8 yllättävää asiaa, jotka tiedämme Barbien historiasta
- Postannut annikka
Barbie on 9.7.2023 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen satiirinen fantasia- ja komediaelokuva, jonka on ohjannut Greta Gerwig. Barbie sai kriitikoilta positiivisen vastaanoton. Elokuva on vuoden 2023 toiseksi eniten tuottanut elokuva keräten maailmanlaajuisesti lipputuloja yli miljardi dollaria. Suomessa Barbie on ollut yleisömenestys ja se on 387 tuhannella katsojalla vuoden 2023 katsotuin elokuva.
Monien mielestä Barbie elokuva on yllättävä ja virkistävä versio ikonisesta nukesta. Rakastetaan tai vihataan sitä, mutta Barbie-nukella on kiistatta ollut valtava kulttuurinen vaikutus siitä lähtien, kun se tuli markkinoille vuonna 1959.
Tutkimusryhmämme syventyi MyHeritagen historiallisiin tietoihin ja löysi seuraavat 8 kiehtovaa faktaa lelusta ja sen kehittäjistä.
Tee nyt hakuja MyHeritagen historiallisista tiedoista
1. Barbie ja Ken ovat itse asiassa veli ja sisko
Ruth Handler, Barbie-nuken luoja, kutsui itseään oikeutetusti ”Barbien äidiksi”. Barbie on nimetty Handlerin tyttären Barbara Joyce Handlerin (s. 1941) mukaan. Barbien ikuinen poikaystävä Ken on nimetty Barbaran pikkuveljen – Handlerin pojan – mukaan. Kenneth Robert Handler (syntynyt 1944). mukaan.
Tässä he ovat Yhdysvaltojen vuoden 1950 väestölaskennassa:
Tältä oikea Ken näytti kun hän valmistui Hollywood High Schoolista vuonna 1961:
2. Barbien vanhemmat, Ruth ja Elliot Handler, olivat jättimäisen leluyrityksen Mattelin perustajia
Vuonna 1945 perustetun Mattelin ensimmäiset tuotteet olivat kuvakehyksiä ja sitten kuvakehysten jäänteistä tehtyjä nukkekotihuonekaluja. Nimi ”Mattel” on yhdistelmä Handlerien väliaikaisen kumppanin Harold Matsonin sukunimestä ja Elliot Handlerin etunimestä.
Aivan oikein: ”Barbien äiti” jätettiin nimestä kokonaan pois, vaikka hän oli sekä yrityksen perustaja että toimitusjohtaja.
3. Barbien vanhemmat olivat lukiolaisia, jotka olivat yhdessä 16-vuotiaasta lähtien
Ruth Marianna Mosko (Moskowitz, 1916-2002) oli nuorin kymmenestä lapsesta, jotka syntyivät Denveriin, Coloradon osavaltioon asettuneille puolanjuutalaisille siirtolaisille. Isadore Elliot Handler (1916-2011) syntyi Chicagossa juutalaisvenäläisille siirtolaisille, jotka myöhemmin muuttivat Denveriin. Ruth ja Elliot menivät naimisiin vuonna 1938 ja muuttivat Kaliforniaan. Tämän vuoden 1940 Yhdysvaltain väestölaskennan mukaan Elliot työskenteli 18 tuntia viikossa suunnittelijana, kun taas Ruth työskenteli 40 tuntia viikossa sihteerinä elokuvatuotantoyhtiö Paramount Picturesissa.
4. Barbiesta tuli suosittu tyttöjen nimi Yhdysvalloissa 1960-luvulla
Pian nuken ensiesittelyn jälkeen vuonna 1959 amerikkalaiset vanhemmat alkoivat nimetä tyttäriään Barbeiksi.
Yhdysvaltain sosiaaliturvaviranomaisten virallisten tietojen mukaan Barbie oli 1000 suosituimman nimen joukossa vuosina 1961-1968, ja korkeimmillaan se oli vuonna 1964. Ennen vuotta 1960 ja vuoden 1969 jälkeen nimi Barbie ei esiintynyt 1000 suosituimman nimen joukossa, jos ollenkaan.
5. Barbie joutui naisjärjestöjen ankaran kritiikin kohteeksi, mutta hänen ”äitiään” se ei häirinnyt
1970-luvulta alkaen, merkittävien yhteiskunnallisten mullistusten ja toisen aallon feminismin nousun myötä, Barbiesta tuli ruumiinkuvaan, sukupuolirooleihin ja kulutukseen liittyvien kriittisten keskustelujen keskipiste. Nuken ruumiinrakenteen todettiin olevan epärealistinen ja saavuttamaton, jos se muunnettaisiin ihmisen mittasuhteisiin. Hänen persoonansa oli muotiin keskittyvä, super etuoikeutettu ja poikahullu, ja nukkea rakastavia pikkutyttöjä kannustettiin jatkuvasti ostamaan uusia asuja, asusteita ja leikkisarjoja.
