Kun isoäiti täytti 100 vuotta

Kun isoäiti täytti 100 vuotta

Israelin Petah Tikvasta kotoisin oleva Shimron Schiff on tutkinut sukuaan harrastuksena vuodesta 2013 lähtien. Kun Shimronin isoäiti täytti 100 vuotta, sai hän hyvin erityisen lahjan; aurinkokaavion, jossa on jokainen hänen yli 140 jälkeläisestään. Tässä on hänen tarinansa.

Sukututkimus on ollut harrastukseni vuodesta 2013 lähtien, jolloin onnistuin löytämään netistä tietoja eräästä vaimoni suvun jäsenestä. Silloin tajusin, etten tiennyt oman sukuni historiasta käytännössä mitään. Äitini oli ollut kiinnostunut sukututkimuksesta ollessaan minun ikäiseni, mutta en jakanut hänen innostustaan, eikä meillä ollut koulussa koskaan mitään sukututkimusprojektia. Tiesin vain sen, mistä isovanhempani olivat kotoisin, ja isoäitini tyttönimen – en paljon muuta. Niinpä aloin jutella kaikkien sukulaisten kanssa ja mennä nettiin ja yrittää löytää sukupuita MyHeritagesta ja Genistä.

Löysin kiehtovia sukutarinoita, ja päädyin pitämään kaksi kertaa luennon holokaustista ja kirjoittamaan sähköpostiviestejä löydöistäni perheenjäsenille. Pian he alkoivat ottaa minuun yhteyttä, tekivät kysymyksiä sukumme historiasta ja kohtelivat minua suvun sukututkimusasiantuntijana.

Sattumoisin olemme hyvin tiivis perhe, joka mielellään viettää aikaa yhdessä. Ja kun aloimme suunnitella juhlatilaisuutta isoäitini 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, tuntuivat aika ja paokka oikeilta esitellä vaikuttava sukupuumme.

Aurinkokaavion luominen isoäiti Esterille

Isoäitini on todella erityinen nainen. Hän tuli Israeliin 17-vuotiaana lähes täysin tyhjin käsin, sillä hän oli menettänyt koko lähisukunsa holokaustissa. Hän perusti upean perheen, ja jälkeläisiä hänellä on nyt yli 140. Nykyään, 100-vuotiaana, hänellä on yhä terävä muisti, hän on täysin itsenäinen, asuu yksin ja tekee ruokaa muillekin – ja jos kutsut hänet mihin tahansa lapsenlapsen tai lapsenlapsenlapsenlapsenlapsen tilaisuuteen, tulee hän aina paikalle! Hän on aina panostanut perheeseensä, ja nyt hän nauttii sen hedelmistä: hänen jälkeläisensä asuvat kaikki lähellä, hänellä on aina ympärillään sukulaisia, jotka rakastavat häntä ja vierailevat hänen luonaan usein.

Kun hänen 100-vuotissyntymäpäivänsä lähestyi, esitti serkkuni ajatuksen julistesta, joka esittelisi koko sukumme, ja niinpä ehdotin aurinkokaavion tekemistä MyHeritagessa. Aurinkokaavion keskellä on päähenkilö puolisoineen ja jokainen seuraava sukupolvi kehänä edellisen ympärillä. Niinpä serkkuni otti vastuun valokuvien keräämisestä ja saimme kuvan jokaisesta perheenjäsenestä – ja tarkistimme kaikki nimet. Isoäitini on ainoa, joka muistaa kaikkien nimet ja iät ja sen, mitä kukin tekee elämässään, joten se vaati meiltä hieman työtä!

Lisäsimme kaiken MyHeritagessa olevaan sukupuuhun ja loimme kaavion… mutta halusimme kaavion muutamassa päivässä. Niinpä päätin kirjoittaa Gilad Japhetille, MyHeritagen perustajalle ja toimitusjohtajalle, ja pyytää apua. Olin ollut hänen kanssaan kirjeenvaihdossa aiemmin eräästä israelilaisesta historiallisten tietojen kokoelmasta. Yllätyksekseni Gilad vastasi välittömästi – hämmästyttävää asiakaspalvelua. En odottanut niin nopeaa vastausta.

Painatimme aurinkokaavion akryylimuoville lisättyämme siihen raamatunlauseen ja suurennettuamme hieman isoäitini ja isoisäni kuvia.

Valmis aurinkokaavio

Valmis aurinkokaavio

5 sukupolvea juhlii Esterin 100-vuotispäivää

Perhetapaamista varten varasimme paikan Pohjois-Israelista, ja kaikki tulivat. Vietimme koko viikonlopun yhdessä ja palkkasimme valokuvaajan ottamaan kuvia. Isoäiti oli kuin julkkis kaiken keskipisteenä.

Aurinkokaavio oli sijoitettu etualalle ja keskelle vastaanottotilaa, ja kaikkien mielestä se oli hieno. Jokainen saattoi katsoa siitä, kuinka sijoittuu sukupuuhussamme.

Painatimme myös tiimalasikaavion, josta näemme isoäitini esivanhemmat muutamia sukupolvia taaksepäin. Käytin Photo Enhanceria ja MyHeritage In Color™ -ominaisuutta parantamaan isoäitini vanhempien kuvia.

Viikonlopun aikana pidin luennon isoisäni suvun historiasta. Se oli loistava tilaisuus saada yleisö kiinnostumaan sukututkimuksesta ja rohkaista aikuisia jakamaan omia muistojaan.

Tapahtuma oli meille erityisen tärkeä, koska kaikki lapsemme saivat nähdä, miten paljon isoäitimme merkitsee meille kaikille ja miten erityinen ihminen hän on. Heillä oli mahdollisuus kuulla hänen elämästään ja siitä, miten hän antoi itsestään muille ja miten hän kohteli perhettään. Lapset eivät usein pääse osallistumaan tapahtumaan, jossa keskitytään vanhempaan sukupolveen, ja nautin tästä mahdollisuudesta todella paljon.

Ja mitä aurinkokaavioon tulee, se on nyt hänen työhuoneensa seinällä, tietokoneen yläpuolella, jossa hän näkee sen päivittäin.