postimerkki Andrei Sdobnikovin henkilökohtaisesta kokoelmasta, public domain, kuvalähde Wikipedia

Suomen ensimmäinen postimerkki Andrei Sdobnikovin henkilökohtaisesta kokoelmasta, public domain, kuvalähde Wikipedia

Sininen merkki oli tarkoitettu alle 130 kilometrin mittaisille matkoille, kun taas punainen oli pidemmille matkoille. Merkin arvo ilmoitettiin venäjäksi ja suomeksi soikeassa ja sileäreunaisessa merkissä. Vuoteen 1860 mennessä viiden kopeekan merkkejä oli käytetty 138 000 kappaletta ja kymmenen kopeekan merkkejä 442 000, josta voidaan päätellä, että yli 130 kilometrin päähän lähetettiin 76% kirjeistä.

Postissa merkki leimattiin sekä suomen- että ruotsinkielisellä leimalla, ja vuosina 1893–1918 käytettiin myös venäjänkielistä leimaa. ”Finland-Suomi” -leima otettiin käyttöön vuonna 1888. 1860-luvulla merkkejä alettiin painaa kirjapainossa, mutta liimapaperin ja hammastuksen käyttö aloitettiin vasta vuonna 1954. Värikkäät ja taidokkaat kuviot tulivat käyttöön 1960-luvulla offsetpainotekniikan ansiosta. Nykyään postimerkeissä voi olla jopa hologrammeja, kulta- ja hopeakoristeita, ja esimerkiksi Fabergé -munaa esittävässä merkissä käytettiin jopa aitoa kultaa ja hopeaa.

Alla kuvia eri aikakausien postimerkeistä. Kuvat ovat yksityiskokoelmasta.

Postimerkki

Postimerkki

Postimerkki

Postimerkki

Postimerkkitoimikunta perustettiin vuonna 1917

Ensimmäisen postimerkin suunnittelija ei ole tiedossa. Aina vuoteen 1917 saakka postimerkit noudattivat venäläistä tyyliä. Vuonna 1917 Suomen eduskunta perusti postimerkkitoimikunnan, ja yksi sen jäsenistä oli arkkitehti Eliel Saarinen. Hän johti itsenäisen Suomen postimerkkisarjojen suunnittelua. Alusta asti painotettiin merkkien laadukkuutta ja luotettavuutta. Merkit painettiin eduskunnan asiakirjapainossa 1920-luvulle saakka ja sen jälkeen Suomen Pankin setelipainossa vuosina 1920–1990. Nykyään postimerkkejä painatetaan eri puolilla Eurooppaa.

Ihmiset ympäri Eurooppaa kiinnostuivat postimerkkeilystä

Postimerkkeilyn alkusysäys oli maailman ensimmäisen postimerkin, Penny Blackin, julkaiseminen vuonna 1840 Englannissa. Tämä musta yhden pennin arvoinen merkki esitti nuoren kuningatar Viktorian sivuprofiilia.

Penny Black – maailman ensimmäinen postimerkki. Public domain / General Post Office of the United Kingdom of Great Britain and Ireland. Kuvalähde Wikipedia

Penny Black – maailman ensimmäinen postimerkki. Public domain / General Post Office of the United Kingdom of Great Britain and Ireland. Kuvalähde Wikipedia

Kymmenen vuotta Penny Blackin ilmestymisen jälkeen postimerkkien keräily oli vielä varsin vaatimatonta, mutta 1850-luvun puolivälissä Krimin sota sai ihmiset kiinnostumaan sijoitusmahdollisuuksista, koska sotatilanteessa pelättiin rahan arvon laskemista. Tällöin postimerkit alkoivat kiinnostaa sijoittajia, ja niiden kysyntä ja hinta alkoivat nousta. Kun kiinnostus postimerkkeihin alkoi kasvaa, se synnytti joukon merkittäviä tapahtumia. Ranskassa julkaistiin 1860-luvun alkupuoliskolla ensimmäinen postimerkkikansio, joka oli suunnattu keräilijöille ja auttoi heitä järjestämään kokoelmiaan. Saksassa ilmestyi ensimmäinen postimerkkeihin erikoistunut lehti, joka tarjosi tietoa ja artikkeleita keräilystä.

Vuonna 1864 Belgiassa julkaistiin ensimmäinen postimerkkiluettelo, joka helpotti keräilijöiden postimerkkien arvioimista ja tunnistamista. Samaan aikaan vuonna 1864 käyttöön otettiin termi ”filatelia” kuvaamaan postimerkkien keräilyä ja tutkimusta. Tämä uusi sana symboloi harrastuksen kasvavaa suosiota ja merkkien keräilystä tuli vakavasti otettava harrastus. Muutaman vuosikymmenen kuluttua, vuonna 1895, myös Suomessa julkaistiin ensimmäinen postimerkkiluettelo, mikä osoittaa, että filatelian harrastus oli vakiintunut myös täällä ja oli laajentumassa entisestään ympäri maailmaa.

Postimuseolla on kattavat kokoelmat

Postimuseon postimerkkikokoelmat tarjoavat kattavan katsauksen suomalaisen postimerkin historiaan aina vuodesta 1856 lähtien. Kokoelmiin sisältyy myös monia erikoiskokoelmia, joissa on ehiökuoria ja postikortteja ennen varsinaisten postimerkkien käyttöönottoa. Lisäksi kokoelmiin kuuluu varhaispostia, eli lähetyksiä, jotka ovat peräisin postin alkutaipaleelta ennen postimerkkien käyttöönottoa. Postimuseon löydät Tampereelta, Museokeskus Vapriikista.

Artikkelikuva yksityiskokoelmasta

Tutustu myös muihin historiallisiin artikkeleihimme MyHeritagen blogissa.

Millainen on sinun postimerkkikansiosi?
Oletko itse kerännyt postimerkkejä nuorempana vai tuliko sinusta koko iäksesi filatelisti? Jaa meille kauneimmat tai vaikka rumimmat postimerkkisi!