Maamme keskiaikaiset linnat vierailukohteina : Roadtrip kesäisessä Suomessa

Maamme keskiaikaiset linnat vierailukohteina : Roadtrip kesäisessä Suomessa

Tehdään kesäinen roadtrip ja tutustutaan Suomen keskiaikaisiin linnoihin! Kesä on parasta aikaa tutustua Suomen linnojen historiaan ja nauttia samalla maamme kauniista maisemista.

Linnat ja linnoitukset tarjoavat ohjattuja kierroksia ja niihin saa myös tutustua myös itsenäisesti. Useimmissa kohteissa on lapsille suunnattuja kierroksia ja aktiviteetteja, ja ne ovatkin hyvin suosittuja kohteita myös lapsiperheille. Mikä sen parempaa kuin saada lapset tai lapsenlapset kiinnostumaan historiasta jännittävien tarinoiden, näyttelyiden ja kierrosten myötä!

Sukututkija löytää tietoja linnojen arkistoista eli voudintileistä

Linnanvouti, joka johti linnan toimintaa, nimesi linnalle kirjurin. Linnankirjurilla oli tärkeä rooli linnan organisaatiossa. Hänen tehtävä oli hoitaa tilinpitoa Tukholman kuninkaallisen laskukamarin ohjeiden mukaisesti, eli hoitaa niin sanottua voudintiliä.

Linnojen voudintilit löydät Kansallisarkiston digitoimina. Suurin osa säilyneistä tileistä on löytynyt Tukholmasta. Linnankirjuri lähetti kirjanpitonsa Tukholmaan, jossa se kirjoitettiin puhtaaksi kuninkaallisessa laskukamarissa. Tarkoituksena oli, että eri linnojen tilit kerättäisiin ja esitettäisiin yhtenäisen mallin mukaisesti.

Voudintilien joukosta löytyvät linnojen tilikirjat antavat sukututkijalle näkymän melkein 500 vuoden takaiseen elämään. Voudinkirjojen tutkiminen vaatii vanhojen käsialojen lukemista ja kärsivällisyyttä.

Osa tiedoista on kuluneiden vuosisatojen aikana kadonnut, mutta melko hyvin tietoa on loppujen lopuksi säilynyt. Kansallisarkisto on onnistunut hankkeessaan digitoida voudintilejä uudelleen alkuperäisistä, paperisista dokumenteista.

Tutustutaan nyt lähemmin itse linnoihin!


Turun linna

Turun linnan rakentaminen aloitettiin 1280-luvulla, ja se on yksi Suomen vanhimmista keskiaikaisista rakennuksista. Se on toiminut muun muassa kuninkaallisen hovin, ja hallinnollisen keskuksen roolissa sekä vankilana.

Turun linna on Suomen suurin säilynyt keskiaikainen linna, ja se on myös yksi maan vanhimmista yhä käytössä olevista rakennuksista. Yli 700-vuotisen historiansa aikana se on toiminut monessa eri tarkoituksessa: puolustusbastionina, kuninkaallisena hovina, hallinnollisena keskuksena, vankilana, varastona ja kasarmina, ja nykyään se on yksi Suomen tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä.

Turun linna

Turun linna


Turun linnan suositut kierrokset johdattavat isot ja pienet vierailijat keskiaikaisen linnan historiaan. Tutustu upeisiin Juhana Herttuan aikaisiin renessanssi-saleihin, sokkeloisiin käytäviin, torneihin ja vankityrmiin. Tämän kesän jännittävä lasten näyttely ‘Prinsessan matka’ kertoo Katariina Jagellonican tarinan.

Missä: Linannkatu 80, Turku
Vieraile linnassa: https://www.turku.fi/turunlinna


Hämeen linna

Hämeen linnan rakentaminen aloitettiin 1300-luvun alussa, ja se sijaitsee Hämeenlinnan kaupungin keskustan lähellä. Linna on toiminut sekä sotilaallisena linnoituksena että aateliskotina. Hämeen linnan perustaminen on seuraus Birger Jaarlin Hämeeseen tekemästä ristiretkestä.

Hämeen linna tai Tavastian linna rakennettiin sotilaslinnoitukseksi. Siitä tuli myöhemmin kuninkaanlinna ja hallinnollinen keskus. Linna sijaitsi alun perin pienellä saarella Vanajaveden järvessä Ruotsin ja Novgorodin välisellä rajavyöhykkeellä, mutta nykyään saari on hävinnyt ja linna seisoo järven rannalla.

Hämeen linna

Hämeen linna ja Vanajavesi

Hämeen linna on kunnostettu vanhaan asuunsa ja vierailijat voivat kulkea samoissa huoneissa, joissa on eletty jo keskiajalla. Linnan opastetulla kierroksella saat tututstua restauroituihin 1400-luvun kuninkaansaliin ja kuningattaren kammioon ja kuulet tarinoita tämän 700 vuotta vanhan linnan kiehtovasta keskiaikaisesta historiasta.

Kesän aikana linnassa järjestetään suosittuja lasten kierroksia, joissa tutustutaan linnaan tarinoiden ja tehtävien avulla.

Missä: Kustaa III:n katu 6, 13100 Hämeenlinna
Vieraile linnassa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/haemeenlinna


Olavinlinna (Nyslott, Savon linna)

Vuonna 1475 rakennettu Olavinlinna, joka tunnetaan myös nimellä Savon linna, rakennettiin suojaamaan Ruotsin itärajaa Venäjää vastaan. Se tunnettiin alunperin ruotsinkielisellä nimellä Nyslott (Uusi linna) Se on Pohjoismaiden pohjoisin keskiaikainen kivilinna, joka on edelleen pystyssä.

