Danielin suosikit: 10 ominaisuutta, joita ilman MyHeritage-sukututkimusasiantuntija ei tule toimeen

Danielin suosikit: 10 ominaisuutta, joita ilman MyHeritage-sukututkimusasiantuntija ei tule toimeen

MyHeritage-sukututkimusasiantuntija: ”Käytän MyHeritagea sukututkimukseni tallentamiseen ja seuraamiseen – enkä vain siksi, että työskentelen MyHeritagessa! Sukututkijana, jolla on vuosikymmenten kokemus, voin rehellisesti sanoa, että alustan innovatiiviset ominaisuudet säästävät minulta paljon aikaa ja vaivaa ja auttavat minua saamaan oivalluksia ja tekemään löytöjä, joihin en ehkä olisi muuten koskaan pystynyt.”

Rekisteröidy MyHeritage-käyttäjäksi jo tänään ja hyödynnä nämä ominaisuudet

Tässä artikkelissa esittelen muutamia omia suosikkejani MyHeritagessa ilman erityistä järjestystä – niitä, joihin palaan yhä uudestaan ja uudestaan ja jotka auttavat minua tutkimuksissani.

Johdonmukaisuuden tarkastin

Mielestäni johdonmukaisuuden tarkastin on yksi MyHeritagen parhaista työkaluista. Se tarkistaa kaikki puuhun lisäämäni faktat ja etsii virheitä tai mahdollisia virheitä. Joskus, kun siirrän tietoja puuhuni, en huomaa, että syöttämäni vuodet ovat vääriä tai että niissä on kirjoitusvirheitä. Johdonmukaisuuden tarkastin antaa minulle 36 erilaista virheraporttia, jotka varoittavat mahdollisista tietojen syötön yhteydessä tekemistäni virheistä.

Se esimerkiksi tunnistaa, kun lapsi on syntynyt ennen vanhempiaan tai paljon vanhempansa kuoleman jälkeen. Toinen esimerkki: puolisoiden välillä on hyvin suuri ikäero tai kun vanhempi oli liian nuori saadessaan lapsen. Johdonmukaisuuden tarkastusohjelma tunnistaa myös tapaukset, joissa joku on hyvin vanha ja olen saattanut unohtaa merkitä hänet kuolleeksi.

Johdonmukaisuuden tarkastin

Johdonmukaisuuden tarkastin

Pääset johdonmukaisuuden tarkastimeen perhesivustosi Sukupuu-välilehdeltä. Lue lisää sen käytöstä tästä Tietopankki-artikkelista: Pidä sukupuusi oikeana käyttämällä puun johdonmukaisuuden tarkistinta.

Sukulaisuussuhderaportti

Tämä on mahtava ja auttaa minua vastaamaan kaikkiin sukulaisteni esittämiin kysymyksiin siitä, miten he ovat sukua minulle tai jollekin muulle perheenjäsenelle. Hassua on se, että he kysyvät samoja kysymyksiä yhä uudelleen ja uudelleen – ja eipä heitä voi syyttää, jos vastaukset ovat tyyliin ”hän on isoisäsi sedän serkun serkun lapsenlapsenlapsenlapsi” tai jopa vain ”hän on serkkusi toinen serkku,kahden sukupolven erolla”?! Sukulaisuussuhderaportti auttaa näyttämään kysyjille hyvin selkeän visuaalisen kaavion, jossa selitetään jokaisen kahden henkilön välinen suhde, ja se tekee sukulaisuussuhteesta paljon helpommin ymmärrettävän. Minusta on hyvä, että voin tulostaa raportin tai tallentaa sen PDF-tiedostona ja jakaa sen kysyjien kanssa.

Sukulaisuussuhderaportti

Sukulaisuussuhderaportti

Pääset sukulaisuussuhderaporttiin klikkaamalla Sukupuu-välilehdellä kohtaa ”Lisää”, valitsemalla sen valikosta ja antamalla niiden henkilöiden nimet, joiden sukulaisuussuhteen haluat selvittää. Voit sitten ladata taulukon PDF-tiedostona tai tulostaa sen klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevia kuvakkeita.

Muuten, aina kun näet jonkun henkilön sukulaisuussuhteen sinuun harmaalla ja alleviivattuna katkoviivalla, voit klikata sitä ja näet kaavion kyseisen henkilön sukulaisuussuhteesta sinuun.

PedigreeMap™-kartta

Seuraava ominaisuus, josta todella pidän, on PedigreeMap™-kartta. Sen avulla voin nähdä paikat, joissa esivanhempieni elämässä tapahtui jotain merkittävää, kuten syntymiä, kuolemia ja avioliittoja – ja jopa valokuvia, jotka olen merkinnyt otetuiksi tietyssä paikassa.

