DNA-osuma paljasti hänen salassapidetyn egyptiläisen perintönsä ja rakastavan uuden perheen

DNA-osuma paljasti hänen salassapidetyn egyptiläisen perintönsä ja rakastavan uuden perheen

Kymmenen sisaruksen joukossa varttunut Kate Valério tunsi usein olevansa outo. Hän syntyi Portugalissa ja asuu nykyisin Luxemburgissa, ja hänen sisaruksensa kiusasivat häntä usein siitä, miten erilaiselta hän näytti kuin muut. Muutama kuukausi sitten hän sai viestin MyHeritagelta dna-testin osumasta, joka käänsi päälaelleen kaiken, mitä hän tiesi itsestään … ja kuitenkin näytti selittävän niin paljon, aina hänen tummasta ihonväristään lapsesta asti tuntemaansa, selittämättömään viehätykseen egyptiläistä kulttuuria kohtaan.

DNA-tulos pakotti Katen äidin tunnustamaan salaisuuden, jota hän oli piilotellut Katelta koko tämän elämän ajan: Katen isä oli egyptiläinen mies, jonka äiti oli tavannut Ranskassa 32 vuotta sitten. Tämä paljastus johti Katen matkalle, jolla hän yritti löytää yhteyden egyptiläiseen perimäänsä, ja huipentui käyntiin Egyptissä, jossa hän tapasi uudet sisaruksensa ja solmi siteet suureen, lämpimään perheeseen, joka otti hänet avosylin vastaan.

Kate Valério taustallaan pyramidi

Kate Valério taustallaan pyramidi

Katen portugalilainen perhe

Kate kuuluu portugalilaiseen suurperheeseen (10 sisarusta, kahdelta eri isältä). Hän syntyi Ranskassa ja oli 5-vuotias, kun hänen perheensä muutti Portugaliin, jossa he asuivat 10 vuotta. Viimeiset 16 vuotta perhe on asunut Luxemburgissa. Kate työskentelee paikallisessa pankissa. ”Olemme todella erityinen perhe”, hän sanoo. ”Olen kolmas tyttö kymmenestä sisaruksesta. Kaikki sisarukseni ovat vaaleatukkaisia ja -silmäisiä, minä olen tumma. Olen aina tuntenut itseni erilaiseksi, enkä ole koskaan ymmärtänyt sitä. Sisaruksillani oli tapana nauraa minulle ja joskus kiusata minua sillä, että olen postinkantajan tytär tai että, minut löydettiin roskiksesta. Ainoa, jolla oli tummat hiukset, oli isä, joka kasvatti minut, joten oletin saaneeni geenit häneltä.”

Ensimmäisen kerran Kate tutustui eri kulttuureihin 6-vuotiaana äidiltään saamansa historiallisen tietosanakirjan avulla, jossa tutkitaan eri sivilisaatioita kautta historian. ”Minua viehätti heti muinainen egyptiläinen sivilisaatio”, Kate kertoo. ”Unelmani oli mennä Egyptiin ja nähdä pyramidit. Minulla ei ollut pienintäkään aavistusta siitä, että se liittyisi henkilökohtaiseen identiteettiini. Se oli täysin sattumaa.” Vuonna 2019 hän toteutti unelmansa ja lähti Egyptiin turistina. Hän ei olisi voinut kuvitellakaan, mitä tapahtuisi kolme vuotta myöhemmin.

Yllättävä viesti syntymäpäivänä

Vuonna 2018 Kate seurusteli amerikkalaisen miehen kanssa, joka teki DNA-testin ja näytti tulokset. Tulokset saivat hänet entistä uteliaammaksi identiteettinsä suhteen. ”Päätin tehdä testin itse. Ostin MyHeritagen DNA-pakkauksen 28-vuotissyntymäpäiväkseni ja odotin tuloksia. Oletin, että tulokseni olisivat vähintään 80-prosenttisesti iberialaisia, mutta tulokset osoittivat, että olin vain 36-prosenttisesti portugalilainen. Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän osuus oli erittäin suuri.”

Hän meni vanhempiensa luokse ja kertoi heille tuloksista. ”Äitini kysyi heti, mitä tämä tarkoitti, ja vastasin, että oletin minussa olevan enemmän pohjoisafrikkalaista historiallisten olosuhteiden vuoksi. Portugalihan oli arabien miehittämä 7 vuosisadan ajan. Hän oli kanssani samaa mieltä, ja siihen loppui tarina. En miettinyt asiaa liikaa. Myöhemmin minulle selvisi, että hän oli valtavan stressaantunut, kun kerroin hänelle testistä, koska hän oli varma, että hänen salaisuutensa paljastuisi.”