Kun Ruth Handler otti asian esille vuoden 1970 puolivälissä, hän selvensi, että ”Barbiella ei ole välittömiä suunnitelmia kiinnittää naistenvapautusnappia tekoturkkiinsa”, kuten tässä Toledo Bladen artikkelissa todetaan:
Artikkelissa Ruth sanoo, että ”On hyvin yksilöllinen asia, pitäisikö naisen tehdä uraa. Luonto – tai ainakin yhteiskunta – on suunnitellut naisen vaimoksi ja äidiksi, eikä se välttämättä sovi yhteen uran kanssa.” Kun toimittaja huomautti, että Ruth itse kasvatti menestyksekkäästi kaksi lasta ja oli samalla aktiivinen liikenainen, Ruth vastasi, että ”naisen on oltava kaksi kertaa niin hyvä kuin miehen pitääkseen työpaikkansa” ja että kun uranainen tulee kotiin, hänen on ”kokattava, siivottava, leikittävä lasten kanssa ja hymyiltävä paljon. Hänen on oltava iloinen, palveltava miestään ja oltava hyvä vaimo ja äiti, siitä huolimatta, että hän on ollut koko päivän johtajana.”
Vuosien varrella Barbien äiti kävi kuitenkin läpi melkoisen henkilökohtaisen ja fyysisen kriisin.
6. ”Barbien äiti” sai syytteen salaliitosta ja petoksesta
Vuonna 1978 Ruth Handler ja useita muita Mattelin entisiä toimihenkilöitä asetettiin syytteeseen petoksesta ja väärästä raportoinnista Securities and Exchange Commissionille. Ruth erosi Mattelista vuonna 1974 tutkimusten aikana, ja hänet tuomittiin myöhemmin 57 000 dollarin sakkoihin ja 2 500 tunnin yhdyskuntapalveluun.
7. Sitten hän avasi uuden luvun urallaan – silikonirintaproteesien valmistajana
Kun Ruth Handler sai rintasyöpädiagnoosin ja hänelle tehtiin rinnan poisto, hänelle selvisi, että hyvin istuvan rintaproteesin löytäminen oli lähes mahdotonta. Tähän tarpeeseen vastaamiseksi hän suunnitteli vuonna 1976 silikonirintaproteesisarjan nimeltä Nearly Me.
8. Barbie ei oikeastaan tee comebackia, koska hän ei ole koskaan mennyt pois muodista
Barbien 30-vuotissyntymäpäivänä järjestettiin esimerkiksi ”Pink Jubilee” -gaala Lincoln Centerissä New Yorkissa:
Tämän artikkelin mukaan ”vaikka hänen suosionsa on silloin tällöin hiipunut, Barbie ei ole koskaan menettänyt suosiotaan kokonaan. Hän on ollut yksi pysyvimmistä leluista alalla, joka on tunnettu nopeasti katoavista villityksistä.”
Kun Barbie täytti 35 vuotta, Berliinin Martin-Gropius-Bau-näyttelyhallissa järjestettiin hänelle oma näyttely:
”Mitään Barbien kaltaista ei ole koskaan ollut”, lukee The Vindicator -lehden näyttelystä kirjoitetussa artikkelissa. Artikkelin mukaan Barbie-nukke tuotti 1 miljardin dollarin liikevaihdon, keskimääräinen 3-10-vuotias tyttö Yhdysvalloissa omisti 8 Barbieta, ja nukkea myytiin yli 140 maassa. Vaikka Barbie-nuken luoja suhtautuikin varauksellisesti feminismiin, naisten uramahdollisuuksien muuttuminen näkyy Barbien eri ammattien suosiossa. Kun 50- ja 60-luvuilla tytöt nauttivat Barbie-nukkejen malleista; ballerinoista, sairaanhoitajista ja opettajista, 90-luvun alkuun mennessä suosituimpia Barbeja olivat lentäjät, sotilas- ja poliisiviranomaiset, poliitikot, urheilijat ja lääkärit. Artikkelissa kerrotaan, että artikkelin painamisen aikaan oli 30 ”etnistä” Barbieta; nykyään Barbeilla on 35 ihonväriä, 97 kampausta ja 9 vartalotyyppiä. Kaupan on myös vammaisia Barbeja.
Barbien matka on varmasti ollut pitkä, ja on selvää, että hän on yhtä ajankohtainen kuin ennenkin; yli 60 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäinen nukke tuli kauppojen hyllyille.