Chileläis-amerikkalainen adoptiolapsi tapaa perheensä 42 vuotta sen jälkeen, kun hänet oli varastettu sairaalasta

Chileläis-amerikkalainen adoptiolapsi tapaa perheensä 42 vuotta sen jälkeen, kun hänet oli varastettu sairaalasta

42 vuotta sitten María Angélica González eli jokaisen äidin pahinta painajaista, hänen vauvansa varastettiin. Maria oli juuri synnyttänyt poikavauvan, ja hoitaja oli vienyt pojan lämpökaappiin selittäen, että poika tarvitsi hoitoa, koska hän oli syntynyt ennenaikaisesti. Mutta kun hoitaja palasi takaisin, hän kertoi Marialle, että vauva oli kuollut. María pyysi lapsen ruumista, jotta hän voisi hyvästellä ja haudata vauvan, mutta hoitaja sanoi, että se oli jo hävitetty. María lähti kotiin, kädet tyhjinä ja sydän murtuneena tuhansiksi palasiksi.

María oli niin järkyttynyt tästä traumaattisesta kokemuksesta, ettei hän koskaan edes kertonut neljälle muulle lapselleen menettämästään vauvasta. ”Sulkeuduin maailmalta ongelmieni kanssa ja kärsin paljon”, hän kertoi USA Todaylle hiljattain antamassaan haastattelussa.

Se, mitä hän ei tiennyt – 42 vuoteen – oli se, että hänen poikansa oli itse asiassa elossa ja voi hyvin. Ja että sairaala, jossa hän synnytti pojan, oli osa massiivista lapsikauppaoperaatiota, jossa arviolta 20 000-50 000 chileläistä, useimmiten vähävaraisista perheistä varastettua vauvaa välitettiin laittomasti ulkomaille adoptoitavaksi. Tämän 1960-1990-luvuilla toteutetun operaation tavoitteena oli vähentää köyhyyttä Chilessä kenraali Augusto Pinochetin diktatuurin aikana.

Tapahtui ihme

Marían pojan, Jimmy Lippert Thydenin, adoptoivat amerikkalaiset vanhemmat, jotka eivät tienneet mitään näistä olosuhteista. Hän kasvoi tietäen, että hän oli syntynyt Chilessä, mutta uskoen, ettei hänellä ollut elossa olevia sukulaisia.

Sitten hän luki USA Todayn artikkelin Scott Liebermanista, toisesta chileläisestä adoptiolapsesta, joka oli saanut tietää, että hänet oli varastettu äidiltään. Scott puolestaan oli saanut totuuden selville luettuaan People Magazinen artikkelin Tyler Grafista, teksasilaisesta palomiehestä, joka oli myös syntynyt Chilessä ja joka oli kertonut oman tarinansa pakkoadoptiosta. Scott, joka tiesi syntyneensä Chilessä, pohti, voisiko se, mikä oli totta Tylerin kohdalla, olla totta myös hänen kohdallaan. Hän kääntyi Chilessä toimivan, voittoa tavaoittelemattoman järjestön, Nos Buscamosin puoleen. Järjestö auttaa pakkoadoptiosta kärsineiden perheiden yhdistämisessä.

Jimmy reagoi samalla tavalla lukiessaan Scottin tarinan. Voisiko olla mahdollista, että hänet oli otettu väkisin äidiltä, joka oli vielä elossa?

Scottin tavoin Jimmy otti yhteyttä Nos Buscamos -järjestöön. Viikkojen kuluessa he yhdistivät hänet Maríaan.

”Se on Jumalan ihme”, Maria kertoi USA Todaylle. ”Kun kuulin, että hän oli elossa, en voinut uskoa sitä.”

MyHeritage DNA vahvistaa sukulaisuussuhteen

Sukulaisuussuhteen vahvistamiseksi oli enää yksi vaihe jäljellä: DNA-testi. MyHeritage on ylpeä voidessaan lahjoittaa DNA-pakkauksia Nos Buscamos -järjestölle ja muille järjestöille eri puolilla maailmaa, joilla on samanlainen tehtävä: yhdistää adoptiolapset ja heidän syntymäperheensä. Jimmy epäröi aluksi DNA-testin tekemistä, mutta kun hän ymmärsi, että se oli ainoa tapa vahvistaa sukulaisuussuhde, hän ajatteli kaksostyttäriään, jotka he olivat menettäneet, kun hänen vaimonsa sai keskenmenon huhtikuussa 2022.

”Tyttöjeni menetys oli minulle niin traumaattinen, että se melkein vei minut pois tästä maailmasta”, Jimmy kertoi USA Todaylle. ”Pystyin vain ajattelemaan, että jos tässä maailmassa on nainen, joka on kärsinyt saman ja vain jonkun ahneuden takia, niin olisin samanlainen hirviö, jos kieltäisin tältä naiselta mahdollisuuden tietää, että olen elossa.”

Niinpä hän teki testin – ja DNA-tulokset vahvistivat, että hän oli 100-prosenttisesti chileläinen, ja hän sai osuman ensimmäiseen serkkuunsa, joka myös käyttää MyHeritage-alustaa.

Miten voit halata jotakuta tavalla, joka korvaa 42 vuotta?

Muutama viikko sitten Jimmy nousi vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa lentokoneeseen tavatakseen äitinsä ja sisaruksensa ensimmäistä kertaa.

Jimmy lentokentällä vaimonsa ja tyttäriensä kanssa matkalla Chileen

Jimmy lentokentällä vaimonsa ja tyttäriensä kanssa matkalla Chileen

Katso heidän tunteikas tapaamisensa Associated Pressin raportoimana:

https://youtu.be/NLpqHfOLi2w

”Maria sanoi: ’Et arvaa, kuinka paljon olen itkenyt vuoksesi'”, Jimmy kertoi Associated Pressille. ”’Kuinka monta yötä olen valvonut rukoillen, että Jumala antaisi minun elää tarpeeksi kauan saadakseni tietää, mitä sinulle tapahtui.””

”Miten voit halata jotakuta tavalla, joka korvaa 42 vuoden halaukset?” Jimmy lisäsi. ”42 vuotta on ryöstetty, varastettu meiltä.

”Se on melkein kuin paluu kuolleista”, PR-johtajamme Sarah Vanunu kertoi Associated Pressille. ”Monet näistä naisista eivät tienneet, että heillä oli edes lapsi. He lähtivät sairaalasta kotiin tyhjin käsin.”

Aihetta juhlaan

Kun koko perhe oli koolla, he järjestivät suuret juhlat kaikkien niiden syntymäpäivien kunniaksi, jotka olivat jääneet viettämättä yhdessä, ja Jimmy poksautti 42 ilmapalloa – yhden jokaiselle vuodelle. Perheenjäsenet kirjoittivat joihinkin niistä henkilökohtaisia viestejä, kuten ”Rakastan sinua”, ”Tervetuloa kotiimme” ja – hänen äidiltään – ”Olet tarinani kaunein luku”.

Juhlissa Jimmy pitää äitiään kädestä

Juhlissa Jimmy pitää äitiään kädestä

“Noiden ilmapallojen poksauttelu oli samanaikaisesti ahdistavaa ja voimaannuttavaa”,  Jimmy kertoi NBC Uutisten haastattelussa. ”Minulla on ollut hyvä elämä Amerikassa. Vanhempani ovat rakastaneet minua. Äitini ja isäni ovat huolehtineet minusta, antaneet minulle mahdollisuuksia, koulutusta, rakkautta… Minulla on ollut ihana elämä, mutta jokainen noista ilmapalloista on vuosi vääryyttä.”

Vaikka Chilen hallitus on ylistänyt Nos Buscamos -järjestöä sen työstä ihmiskauppaoperaation uhrien jälleenyhdistämiseksi, se ei ole koskaan virallisesti tunnustanut tai pyytänyt anteeksi tapausta. Rikosasianajajana työskentelevä Jimmy sanoo uskovansa, että hallitus pitäisi saattaa vastuuseen siitä, mitä hänelle ja tuhansille muille perheille tapahtui. Hän sanoo, että hänen mielestään perheille pitäisi tarjota neuvontaa ja rikokseen osallistuneet pitäisi asettaa syytteeseen.

Katkeransuloinen syntymäpäiväjuhla

Katkeransuloinen syntymäpäiväjuhla

”Nyt se, minkä vanhempani uskoivat olevan yksi epäitsekkäimmistä ja rakkaudentäyteisistä teoista heidän elämässään, on tahriintunut tämän hirvittävän, kauhean asian vuoksi”, Jimmy kertoi Associated Pressille. ”Vanhempani halusivat perheen, mutta he eivät koskaan halunneet sitä tällä tavalla.”

”Olen onnellinen niistä hetkistä, joita saamme juuri nyt, mutta suren 42 vuoden menetystä perheeni, sisarusteni ja äitini kanssa”, Jimmy sanoo. ”Se on turhautumista kulttuurini menettämisestä ja turhautumista siitä, että menetin niin paljon: meillä ei ole yhdessä rakennettuja muistoja, eikä yhteisiä kokemuksia.”

”Jos joku tuntemasi henkilö uskoo olevansa adoptoitu Chilestä – tämä saattaisi olla hänen tarinansa”, Jimmy sanoi NBC:lle, ”ja ellei tarinaa jaa hänen kanssaan, ellei hän osaa etsiä, hän ei ehkä koskaan saa tietää.”

”Pystyn sivuuttamaan 42 vuotta valhetta”, Jimmy kertoi Associated Pressille. ”Minun on mahdollista tavata äitini, veljeni ja siskoni sekä tutustua elämäntapaan, jota en ole koskaan tuntenut. Saan viedä tyttäreni maahan, joka on osa sitä, keitä he ovat, ja opettaa heidät arvostamaan tätä kulttuuria, jota minä en koskaan saanut edes kokea… se on jännittävää”. Se on iloa.”

Jos tunnet jonkun, joka on adoptoitu Chilestä ja joka on saattanut joutua pakkoadoption uhriksi, kehota häntä ottamaan yhteyttä Tyler Grafin järjestöön Connecting Roots, tai Nos Buscamos.

Tilaa MyHeritage DNA-pakkaus