Esittelyssä sukupuiden värikoodaus

Esittelyssä sukupuiden värikoodaus

Värikoodauksen lisääminen sukupuuhun helpottaa puun selaamista. MyHeritage otti värikoodauksen käyttöön jo aiemmin sukupuun viuhkanäkymässä ja aikajanalla. Olemme iloisia voidessamme kertoa, että värikoodaus on nyt lisätty kahteen sukupuun päänäkymään: sukupuu- ja sukutaulunäkymiin. Lisäys on visuaalisesti houkutteleva ja tekee sukupuustasi helposti ymmärrettävän jo yhdellä silmäyksellä.

Olemme tehneet myös useita parannuksia, jotka auttavat ymmärtämään paremmin sukupuun sukulaisuussuhteita. Olemme muun muassa lisänneet verisukulaisuutta osoittavan kuvakkeen vasempaan sivupaneeliin sekä mahdollisuuden tarkastella sukulaisuuksia ja sukulaisuussuhdekaavioita myös sukupuissa, joiden jäsen et ole. Värikoodaus on lisätty  myös Smart Matches – ja DNA-osumien sukupuihin, joten sinun on helpompi ymmärtää, miten saatat olla sukua perhesivuston verkkovastaavalle tai DNA-osumallesi.

Kuinka värikoodaus toimii?

Värikoodatussa sukupuussa eri sukuhaarat näkyvät eri värisinä, eli kaikki samaan haaraan kuuluvat suorat esivanhemmat näkyvät saman värisinä. Isän puoleisen isoisäsi suorien esivanhempien haara on sininen, isän puoleisen isoäitisi haara vihreä, äidin puoleisen isoisäsi haara on punainen ja äidin puoleisen isoäitisi haara keltainen.

Jos sinulla on jälkeläisiä, he ovat violetilla pohjalla. Osana tätä tuotepäivitystä olemme nyt muuttaneet myös värien järjestystä viuhkanäkymässä ja sukupuun aikajanalla noudattamaan alalla yleisesti käytössä olevaa sininen-vihreä-punainen-keltainen-kaavaa.

Kun värikoodaus on otettu käyttöön sukupuu- tai sukutaulunäkymässä, se näkyy kaikilla MyHeritage-tilisi sivustoilla ja niiden sukupuissa. Värikoodaus on automaattinen eikä värejä voi muutella. Voit käyttää värikoodausta pöytäkoneen tai mobiililaitteen selaimessa ja se lisätään myöhemmin mobiilisovellukseen.

Sukupuunäkymän värikoodaus

Sukupuunäkymä ilman värikoodausta (kuva alla):

sukupuu ilman värikoodausta

Kun tarkastelet sukupuunäkymää, tulee uusi värikoodit esittelevä ponnahdusikkuna näkyviin ensimmäisellä kerralla. Ponnahdusikkunan selite kertoo, mitkä värit esittävät mitäkin sukuhaaroja.  Valkoisella pohjalla olevat henkilöt eivät ole suoria esivanhempia eivätkä jälkeläisiä. Värikoodit tulee ottaa käyttöön sukupuunäkymässä klikkaamalla ponnahdusikkunan alareunassa olevaa valintaruutua.

Värikoodaus pop-up

Kun olet merkinnyt valintaruudun valituksi, ponnahdusikkuna sulkeutuu ja sukupuu päivitetään näyttämään värikoodit. Alla sama sukupuunäkymä värikoodattuna.

Värikoodattu sukupuu

Voit avata ponnahdusikkunan uudelleen milloin tahansa klikkaamalla alhaalla, oikealla olevaa palettikuvaketta. Voit ottaa värikoodauksen käyttöön, poistaa sen käytöstä tai tarkastella selitettä.

Palettikuvake

Värikoodaus sukutaulunäkymässä

Sukutaulunäkymässä on värikoodaus käytössä oletuksena. Itseäsi lukuun ottamatta kaikki sukupuusi henkilöt näkyvät sukuhaaraansa vastaavilla väreillä.

Värikoodattu sukutaulunäkymä

Jos haluat poistaa värikoodauksen käytöstä sukutaulunäkymässä, klikkaa näytön oikeassa alakulmassa olevaa palettikuvaketta ja poista valinta ponnahdusikkunan alareunassa olevasta valintaruudusta.

Poista värikoodaus

Sukupuu- ja sukutaulunäkymien värikoodaus otetaan käyttöön erillisinä ja voit valita, haluatko käyttää niitä molemmissa näkymissä, vain toisessa vai et kummassakaan. Tämä on vastaus joidenkin käyttäjien toiveeseen siitä, että värikoodausta voisi käyttää ainoastaan sukutaulunäkymässä.

Värikoodaus mobiiliselaimessa

Kun tarkastelet sukupuuta mobiiliselaimella, napauta näytön oikeassa yläkulmassa olevaa ”Asetukset”-kuvaketta.

Mobiiliselaimessa

Ota värikoodaus käyttöön sukupuunäkymässä klikkaamalla valintaruutua.

Värikoodauksen valintaruutu

Kaikki suorat esivanhemmat ja jälkeläiset näkyvät sukupuussa nyt värikoodattuina.

Suorat esivanhemmat ja jälkeläiset

Mobiiliselaimen sukutaulunäkymässä ei ole asetusvalikkoa, tarkoittaen, että sukutaulunäkymän värikoodaus näkyv kaikille käyttäjille, eikä sitä voi tällä hetkellä poistaa käytöstä.

