DNA-analyysi auttoi selvittämään pimeän keskiajan väkivallantekoa
- Postannut annikka
Vuonna 2004, Norwichissa Englannissa, törmättiin uuden ostoskeskuksen pohjatöiden yhteydessä pimeältä keskiajalta olevaan, 800 vuotta vanhaan kaivoon. Kaivon sisältä paljastui sydäntä särkevä ja kylmäävä näky: 17 ihmisen jäännökset, joista 6 aikuista ja 11 lasta.
Näky hämmensi historioitsijoita. Se ei näyttänyt muilta, aikakaudelle tyypillisiltä joukkohautauspaikoilta. Sen sijaan, että luurangot olisi aseteltu vierekkäin, ne olivat sattumanvaraisesti sikin sokin, mikä antoi vaikutelman, että nämä henkilöt oli heitetty pää edellä kaivoon pian kuolemansa jälkeen.
Keitä nämä ihmiset olivat? Miksi heidät heitettiin hätäisesti kaivoon 800 vuotta sitten?
Nämä kysymykset jäivät pitkäksi aikaa vaille vastausta, kunnes uusin teknologia mahdollisti sen, että tutkijat pystyivät ottamaan ja analysoimaan DNA-näytteitä jäännöksistä. Heidän tutkimuksensa paljasti, että isa näistä henkilöistä oli sukua toisilleen: kolme lapsista oli sisaruksia. Vielä merkittävämpää oli, että heidän DNA:ssaan oli tutkijoiden mukaan ”vahvaa geneettistä sukulaisuutta nykyisten ashkenasijuutalaisten kanssa”.
Tämä oli merkittävää useista syistä. Ensinnäkin, vaikka nykyisellä ashkenasijuutalaisella väestöllä tiedetään olevan selviä geneettisiä ominaisuuksia, tiedeyhteisö on aiemmin uskonut näiden ominaisuuksien kehittyneen myöhemmin kuin 1200-luvulla. He olivat yllättyneitä kuullessaan, että 800 vuoden takaiset ashkenasijuutalaiset olivat geneettisesti niin samankaltaisia nykyisten ashkenasijuutalaisten kanssa.
Kolmannelle ristiretkelle lähtevät syyllistyivät julmuuksiin Englannissa
Toisaalta löydökset viittasivat hyvin erityiseen historialliseen tapahtumaan. Radiohiiliajoitus osoittaa, että henkilöt kuolivat joskus vuosien 1161 ja 1216 välisenä aikana – ja tiedettiin, että Norwichissa tapahtui vuonna 1190 antisemitistinen verilöyly, jonka toteuttivat kolmannelle ristiretkelle lähtevät asukkaat. Vaikka todisteet eivät olekaan lopullisia, ne viittaavat vahvasti siihen, että kaivosta löydetyt henkilöt olivat tämän hyökkäyksen uhreja.
Tutkijat julkaisivat juuri johtopäätöksensä Current Biology -lehdessä
He totesivat tunnistaneensa neljä alleelia, jotka liittyvät ashkenasijuutalaisissa väestöissä esiintyviin perinnöllisiin sairauksiin, sekä pigmenttipiirteitä, jotka vastaavat historiallista stereotypiaa: yhdellä lapsista oli siniset silmät ja punaiset hiukset. Linkki Current Biology -lehden artikkeliin.
Tämä on merkittävää, sillä se tarkoittaa, että näitä nykyisissä ashkenasijuutalaisissa väestöissä esiintyviä DNA-piirteitä esiintyi jo 1200-luvulla – paljon aikaisemmin kuin aiemmin luultiin.
Tiedeyhteisö ei ollut aiemmin tietoinen asiasta, koska kuolleiden kunnioittaminen on erittäin tärkeä arvo juutalaisessa perinteessä, ja juutalaisten hautapaikkojen häiritsemistä pidetään vakavana loukkauksena sinne haudattujen arvokkuutta kohtaan. Kunnioittaakseen tätä juutalaisen kulttuurin piirrettä tutkijat eivät olleet koskaan aiemmin analysoineet juutalaisiksi tiedettyjen muinaisten ihmisten DNA:ta.
Tässä tapauksessa tutkijat saivat tietää, että nämä henkilöt olivat todennäköisesti juutalaisia, vasta sen jälkeen, kun geneettiset analyysit oli jo tehty. Tutkijat jatkoivat sitten yhteistyötä Norwichin heprealaisen kongregaation ja päärabbin toimiston tuella. Jäännökset haudattiin uudelleen paikalliselle juutalaiselle hautausmaalle vuonna 2013, ja uhrien hautapaikka merkittiin muistolaatalla.
Tämä tapaus on erinomainen esimerkki huipputeknologian hyödyntämisestä menneisyyden selvittämisessä – ja juuri tätä me MyHeritagella teemme. DNA-analyysiteknologian kehittyessä myös mahdollisuutemme ymmärtää henkilökohtaista ja kollektiivista historiaamme kehittyy.
Haluatko saada enemmän tietoa omasta historiastasi? Tilaa MyHeritage DNA-testi jo tänään.
Lue lisää DNA-aiheisia artikkeleitamme täältä!