PedigreeMap™

PedigreeMap™

PedigreeMap™-kartan suodatustoiminnolla voin tarkastella sitä eri tavoilla. Esimerkiksi merkinnät laajennetulle perheelleni, lähisuvulleni, vain esivanhemmilleni tai kaikille sukupuussani oleville henkilöille. Voin keskittyä kuhunkin maahan, sen kaupunkeihin ja jopa kaupunkien taajamiin. PedigreeMap™-kartta  antaa minulle myös luettelon kaikista tiettyyn paikkaan liittyvistä henkilöistä, ja se jopa varoittaa minua, jos kyseisiin tietoihin liittyy virhe tai epäjohdonmukaisuus.

PedigreeMap™-kartta auttaa siis varmistamaan, että tietoni ovat tarkkoja, mutta enemmänkin; saan tietoa siitä, miksi sukulaiseni ovat sukua juuri niin kuin ovat, etenkin, kun otetaan huomioon, että esivanhempamme eivät matkustaneet kovin kauas mennessään naimisiin.

Löydät PedigreeMap™-kartan klikkaamalla navigointipalkin Sukupuu-välilehden alla olevaa kohtaa ”Lisää”. MyHeritagen Tietopankissa on hyvä artikkeli PedigreeMap™-kartan käytöstä.

Sukupuun aikajana

Tämän ominaisuuden avulla voin rakentaa kenelle tahansa puussani olevalle ihmiselle aikajanan, joka ulottuu jopa 9 sukupolvea taaksepäin. Se auttaa ymmärtämään kyseissen henkilön elämää suhteessa ympäröiviin tapahtumiin, olipa kyse sitten historiallisista tapahtumista tai muiden perheenjäsenten syntymistä ja kuolemista. Se esim. esittää helposti ymmärrettävässä visuaalisessa muodossa, missä iässä he saivat lapsensa.

Sukupuun aikajana

Sukupuun aikajana

Sukupuun aikajana auttaa minua helposti havaitsemaan väärin syöttämäni päivämäärät tai jos minulta puuttuu tietoja.

Lue lisää Sukupuun aikajanan käytöstä Tietopankissa.

Photo Discoveries™-löydöt

Toki uuden haaran lisääminen sukupuuhun Instant Discoveries™ -löytöjen avulla voi olla hauskaa, mutta sukututkijana haluan lisätä tietoja sukupuuhuni huolellisemmin, innostun itse paljon enemmän Photo Discoveries™ -löydöistä.

Photo Discoveries

Photo Discoveries -löydöt

Photo Discoveries™ -ominaisuus voi löytää kuvia henkilöistä, jotka ovat jo sukupuussani – joskus henkilöistä, joiden kasvoja en ole koskaan ennen nähnyt. Tällaiset uudet kuvat ovat todella arvokkaita löytöjä. Arvostan sitä, että voin tarkastella kuvia yksi kerrallaan ja valita ne, jotka haluan lisätä sukupuuhuni.

Voit tarkastella valokuvalöytöjäsi™ valitsemalla navigointipalkin Löydöt-välilehden Löydöt-välilehdeltä ”Instant Discoveries™” ja klikkaamalla sitten sivun yläreunassa olevaa Valokuvalöydöt™-välilehteä.

Photo Tagger

Tämä on suhteellisen uusi ominaisuus MyHeritagessa, ja vau, se on fantastinen!

Photo Taggerin avulla voin merkitä jopa 25 kuvaa samasta henkilöstä kirjaimellisesti sekunneissa. Minulla on satoja ja taas satoja valokuvia samoista läheisistä perheenjäsenistä, joten heidän kasvojensa merkitseminen ja tunnistaminen kuvissa on minulle valtavan hyödyllistä.

Photo Tagger

Photo Tagger

Lue artikkeli valokuvien merkitsemisestä MyHeritagen blogista.

Record Matches -osumat

Tämä ominaisuus on erittäin hieno hyvin yksinkertaisesta syystä: Olen laiska.

Record Matches -osumat tekevät elämästäni paljon helpompaa, sillä sen ansiosta minun ei tarvitse aktiivisesti etsiä tietoja sukupuuni henkilöistä. Minun tarvitsee vain vilkaista puutani, klikata henkilöiden korteilla olevia ruskeita kuvakkeita, kun ne näkyvät, ja tarkastella tietoja, jotka algoritmi on löytänyt minulle automaattisesti.

