Olemme lisänneet kolme väestönlaskentaa Norjasta MyHeritagen SuperSearch™-hakukoneeseen; vuodet 1891, 1900 ja 1910. Nämä 6,8 miljoonaa uutta tietoa on lisätty yhteistyössä Norjan kansallisarkiston (Arkivverket) kanssa.
Kokoelmat kattavat koko Norjan väestön kahden, Norjan historiassa tärkeän vuosikymmenen ajalta. Kahdessa kokoelmassa on digitaalisia kuvia alkuperäisistä historiallisista tiedoista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näin laadukkaita kokoelmia on saatavana Norjasta.
Tee nyt hakuja norjalaisista väestönlaskentakokoelmista
Näiden uusien kokoelmien julkaisemisen myötä MyHeritage tarjoaa nyt noin 34 miljoonaa historiallista tietoa Norjasta; väestölaskenta-, kaste-, avioliitto- ja hautaustietoja. MyHeritage, joka on sukututkimuksen ja DNA-testauksen markkinajohtaja Skandinaviassa, tarjoaa myös 136 miljoonaa historiallista tietoa naapurimaasta Ruotsista ja 105 miljoonaa Tanskasta. MyHeritage on ainoa merkittävä sukututkimusyhtiö, jolla on palveluja ja täysi asiakastuki kaikilla kolmella skandinaavisella kielellä, sekä suomeksi. MyHeritagessa kaikilla skandinaavista alkuperää olevilla on suurin mahdollisuus tehdä uusia sukututkimukseen liittyviä löytöjä ja sieltä löytyy myös suurin skandinaavinen käyttäjätietokanta ja laajin skandinaavisten sukupuiden kokoelma.
Irlantia lukuun ottamatta mistään maasta ei lähtenyt niin suuri osuus väestöstä siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin kuin Norjasta. Tee nyt hakuja näistä uusista norjalaisista kokoelmista, ota selvää esivanhempiesi elämästä ja tee kiehtovia sukuhistorian löytöjä sukupuuhusi.
Alla Norjan 3 väestönlaskentaa:
Kokoelma | Kuvaus | Tietojen määrä | Yksinomaan MyHeritagessa | Linkki hakuun |
Norjan väestönlaskenta 1891 | Vuoden 1891 Norjan väestönlaskenta tapahtui 1.1.1891 ja sisältää tietoa käytännössä kaikista norjassa tuona päivänä asuneista henkilöistä ja merimiehistä norjalaisissa aluksissa kotisatamassa tai ulkomailla. Kaikkiin tietoihin liittyy digitaalinen kuva | 2 064 661 tietoa | Ei | Tee nyt hakuja |
Norjan väestönlaskenta 1900 | Sisältää samanlaista tietoa kuin vuoden 1891 väestönlaskenta laajennetuilla tiedoilla. Useimpiin tietoihin liittyy digitaalinen kuva | 2 313 871 tietoa | Ei | Tee nyt hakuja |
Norjan väestönlaskenta 1910 | Saatavana oleva uusin väestönlaskenta johtuen Norjan yksityisyyslaeista. Sisältää täydelliset syntymäajat useimmille ihmisille. | 2 474 627 tietoa | Ei | Tee nyt hakuja |
1891 Norjan väestönlaskenta
Vuoden 1891 Norjan väestönlaskenta suoritettiin 1.1.1891 ja sisältää tietoa käytännössä kaikista, tuona päivänä Norjassa asuneista henkilöistä ja norjalaisilla aluksilla, kotisatamissa tai ulkomailla olevista merimiehistä. Kokoelmasta löytyy henkilölle nimi, sukupuoli, osoite, sukulaisuussuhteet, siviilisääty, syntymävuosi ja -paikka sekä tähän laskentaan liittyvää ainutlaatuista sukututkimuksellista tietoa kuten se, että naimisissa olevilta naisilta kysyttiin heidän sukulaisuudestaan aviomieheensä. Kaikkiin tietoihin liittyy digitaalinen kuva alkuperäisestä dokumentistä.
Tämä väestölaskenta poikkesi aikaisemmista Norjan väestölaskennoista käyttämällä kirkollisten seurakuntien sijaan kuntayhteisöjä maaseutualueiden väestönlaskennan piireinä. 1891-luvun väestölaskenta on myös ainutlaatuinen, koska siinä vaihdettiin edellisissä laskelmissa käytetyt luettelomuodot erilliseen lomakkeeseen jokaiselle henkilölle. Näin hallituksella oli mahdollisuus kerätä aikaisempaa enemmän tietoa, kuten tietoja asuinjärjestelystä, puolisoiden sukulaisuussuhteesta sekä alkuperäisten saamelaisten kielestä- ja kulttuurista.