Sukutaulunäkymä

Uusi verisukulaisuutta osoittava merkintä

Osana tätä tuoteuudistusta olemme lisänneet sukupuuhun uuden verisukulaisuutta osoittavan kuvakkeen. Kun klikkaat verisukulaisesi profiilia sukupuussa, näet hänen nimensä alapuolella vasemmassa sivupaneelissa kahta veripisaraa esittävän kuvakkeen, joka osoittaa, että tämä henkilö on geneettinen sukulaisesi.

verisukulaisuus

Tarkastele DNA-osumiesi sukupuita

Eräs sukupuiden värikoodauksen ja verisukulaisuuskuvakkeen merkittävimmistä hyödyistä on se, että ne voivat auttaa sinua ymmärtämään paremmin yhteytesi muihin, esimerkiksi DNA-osumiesi sukupuihin, joiden jäsen et ole. Näiden sukupuiden tarkasteleminen voi olla hämmentävää, jos et tunne puiden henkilöitä, mutta haluat tietää, miten nämä henkilöt liittyvät DNA-osumaasi, ja ovatko he geneettisesti sukua sinulle.

Kun haluat tarkastella DNA-osumasi sukupuuta, valitse DNA-osumat-sivu ja seuraavaksi DNA-osuman kortilta ”Näytä puu”.

DNA-osuman kortti

Kun katsot DNA-osumasi sukupuuta, on värikoodaus sama kuin omassa sukupuussasi, eli DNA-osuman esivanhemmat ja jälkeläiset näkyvät värikoodattuina.

Kun klikkaat henkilön nimeä puussa, avautuu vasempaan reunaan sivupaneeli, johon olemme lisänneet verisukulaisuuskuvakkeen ja henkilön sukulaisuussuhteen DNA-osumaasi.

Sukulaisuus osumaan

Vuonna 2021 lisäsimme uuden sukulaisuussuhdekaavion perhesivustolle, jotta käyttäjät voivat nopeasti nähdä sukulaisuutensa toiseen puun henkilöön. Olemme nyt lisänneet sukulaisuussuhdekaavion tännekin, jotta voit helposti nähdä, kuinka puussa oleva henkilö on sukua DNA-osumallesi. Klikkaamalla katkoviivalla varustettua sukulaisuussuhdetta avautuu kaavio, joka näyttää sukulaisuussuhteen tämän henkilön ja DNA-osumasi välillä.

Sukulaisuussuhdekaavio

Värikoodaus lisätään pian myös ”Tarkastele DNA-osumaa” -sivun sukutauluun.

Smart Matches™ -osumiesi sukupuiden tarkasteleminen

Toinen hyöty liittyy Smart Matches™ -osumien sukupuiden tarkastelemiseen. Jos kyseisen sukupuun verkkovastaava esiintyy itsekin puussa tulevat värikoodausta ja verisukulaisuutta osoittavat kuvakkeet näkyviin. Ellei verkkovastaava itse kuulu hallinnoimaansa sukupuuhun, ei värikoodaustakaan ole saatavana.

Kun haluat tarkastella Smart Match™ -osumaasi, valitse ”Tarkastele osumaa”. Vie sitten hiiren osoitin Smart Match™ -osuman nimen päälle ja valitse ”Näytä puussa”.

Tarkastele osumaa

Saat osuman puun auki ja näet sen värikoodauksen suhteessa verkkovastaavaan. Saadaksesi paremman käsityksen osuman sukulaisuussuhteesta verkkovastaavaan, avaa vasen sivupaneeli klikkaamalla osuman korttia puussa. Voit nähdä, onko osuma verkkovastaavan verisukulainen, sekä heidän sukulaisuussuhteensa.

Osuman sukulaisuus verkkovastaavaan

Voit avata sukulaisuussuhdekaavion, josta näet Smart Match™ -osumasi sukulaisuussuhteen verkkovastaavan.

Sukupuiden tarkasteleminen hakutuloksissa

Olemme lisänneet värikoodauksen, verisukulaisuuskuvakkeen ja sukulaisuussuhdekaavion sukupuihin, jotka voit avata historiallisten tietojen tietokannan hakutuloksista.

Kun olet löytänyt etsimäsi henkilön, vieritä alas sivun alaosaan ja valitse ”Katso koko profiili tällä sivustolla”.

Hakutulokset

Valitse sitten profiilisivulla ”Katso sukupuussa”.

Profiilisivu

Sivupaneelissa vasemmalla näkyvät sukulaisuussuhde verkkovastaavaan sekä verisukulaisuus. Keltainen värikoodi osoittaa, että henkilö on sukua verkkovastaavalle hänen äidinpuoleisen isoäitinsä haarasta.

Sukulaisuus verkkovastaavaan

Aivan kuten Smart Match™ -osumassa, voit sukulaisuussuhdetta klikkaamalla avata sukulaisuussuhdekaavion, josta näet, kuinka kyseinen henkilö on sukua verkkovastaavalleen.

Yhteenveto

MyHeritage etsii jatkuvasti uusia tapoja yksinkertaistaa ja auttaa sukututkimustasi. Yksi tapa edistää tätä tavoitetta on tehdä sukupuusi sukulaisuussuhteista helpommin ymmärrettäviä. Tämä oli päätavoitteemme, kun lisäsimme värikoodauksen, verisukulaisuuskuvakkeen ja muut tähän tuotepäivitykseen tehdyt parannukset.

Toivottavasti nautit uusista lisäyksistä!