Record Match -osuma henkilön kortilla

Record Match -osuma henkilön kortilla

Vaikka luotan yleensä enemmän historiallisiin tallenteisiin kuin muiden ihmisten sukupuihin, on niihin silti suhtauduttava varauksella. Joskus itse tieto saattaa olla väärä tai Record Match -osuma on virheellinen ja antaa tietueen samannimisestä henkilöstä, joka on syntynyt tai kuollut samassa paikassa. On siis erittäin tärkeää lukea ja tarkistaa nämä tiedot ja varmistaa, että ne liittyvät oikeaan henkilöön.

Tee tutkimus tästä henkilöstä

Jos olet “vähemmän laiska”, saatat pitää myös ”Tee tutkimus tästä henkilöstä” -linkistä, joka näkyy jokaisen puussasi olevan henkilön vasemmassa sivupaneelissa.

Tee tutkimus tästä henkilöstä sivupaneelissa

Tee tutkimus tästä henkilöstä sivupaneelissa

Tämä toiminto suorittaa haun automaattisesti käyttäen kyseisen henkilön tärkeimpiä tietoja, jolloin sinun ei tarvitse itse syöttää tietoja hakulomakkeeseen. Suosittelen kokeilemaan tätä ominaisuutta, jos et saa yhtään hyvää Record Match -osumaa tietylle henkilölle, koska joskus haku antaa tuloksia, joita Record Match -algoritmi ei pitänyt tarpeeksi luotettavina, mutta jotka itse asiassa ovat relevantteja tälle henkilölle.

Census Helper™

Jos halutaan puhua ajan säästämisestä, kun etsit historiallisia tietoja sukulaisistasi, niin esiin nousee väkisinkin Census Helper -työkalu.

The Census Helper™

The Census Helper™

Se on erittäin hyödyllinen työkalu; skannaa sukupuusi ja luo luettelon henkilöistä, jotka todennäköisesti esiintyvät jossain tietyssä väestönlaskentakokoelmassa. Census Helper™ kattaa Yhdysvaltojen, Yhdistyneen kuningaskunnan, Kanadan, Irlannin, Skotlannin, Tanskan, Norjan ja Ranskan väestönlaskennat, ja sitä on erittäin helppo käyttää. Sinun tarvitsee vain klikata ”Tutkimus”-painiketta jonkun luettelossa olevan henkilön kohdalla, jotta voit etsiä kyseistä henkilöä relevantista väestölaskennasta.

Löydät tarkemmat ohjeet tämän ominaisuuden käyttämiseen täältä.

Tunnisteet DNA-osumille

Lopuksi on pakko mainita tunnisteet DNA-osumille.

Tunnisteet jaetuille DNA-osumille

Tunnisteet jaetuille DNA-osumille

Tämän ominaisuuden avulla voin ryhmitellä DNA-osumat sukupuuni eri haarojen mukaan. Näin minun on paljon helpompi arvata, mihin sukupuun haaraan tuntemattomat DNA-osumat kuuluvat, sillä kun katson jaettuja osumia mysteeriosuman kanssa, näen kaikki niille antamani tunnisteet ja havaitsen mallit heti. Sen jälkeen olen valmis katsomaan osuman sukupuuta ja ottamaan yhteyttä kyseiseen henkilöön yrittäessäni selvittää, kuka on yhteinen esivanhempamme.

Lue lisää tunnisteiden käyttämisestä DNA-osumien järjestämiseksi

MyHeritagessa on tosi paljon hienoja ominaisuuksia. Minulla oli vaikeuksia valita vain 10, koska tarjolla on aina vain lisää ja lisää! Toivon, että tämä artikkeli auttaa sinua tutustumaan joihinkin ominaisuuksiin, joista et ehkä ole vielä tiennyt tai innostaa tutustumaan tarkemmin niihin, jotka jo tunnet.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy MyHeritageen jo tänään, niin pääset hyödyntämään näitä ominaisuuksia ja paljon muutakin!

Daniel

Daniel

Daniel Horowitz on MyHeritagen sukututkimusasiantuntija. Hän on omistautunut sukututkimukselle vuodesta 1986 lähtien. 15 vuoden ajan hän oli Venezuelassa ”Searching for My Roots” -sukututkimusprojektin opettajana ja opinto-oppaan toimittajana. Hän oli IAJGS:n (International Association of Jewish Genealogical Societies) hallituksen jäsen 10 vuoden ajan. Nyt hän on mukana useissa joukkoistamishankkeissa, jotka koskevat digitointia ja transkriptiota, ja hänellä on johtokuntatason tehtävä Israel Genealogy Research Associationissa (IGRA). Vuodesta 2006 lähtien Daniel on työskennellyt MyHeritagessa pitäen yhteyttä sukututkimusseuroihin, bloggaajiin ja tiedotusvälineisiin sekä luennoimalla ja osallistumalla konferensseihin eri puolilla maailmaa.