Mutta kohtalolla oli, kuten sanottu, muita suunnitelmia Katen varalle. Noin vuosi sitten hän sai kumppaniltaan syntymäpäivälahjaksi kupongin vartalohierontaan, ja koska kumppani tiesi hänen mieltymyksensä egyptiläiseen kulttuuriin, hieronta oli egyptiläisessä kylpylässä. ”Hieroja kysyi minulta, miksi valitsin egyptiläisen hieronnan, ja kerroin hänelle kiinnostuksestani egyptiläiseen kulttuuriin. Hoidon päätteeksi hän antoi minulle papyruskartan syntymäpäivälahjaksi, joka oli seuraavana päivänä. Sitten hän jatkoi manikyyrin tekemistä, ja istuessani tuolissa puhelimeni soi. Katsoin näyttöä ja minua odotti MyHeritage-käyttäjän lähettämä viesti, jossa oli lyhyt ja dramaattinen teksti: ”Luulen tietäväni, kuka isäsi on.”

Katen saama viesti

Katen saama viesti

Katen ensimmäinen reaktio viestiin oli nauraminen. Hän oletti, että joku yritti huijata häntä. ”Kerroin manikyristille huvittavasta viestistä, jonka oli lähettänyt joku, joka sanoi tietävänsä, kuka isäni oli. Pidin sitä vitsinä ja jätin sen huomiotta, ajattelin sen olevan huijaus. Samassa kuussa sain vielä kaksi samanlaista viestiä, enkä vastannut niihinkään.”

Sinnikästä viestitystä

Kuukautta myöhemmin Kate sai lisää samanlaisia viestejä, mutta tällä kertaa LinkedInissä. ”Olin vakuuttunut siitä, että kyseessä oli mies, joka yritti huijata minua, mutta en ymmärtänyt, miksi minä? Kuka mies jahtaa minua ja miksi?” Eräänä aamuna juodessaan kahviaan ennen töiden aloittamista hän päätti kirjautua MyHeritage-tililleen ja tarkistaa, mistä oli kyse. Hän melkein putosi tuoliltaan, kun hän sai selville, kuka häntä etsi. Hän päätti lukea muut viestit, joita tämä käyttäjä oli lähettänyt hänelle yli kuukauden ajan. ”Näin, että minulla on erittäin vahva osuma erään ensimmäisen serkun kanssa. Yhdessä LinkedIn-viestissä tämä henkilö oli myös lähettänyt minulle kuvan kahdesta naisesta. Itse asiassa henkilö, joka yritti epätoivoisesti saada yhteyttä minuun, oli nainen. Kun näin kuvan, olin järkyttynyt: he näyttivät minulta. Aloin miettiä, miten tämä on mahdollista? Näenkö minä unta?”

Hän aloitti kirjeenvaihdon yhteyttä ottaneen käyttäjän kanssa, ja hiljalleen yksityiskohdat alkoivat paljastua. Käyttäjä, Samar Tony, egyptiläisen perheen tytär Ranskasta, kirjoitti, että hän uskoo setänsä olevan Katen biologinen isä. ”Näytät paljon siskoiltani”, Samar kertoi. ”Heti kun näin osumamme, halusin todella puhua kanssasi, isäsi ja minä olimme hyvin läheisiä. Minulla on vain muutama kysymys sinulle, eikä sinun tarvitse kuulla minusta enää sen jälkeen.”

Samar sanoi, että hänen veljensä oli tehnyt DNA-testin ilman aikomustakaan löytää sukulaisia; hän halusi vain selvittää, olivatko he faaraoiden jälkeläisiä. Heidän hämmästyksekseen he löysivät ensimmäisen serkun, josta he eivät olleet koskaan kuulleetkaan.

Ensimmäinen puhelu sedälle Pariisiin ja siskolle Egyptiin

Ensimmäinen puhelu sedälle Pariisiin ja siskolle Egyptiin

Hämmästyneenä löydöstä ja uteliaana kuulemaan lisää Kate soitti Samarille, ja yhtäkkiä kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Hän kuuli Mustafasta, Samarin sedästä, joka oli Ranskassa hänen syntymävuotenaan ja kuoli 14 vuotta sitten. Kate tajusi, että hänen pitäisi puhua heti äitinsä kanssa ja kysyä häneltä uusista tiedoista.

Kaikki alkoi ompelukoneesta

Se oli vaikea hetki. Äiti hengitti syvään ja alkoi kertoa tarinaa. 32 vuotta sitten Ranskassa hän oli työskennellyt ompelukoneiden myyntiedustajana. Hänellä oli tapana etsiä yksityisasiakkaita keltaisten sivujen kautta, soittaa ja tarjota esittelyä. Päivänä, jona Katen äiti saapui, Samarin setä Mustafa – joka oli tullut Ranskaan töihin – oli kotona ja näki Katen äidin, kun tämä käveli sisään taloon. ”Hän sanoi, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä”, Kate kertoo.

Tuohon aikaan Katen äiti oli tauolla pitkästä suhteesta Katen kahden vanhemman sisaruksen isän kanssa. Suhde Mustafan kanssa kehittyi nopeasti, ja he jopa harkitsivat naimisiinmenoa, kun Kate oli huomannut tulleensa raskaaksi. Kun he sitten saapuivat Portugalin suurlähetystöön Ranskassa tutkimaan mahdollisuutta mennä naimisiin, sai Katen äiti selville, että Mustafa oli jo naimisissa toisen naisen kanssa Egyptissä ja että hänellä oli lapsia. Tämä järkyttävä tieto suututti ja ahdisti äitiä. Hän päätti hyvästellä ja kadota Mustafan elämästä. Äiti erosi myöhemmin  kahden vanhimman lapsensa isästä, ja noin kaksi vuotta myöhemmin hän meni uudelleen naimisiin toisen miehen kanssa, jonka kanssa hän sai vielä seitsemän lasta.

”Äiti kertoi minulle, että 90-luvulla oli paljon tapauksia, joissa länsimaiset naiset olivat saaneet lapsia muslimimiesten kanssa. Monet näistä miehistä ottivat lapset mukaansa eivätkä suostuneet palauttamaan niitä äideille. Hän pelkäsi, että minulle kävisi samoin”, Kate kertoo.

Kate ja I serkku (Samarin veli), johon osuma tuli

Kate ja I serkku (Samarin veli), johon osuma tuli

Se ei ollut helppo hetki kummallekaan heistä. Äiti sanoi pitäneensä asian salassa, koska halusi suojella tytärtään, jotta tälle ei tapahtuisi mitään pahaa. Kun Katen kasvattanut isä sai tietää asiasta, hän oli hyvin surullinen. ”Äiti halusi, etten kertoisi kenellekään, mutta ei ollut reilua pyytää sitä minulta.”

Onko ok halata häntä?

Tästä eteenpäin asiat etenivät nopeasti. Kate sai Facebookin kautta lukemattomia kaveripyyntöjä sukulaisilta, joita hän ei tuntenut. ”Kaveripyyntöjen esittäjät, joilla oli arabiankielisiä nimiä kirjoittivat minulle, että he kuulivat meidän olevan sukulaisia ja että he haluaisivat tavata minut”, Kate kertoo. ”Olin shokissa viestien määrästä. Se oli jännittävää.”

Kate ja juuri löytynyt uusi perhe Pariisissa

Kate ja juuri löytynyt uusi perhe Pariisissa

Ensimmäinen tapaaminen oli kesäkuussa 2022, jolloin Kate lensi Pariisiin tavatakseen vihdoin Samarin, setänsä ja tätinsä sekä muut siellä asuvat uudet serkkunsa. ”Samar ja hänen siskonsa tulivat hakemaan minut Pariisin lentokentältä, ja autossa kysyin heiltä, voinko halata setääni, kun tapaamme, koska en tiedä, miten käyttäytyä muslimien kanssa”, Kate kertoo. ”He alkoivat nauraa ja sanoivat, etten aavistakaan, miten paljon hän haluaa halata minua, että hänellä on yhtäkkiä elävä muisto veljestään, joka kuoli, ja hän on onnellinen. Kun menin heidän kotiinsa, hän odotti minua kädet ojennettuina ja sanoi, että nyt hänellä on toinen tytär.”

Tuon vierailun aikana hän tapasi ensimmäistä kertaa yhden velipuolensa, joka asuu Ranskassa. Samalla kun Kate täytti vuosikymmenten aukkoja, hän sai tilaisuuden perheensä kautta tutustua isäänsä, jota hän ei ollut koskaan tavannut.