Olavinlinna

Olavinlinna

Tämä tunnettu kaunis linna kolmine torneineen on pohjoisin yhä pystyssä oleva keskiaikainen kivilinnoitus. Idylliseen paikkaan, Kyrönsalmen saarelle rakennettu Pyhän Olavin Linna rakennettiin auttamaan läheistä Viipurin linnaa itärajan puolustamisessa Moskovan suuriruhtinaskunnan uhkaa vastaan.

Se oli ensimmäinen ruotsalainen linna, joka rakennettiin kestämään tykistön tulitusta, ja sen oli tarkoitus varmistaa Savon alueen hallinta Suomea silloin hallinneelle Ruotsin kruunulle.

Olavinlinna toimii näyttämönä joka kesäisille Savonlinnan Oopperajuhlille. Linnassa järjestetään kierroksia sekä aikuisille että lapsille. 

Missä: Savonlinna
Vieraile linnassa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/olavinlinna


Kastelholman linna (Ahvenanmaa)

Kastelholman linna on rakennettu 1400-luvun lopulla. Linna sijaitsee Ahvenanmaalla ja on yksi harvoista Suomessa säilyneistä keskiaikaisista linnoista. Myös Kastelholman linna on toiminut kuninkaallisena kotina, hallinnollisena keskuksena ja vankilana.

Alueen sotilaallisena ja hallinnollisena keskuksena käytetty Kastelholm oli aluksi osa Ruotsin valtakuntaa, jonka hallitsijoina toimivat ruotsalaiset ja tanskalaiset kuvernöörit.

Linnasta tuli lyhytaikaisesti Kustaa Vaasan koti ennen kuin hänestä tuli kuningas sekä herttua Johanneksen koti, mutta Kaarle IX:n (Karl IX) joukot vaurioittivat sitä vuonna 1599, minkä jälkeen vuonna 1745 syttyi tulipalo, jonka seurauksena linna menetti voimansa.

Kastelholman linna

Kastelholman linna Ahvenanamaalla

Nykyään kävijät voivat nauttia kierroksesta linnan raunioilla. Lapsille riittää myös tekemistä linna kierroksilla ja päälle voi sovittaa esimerkiksi ritarin haarniskaa!

Vieressä sijaitsee myös Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo, jossa kävijät voivat tutustua paikalliseen elämään 1800-luvulla.

Missä: Sund, Tosarbyvägen 5, Kastelholm 22520, Ahvenanmaa
Vieraile linnassa: https://www.museum.ax/museer-sevardheter/kastelholms-slott


Raaseporin linna (Raseborg)

Raseborgin linna 1300-luvulla rakennettu linna on toiminut kaupankäynnin ja hallinnon keskuksena keskiajalla.

Raaseporin linna

Raaseporin linna eli Raseborg

Uskotaan että Raseborgin linnan on perustettu Hermann Dorpatilaisen ja liiviläisten miekkaveljien puolustuslinnakkeeksi Liivin ristiretken jälkeen. Myöhemmin siitä tuli kuninkaan linna, jota käytettiin läntisen Uudenmaan hallintokeskuksena ja Ruotsin kuningas Kaarle VIII:n hovin ylellisenä kotina.

Nykyään Raaseporin linnan kävijät voivat tutustua ritarihuoneeseen ja ja tutustua linnan historiaan sekä ihailla ympäröivää maalaismaisemaa linnan näköalapaikalta. Linnassa on kesäaikaan yleisöopastuksia, joiden aikataulut kannattaa selvittää etukäteen.

Missä: Raaseporin linnantie, 10700 Snappertuna
Vieraile linnassa: https://raaseporinlinna.fi/fi/


Suomenlinna (Sveaborg, Viapori)

Hieman myöhemmin rakennettua linnaketta Suomenlinnaa ei voi olla mainitsematta kun puhutaan Suomen tärkeistä linnoista. Suomenlinna on Helsingin edustalla sijaitseva merilinnoitus, jota alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikana vuoden 1748 paikkeilla suojaamaan kaupunkia mereltä tulevilta hyökkäyksiltä. Suomenlinna  on nykyään UNESCO:n maailmanperintökohde.

Suomenlinna

Suomenlinnan linnoitus Helsigin edustalla

Tämä henkeäsalpaava ainutlaatuinen merilinnoitus on levittäytynyt Helsingin sataman suulla sijaitsevalle kuudelle sillalla yhdistetylle saarelle, ja se on vuosien varrella palvellut kolmen eri valtion alla. Ensin Ruotsin kuningaskunnan, sitten Venäjän keisarikunnan ja nykyisen Suomen tasavallan alaisuudessa.

Suomenlinnassa voi kävellä linnoituksen 6 kilometrin pituisilla puolustusmuurilla, ja vierailla useissa Suomenlinnan 200 rakennuksessa ja monessa museossa. Suomenlinna toimii myös kotina maamme ainoalle jäljellä olevalle toisen maailmansodan aikaiselle sukellusveneelle, Vesikolle.

Sukellusvene Vesikko

Sukellusvene Vesikko. Kuva: Suomenlinnan hoitokunta, Dorit Salutskij

Suomenlinna on helposti saavutettava suosittu retkeily- ja luontokohde, joka kokonaisuudessaan kattaa 210 hehtaaria. Suomenlinnaan pääsee parhaiten lautalla Helsingin Kauppatorilta, tai omalla veneellä.

Suomenlinna tarjoaa joka kesä lapsille suunnattuja kierroksia. Tänä kesänä Susisaaren salaisuus -seikkailukierros vie osallistujat hauskalle aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin.

Missä: Helsinki, lautta lähtee Kauppatorilta
Vieraile linnassa: https://www.suomenlinna.fi/

Tägit: