Holokausti – Löysin sen miehen jälkeläisiä, joka pelasti isäni natseilta

Holokausti – Löysin sen miehen jälkeläisiä, joka pelasti isäni natseilta

Holokausti oli natsi-Saksan suorittama järjestelmällinen juutalaisten kansanmurha toisen maailmansodan aikana. Monet ihmiset Saksassa auttoivat juutalaisia piilottelemalla heitä natseilta.

Lionel Rossler, 49, Rebecqistä, Belgiasta, yritti vuosia löytää perheen, joka piilotteli hänen isäänsä ja isoäitiään pelastaen heidän henkensä holokaustin aikana. Kun hän pyysi apua sosiaalisessa mediassa, MyHeritagen Marie Cappart vastasi – ja hänen tutkimustensa ansiosta Lionel ja hänen isänsä David pääsivät tapaamaan Davidin pelastajan jälkeläisiä samassa paikassa, jossa heitä piiloteltiin niin monta vuotta sitten.

Katso tämä syvästi koskettava tapaaminen videolta:

Tämä on Lionelin tarina:

Isäni David Rossler syntyi Daniel Langana vuonna 1938, ja hänen perheensä asui Brysselissä, kun juutalaisyhteisön vaino alkoi. He muuttivat useaan otteeseen sodan aikana, ja eräässä vaiheessa hänen isänsä ja setänsä pidätettiin eivätkä he koskaan palanneet takaisin. Isäni oli tuolloin nuori lapsi, ja hänet ja hänen äitinsä otettiin Brysselin katoliseen luostariin, mutta sitten luostari ryöstettiin, ja he pääsivät pakoon vain abbedissan (jolle myönnettiin myöhemmin kansojen vanhurskaan arvonimi) rohkean toiminnan ansiosta.

Luostarista pakenemisen jälkeen Bourlet’n perhe otti isäni ja isoäitini luokseen: Georges ja hänen neljä nuorta aikuista lastaan Paul, Jacques, Anne-Marie ja Christiane. Bourlet’n perhe antoi heille suojan Auderghemissä, yhdessä Brysselin kaupunginosista, sodan loppupuolella vuonna 1944.

Isäni muistelee, että sodan lopussa Georges Bourlet pelkäsi jäävänsä kiinni ja jonkun ilmiantamaksi, joten hän jäi hiljaa töistä pois: kertomatta perheelleen tai edes isoäidilleni hän ilmoittautui sairaaksi ja vietti päivänsä läheisessä kahvilassa, josta hän palasi joka ilta kotiin ikään kuin tulisi töistä kotiin. Hän ei koskaan kertonut tästä perheelleen, ja vasta sodan jälkeen hän mainitsi asiasta isoäidilleni ja isälleni.

Sankarillisen toimintansa ansiosta Georges pystyi pelastamaan isäni ja isoäitini hengen. Yhdeksän ihmistä pelastui hänen tekonsa ansiosta; veljeni, minä ja lapsemme emme olisi täällä tänään ilman hänen rohkeuttaan ja ystävällisyyttään.

Sodan jälkeen isoäitini meni uudelleen naimisiin, ja isäni otti Auschwitzista selvinneen isäpuolensa sukunimen. He muuttivat Itävaltaan ja menettivät yhteyden Bourlet’n perheeseen.

Pelastajia etsimässä

Yritin monta vuotta auttaa isääni löytämään Bourlet’n perheen, mutta tuloksetta. Lopulta tammikuussa 2022 yritin onneani sosiaalisen median ryhmässä ja kysyin, olisiko kenelläkään tietoa tästä perheestä.

Lionelin viesti somessa

Sain vastauksen Marie Cappartilta, MyHeritagen Belgian maajohtajalta. Hän kertoi uskovansa voivansa auttaa minua ja ryhtyi heti töihin.

Tietojen etsimistä ja vertailua

Selattuaan tietoja ja tehtyään vertailuja ristiin, Marie löysi Anne-Marie Bourlet’n, joka oli syntynyt Auderghemissä vuonna 1929. Hän sai selville, että tämä Anne-Marie meni naimisiin jonkun kanssa, jonka sukunimi oli Dedoncker, ja että heillä oli viisi lasta, jotka kaikki ovat mahdollisesti vielä elossa.

Lisätutkimusten jälkeen Marie löysi Xavierin, yhden Georges Bourlet’n pojanpojan, ja onnistui ottamaan häneen yhteyttä. Hän sai tietää, että Xavier oli kuullut tästä tarinasta, mutta vain vähän.

Xavierin avulla Marie sai yhteyden muihin Georgesin jälkeläisiin, myös niihin, jotka yhä omistivat Auderghemissä sijaitsevan sukutalon, jossa Georges piilotteli isääni ja isoäitiäni. Saimme loistoidean: miksi emme kaikki tapaisi toisiamme siellä?

Talo, josta kaikki alkoi

Talo, josta kaikki alkoi

Ja niin me teimme. Se oli meille uskomattoman tunteikas päivä. Sain nähdä omin silmin paikan, jossa isäni oli turvassa saksalaisilta kaikki ne vuodet. Ensimmäistä kertaa lähes 80 vuoteen isäni palasi paikkaan, jossa hänen henkensä pelastettiin, ja hänellä oli uskomaton tilaisuus kiittää henkilökohtaisesti pelastajansa jälkeläisiä kaikesta siitä, mitä he tekivät hänen ja meidän vuoksemme.

Juutalaisessa perinteessä on sanonta, jonka mukaan ”Se, joka pelastaa yhden hengen, pelastaa koko ihmiskunnan”; Georges Bourlet pelasti ihmiskunnan yhdeksän kertaa. Toimitamme todistuksemme Yad Vashemille toivoen, että hänen sankaruutensa tunnustetaan ja hänelle myönnetään Vanhurskaat kansojen joukossa -arvonimi.

Yad Vashem on Israelin virallinen muistopaikka holokaustin juutalaisille uhreille. Se perustettiin vuonna 1953, ja se sijaitsee Jerusalemissa. Museoalue sisältää holokaustin historiaa käsittelevän museon, Lasten muistomerkin, Muistohallin, vanhurskaille kansakuntien joukossa omistetun puutarhan, arkiston, kirjaston ja The International School for Holocaust Studies -koulutuskeskuksen.

David (keskellä) Bourlet-jälkeläisten kanssa

David (keskellä) Bourlet-jälkeläisten kanssa

Se oli päivä, jota en koskaan unohda, ja olen hyvin kiitollinen Marielle ja MyHeritagelle siitä, että sitä tuli mahdollista.

Isälleni on tärkeää, että nuoremmat sukupolvet kuulevat hänen tarinansa ja ymmärtävät, että vihaa ja sotaa ei saa enää olla. Sodan hinta, sellaisena kuin hän sen koki, oli liian suuri. Toivomme ja rukoilemme, että tämä viesti kuullaan kaikkien niiden vuoksi, jotka yhä kärsivät väkivallasta.