Katen serkkuja kylässä Luxemburgissa

Katen serkkuja kylässä Luxemburgissa

Kate tapaa egyptiläistä sukuaan ensimmäistä kertaa Ranskassa

Katso tämä video, jonka Kate teki vierailullaan Ranskaan:

Mustafan tytär

Löydön huipentuma tapahtui hiljattain, kun Kate ja hänen Ranskasta löytämänsä uusi perhe lähtivät yhdessä Egyptiin perinnematkalle, jonka aikana Kate tapaisi kaksi muuta, Egyptissä asuvaa sisarustaan (veli ja sisko). ”Siskoni tuli hakemaan minut lentokentältä. Hän ei puhu englantia eikä ranskaa, vain arabiaa. Hymyilimme, nauroimme yhdessä, puhuimme käsin ymmärtämättä toisiamme, mutta minusta tuntui kuin olisin tullut kotiin. Hän vei minut veljeni kotiin, jossa tapasin hänet ja pienet veljenpoikani.”

Mustafa, Katen biologinen isä. Kuvaa on muokattu MyHeritagen kuvatyökaluilla

Mustafa, Katen biologinen isä. Kuvaa on muokattu MyHeritagen kuvatyökaluilla

Sinä päivänä monet vieraat tulivat toivottamaan hänet tervetulleeksi. Kaukana asuvat sukulaiset tulivat katsomaan Mustafan tytärtä läheltä. ”Ihmiset tulivat lähikylistä, jotkut aasilla ratsastaen, tapaamaan minua. Se oli uskomatonta”, hän kertoo. Hän muistaa kohtauksen, joka teki häneen suuren vaikutuksen, kun he istuivat lattialle syömään perinteistä ateriaa. ”Katsoin ympärilläni olevia ihmisiä, joilla oli samanlaiset kasvonpiirteet kuin minulla, he näyttävät minulta ja minä heiltä. Setäni seisoi ja rukoili. Olen tottunut käymään kirkossa, ja hän rukoili arabiaksi – se oli kulttuurishokki. Mietin tätä tilannetta ja sitä, kuinka outoa ja jännittävää se oli. En koskaan kuvitellut, että olisin sellaisessa mukana, mutta se tuntui minusta oudon luonnolliselta.”

Yllättävä yhdennäköisyys. Vasemmalla Mustafa, oikealla Kate

Yllättävä yhdennäköisyys. Vasemmalla Mustafa, oikealla Kate

Tiivistä yhteydenpitoa moneen suuntaan

Siitä lähtien he ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä ja puhuneet usein, joskus tuntikausia. Osa perheenjäsenistä on jo vieraillut hänen luonaan Luxemburgissa. Hän itse kävi serkkunsa Samarin luona Abu Dhabissa ja alkoi hiljattain opetella arabiaa pystyäkseen kommunikoimaan paremmin. ”Tunnen nyt, että olen osa heidän perhettään ja he ovat osa minun perhettäni. Menetimme 30 vuotta yhdessäoloa, ja nyt yritämme korvata menetetyn ajan.”

Entä sisarukset, joiden kanssa hän kasvoi? Perheen löytäminen oli Katen mukaan aluksi haastavaa, mutta kaikki selvisivät siitä. ”Aluksi heistä tuntui, että minut oli viety heiltä. He pelkäsivät, että saattaisin luopua heistä uuden perheen vuoksi. Mutta tein heille selväksi, etten aio lähteä tai luopua heistä. He ovat minun perheeni. He kutsuivat minua aina Kleopatraksi, koska rakastin Egyptiä niin paljon, ja he kutsuvat minua Kleopatraksi nytkin, koska olen portugalilainen JA egyptiläinen.”

Kate portugalilaisten sisarustensa kanssa

Kate portugalilaisten sisarustensa kanssa

Kate uskoo, että hänen tarinansa voisi innostaa monia miettimään uudelleen omia ennakkoluuloja ja -käsityksiä eri kulttuureista. ”Koko elämäni ajan luulin olevani jotain, kunnes huomasinkin olevani jotain muuta, ja on todennäköistä, että kaltaisiani on paljon. Jos ihmiset vain tietäisivät alkuperänsä, tekisivät DNA-testin, he saisivat selville, että useimmat meistä ovat vähän kaikkea eikä välillämme ole mitään eroa.”

Käy Katen Instagram-tilillä katsomassa lisää kuvia hänen Egyptin matkaltaan.

Monet kiitokset Katelle siitä, että hän on jakanut hämmästyttävän tarinansa kanssamme! Jos sinäkin olet tehnyt uskomattoman löydön MyHeritagen avulla, haluaisimme kuulla siitä. Lähetä se meille tällä lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen stories@myheritage.com.

Tilaa MyHeritage DNA-pakkaus

Tägit: