86-vuotias isoäiti löysi MyHeritagen avulla kaksi veljeään

Haluaisin kertoa teille, kuinka isoäiti 86-vuotiaana löysi 2 veljeään MyHeritagen avulla. Isoäitini, Květoslava Bechyňová, tyttönimeltään Štiková, syntyi vuonna 1930 Tšekin tasavallassa ja varttui yksinhuoltajaäidin ainoana lapsena. Tuolloin isoäitini äiti, Julie Tichá, os. Štiková, työskenteli palvelijana varakkaassa perheessä Prahassa. 1930-luvun on täytynyt olla erittäin vaikeaa aikaa Keski-Euroopassa, etenkin yksinhuoltajaäideille.

Julie Tichá (os Štiková) Lányssä (CZ) olevan hotelli Hubertuksen edessä n. 1945. Julie ja hänen miehensä pitivät hotellia vuosina 1937-1948, jolloin Tsekin kommunistinen puolue pakkolunasti sen.

Julie Tichá (os Štiková) Lányssä (CZ) olevan hotelli Hubertuksen edessä n. 1945. Julie ja hänen miehensä pitivät hotellia vuosina 1937-1948, jolloin Tsekin kommunistinen puolue pakkolunasti sen.

Květoslava Bechyňová (os Štiková) ja hänen äitinsä Julie Tichá (os Štiková) kahden ystävän kanssa noin 1948

Květoslava Bechyňová (os Štiková) ja hänen äitinsä Julie Tichá (os Štiková) kahden ystävän kanssa noin 1948

Taustaa

Isoäitini kasvoi etupäässä oman isoäitinsä huomassa, sillä hänen äitinsä kävi töissä ansaitakseen tarpeeksi rahaa perheen elatukseen. Onneksi äiti aina tuntui saavan töitä ja myöhemmin Květoslava  meni naimisiin aivan uskomattoman miehen kanssa.

Květoslava meni naimisiin Antonín Bechyněn kanssa 1949

Květoslava meni naimisiin Antonín Bechyněn kanssa 1949

Isoäitini ei tiennyt mitään biologisesta isästään eikä koskaan etsinyt häntä. 7-vuotiaana hän tapasi uuden isäpuolensa, joka todella rakasti häntä. Hän ei koskaan tuntenut tarvetta etsiä biologista isäänsä. Lapsena hän kuuli kuitenkin keskustelun, jossa hänen tätinsä mainitsi oletetun biologisen isän nimen, Emanuel Lukšíčekin.

Emanuel Lukšíček nuorena miehenä

Emanuel Lukšíček nuorena miehenä

Jälkipolvet

Vuodet kuluivat, isoäitini meni naimisiin. Hänellä on 2 lasta ja 4 lastenlasta (joista yksi olen minä!). Kun hän oli jo isoäiti ja kaikki hänen vanhemmat sukulaisensa olivat kuolleet, hän kertoi biologisen isänsä nimen uteliaille lapsilleen ja lastenlapsilleen mm. minulle. Odotimme tavallaan, että hänen nimensä liitettäisiin perheeseen, jossa isoäitini äiti työskenteli raskauden aikana. Perhe oli juutalainen, ja valitettavasti he katosivat toisen maailmansodan aikana. Mutta totuus osoittautui yllättävän erilaiseksi.

Halusin todella löytää iso-isoisäni, Emanuelin, joten etsin häntä netistä. Kesällä 2015 etsin eri verkkosivustoilta ja tietokannoista mm. MyHeritagesta, mutta ilman onnea. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen sitten luovutin.

Noin 9 kuukautta myöhemmin sain viestin MyHeritagen postilaatikkooni Karel Lukšíčekiltä. Viesti oli hyvin lyhyt, ja hän kysyi minulta suhdettani nimeen, josta olin tehnyt haun 9 kuukautta aikaisemmin.

MyHeritagen Search Connect

MyHeritagella on Search Connect™-niminen ominaisuus, jonka avulla käyttäjä voi ottaa yhteyttä toisiin, jotka ovat tehneet haun samoista esivanhemmista. Selvisi, että henkilöllä, joka lähetti minulle Search Connect™-viestin, oli Emanuel Lukšíček-niminen iso-isoisä.

Aloin viestitellä Karelin kanssa ja pian selvisi, että hän saattaisi olla isoäitini velipuoli. Karel on myös MyHeritage-käyttäjä ja sukututkijana pitää huolta sukupuustaan.

Osa perheestä löytyi

Aivan alussa isoäitini oli hyvin varovainen eikä tahtonut uskoa sitä. Muutamaa viikkoa myöhemmin nuo kaksi tapasivat ja aivan heti oli ilmeistä, että he ovat sukua. Yhdennäköisyys oli hämmästyttävä! Sitten he tekivät DNA-testin sukulaisuuden vahvistamiseksi … ja se oli totta! 86-vuotiaana isoäitini oli löytänyt osan perhettään, jota ei ollut edes etsinyt, mutta toivotti innokkaasti tervetulleeksi – kaksi velipuolta ja heidän perheensä.

Uusien, juuri löydettyjen sukulaisten avulla pystyimme kokoamaan suurimman osan tarinasta, joka johti isoäitini syntymään. Ja se tarina osoittautui aivan muuksi kuin, mitä odotimme.

Iso-isoisäni ei kuulunut iso-isoäidin työnantajan perheeseen – hän itse asiassa työskenteli heidän turkkurinsa työpajassa. Kumpikin oli 21, kun iso-isoäitini tuli raskaaksi. Emme tiedä, kuinka pitkä tai kiinteä heidän suhteensa oli.

Ainoa puuttuva palanen on vielä tieto siitä, tiesikö isoäitini biologinen isä hänestä. Se saattaa jäädä mysteeriksi…

MyHeritagen nettisivuston ansiosta isoäitini vietti joulua uusien sukulaistensa kanssa jo kolmatta kertaa ja ensi kesänä he juhlivat yhdessä hänen 90-vuotispäiväänsä!

Tässä on kuva isoäidistäni, Květasta ja hänen velipuolestaan Karelista, kun he tapasivat ensimmäistä kertaa isoäitini luona vuonna 2016. Kuvasta voi nähdä, että heidän sukulaisuudestaan ei ole epäselvyyttä!

Květoslava Bechyňová ja Karel Lukšíček (veli ja sisko) tavatessaan ensimmäistä kertaa vuonna 2016

Květoslava Bechyňová ja Karel Lukšíček (veli ja sisko) tavatessaan ensimmäistä kertaa vuonna 2016

Květoslava Bechyňová and Karel Lukšíček (veli ja sisko) tavatessaan ensimmäistä kertaa 2016

Parhain terveisin

Ludmila Benová
Vancouver, BC, Canada

Lue lisää käyttäjäkertomuksia täältä!

Tämän vieraspostauksen on lähettänyt meille Ludmila Benová, MyHeritage-käyttäjä, joka halusi jakaa kanssamme isoäitinsä hämmästyttävän löydön..