Koska jokaisella on väestönlaskennassa oma lomake liitettynä indeksoituun tietoon digitaalisena kuvana, sukututkijan on tutkittava muiden perheenjäsenten tiedot ja kuvat nähdäkseen kaikki perheestä tallennetut tiedot. Lisätiedot, joita ei ole indeksoitu, kuten ammatit, löytyvät digitaalisista kuvista.
Kuntien nimet ja rajat ovat muuttuneet merkittävästi tämän väestönlaskennan jälkeen. Indeksoitujen kuntien nimissä voi olla kirjoitustapoja ja rajoja, jotka eivät vastaa nykyisiä kuntia. Yksityiskohtaiset tiedot kuntien muutoksista löytyvät Norjan kansallisarkistosta.
Ajanjakso oli kriittinen Norjan historiassa, sillä se liittyi taisteluun Norjan ja Ruotsin välisen personaaliunionin kohtalosta. Se alkoi 1881 ja päättyi Norjan saavuttamaan itsenäisyyteen vuonna 1905.
Christian Michelsen
Löysimme vuoden 1891 väestönlaskennasta tiedon Christian Michelsenistä (Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen,1857-1925.) Hän oli lakimies, laivanomistaja ja politiikko.
Christian syntyi Bergenissä, ja hänet nimettiin isoisänsä Peder Christian Hersleb Kjerschow mukaan. Hän oli vanhin viidestä lapsesta. Hän herätti nuorena huomiota puhelahjoillaan, kiinnostuksellaan teatteriin ja innokkuudellaan ryhtyä väittelyihin. Michelsen oli lakimies ja laivanomistaja. Hänestä tuli Norjan parlamentin jäsen vuonna 1891, edustaen Norjan Liberaalipuoluetta. Hänet nimitettiin parlamentin komiteaan joka tutki Norjan itsehallinnon perusteita. Hän keskittyi välillä Bergenin kunnallispolitiikkaan, ja vuonna 1903 hän oli perustamassa Liberaalipuolueesta eronnutta Kokoomuspuoluetta. Vuonna 1904 Michelsen nimitettiin hallitukseen talousministeriksi ja maaliskuussa 1905 uuden hallituksen pääministeriksi
1900 Norjan väestönlaskenta
Norjan vuoden 1900 väestölaskentaa tehtiin maanantaina, 3. joulukuuta 1900 ja jokaista taloutta kohti oli yksi lomake.
Tässä 2,3 miljoonaa tietoa sisältävässä kokoelmassa on nimi, sukupuoli, asuinpaikka, sukulaisuussuhteet, siviilisääty, syntymävuosi, joitakin täydellisiä syntymäaikoja ja jokaisen Norjassa asuvan henkilön syntymäpaikka sekä norjalaisilla aluksilla olevat merimiehet. Kokoelmassa olevaan 1,9 miljoonaan tietoon on liitetty digitaalinen, indeksoitu kuva alkuperäisestä asiakirjasta. Loppuihin indeksoidut kuvat liitetään lähitulevaisuudessa.
Edvard Munch
Mielenkiintoinen ja tunnettu nimi tässä kokoelmassa on kuuluisa norjalainen taidemaalari Edvard Munch. Edvard Munch, 1863-1944, syntyi Løtenissä ja muutti perheensä kanssa 14-vuotiaana Osloon. Hän kävi Kristianian kuninkaallista taidekoulua (Kristiania tunnetaan nykyään nimellä Oslo) ja hänestä tuli yksi tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista taiteilijoista Norjan historiassa. Munchin maalaukset olivat usein tulkintoja hänen psyykkisestä tilastaan ja kuvasivat sitä tuskaa ja tragediaa, jota hän oli kokenut elämänsä aikana.
Hänen kuuluisin maalauksensa on ”Huuto”. Sitä pidetään Munchin merkittävimpänä teoksena ja yhtenä Norjan tärkeimmistä kulttuuriaarteista. Maalaus symboloi eksistentiaalista ahdistusta. Taustalla on Oslon kaupunki, verenpunainen taivas ja kävelytie, jolla hahmo seisoo. Hahmon on tulkittu joko peittävän korvansa kuulemiltaan huudoilta tai huutavan itse. Taulu myytiin toukokuussa 2012 119,9 miljoonalla dollarilla, tehden siitä kaikkien aikojen toiseksi kalleimman, huutokaupassa myydyn taulun.
Kokoelmassa on listattujen henkilöiden allekirjoitukset; alla Edvard Munchin käsialanäyte.
1910 Norjan väestönlaskenta
Norjan, vuoden 1910 väestölaskentaa tehtiin torstaina 1. joulukuuta 1910 ja sitä jatkettiin seuraavina arkipäivinä, kunnes se saatiin päätökseen. Tämä väestölaskenta on viimeisin käytettävissä oleva, mikä johtuu Norjan tietosuojalainsäädännöstä, joka rajoittaa väestötietojen saatavuutta 100 vuoden ajan.
Kokoelmassa on 2,47 miljoonaa tietoa, ja se on koottu ja indeksoitu Norjan kansallisarkiston toimittamien transkriptioista. Tiedoissa on nimi, sukupuoli, asuinpaikka, sukulaisuussuhteet, siviilisääty, syntymäpaikka ja ensimmäistä kertaa useimmille koko syntymäaika (päivä, kuukausi ja vuosi). Täydelliset syntymäajat ovat hakuja tehtäessä erittäin hyödyllisiä.
Useimpien ihmisten täydellinen syntymäaika vuoden 1910 väestönlaskennassa on sukututkimuksellisesti tärkeä vaihtoehto Norjan, vuoden 1910 kansalliselle synnyinhakemistolle. Tämä on myös ensimmäinen väestönlaskenta, joka toteutettiin Norjan ja Ruotsin unionin hajottua vuonna 1905. Seurauksena itsenäisyydestä norjalainen yhteiskunta koki merkittävää kansallisylpeyttä, tuloksena monien tanskalaisiksi ja ruotsalaisiksi miellettyjen kuntien ja kaupunkien nimet korvattiin perinteisimmillä norjalaisilla nimillä. Esimerkiksi pääkaupunki Kristiania, joka oli alun perin nimetty Tanskan kuninkaan Christian IV mukaan, sai vuonna 1924 nimen Oslo.
Norjan monet kuntien nimien ja rajojen muutokset voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita sukututkimukselle. Yksityiskohtaiset tiedot rajoista ja nimimuutoksista Norjassa löytyvät Norjan Kansallisarkistosta.
Roald Engelbregt Gravning Amundsen
Tästä kokoelmasta löytyy Roald Engelbregt Gravning Amundsen (16. heinäkuuta 1872 Borge, Norja – kadonnut 18. kesäkuuta 1928 Jäämeri). Hän oli norjalainen naparetkeilijä ja tutkimusmatkailija. Vuosina 1903–1906 Amundsen kulki miehistöineen Pohjois-Amerikan pohjoisosien kiertävän luoteisväylän läpi ensimmäisenä. Vuosina 1911–1912 hän johti naparetkeä, joka saavutti ensimmäisenä etelänavan. Amundsen tutki 1918–1928 Arktista sekä laivalla että lentokoneella. Hän ylitti pohjoisnavan 1926 Norge-nimisellä ilma-aluksella. Amundsenin lentokone katosi, kun hän oli etsimässä kadonnutta Umberto Nobilea.
Uusien kokoelmien katselu
Nämä uudet kokoelmat ovat haettavana globaalissa, historiallisten tietojen SuperSearch-hakukoneessamme osoitteessa: www.myheritage.com/norway-census.
Lisäksi Record Matching-teknologiamme antaa automaattisesti sukupuusi henkilöihin liittyviä relevantteja tietoja. Jos sukupuusi ei vielä ole MyHeritagessa, voit ladata sen GEDCOM-tiedostona ja hyödyt heti tämän kokoelman Record Matches-osumista.
Hakujen tekeminen Norjan väestönlaskennoista on ilmaista, mutta sivustosopimus tarvitaan niiden tarkastelemiseen ja Record Matches-osumien saamiseen.
Yhteenveto
MyHeritage on tärkein paikka skandinaavisten sukujuurien tutkimiseen. Norjan väestönlaskennan myötä MyHeritage on edelleen pohjoismaisen sukututkimuksen edelläkävijä. Pyrimme jatkuvasti digitoimaan ja indeksoimaan historiallisia tietoja eri puolilta maailmaa, jotta voit saada lisää tietoa esivanhempiesi elämästä ja löytää sukusi menneisyyden.
Nyt voit tehdä hakuja näistä arvokkaista kokoelmista norjalaisten sukujuuriesi löytämiseksi.
Lue lisää artikkeleita historiallisten tietojen kategoriasta