Sukuhistoria – 5 kivaa tekemistä inspiroimaan ja innostamaan lapsia

Sukuhistoria – 5 kivaa tekemistä inspiroimaan ja innostamaan lapsia

Sukuhistoria on uskomattoman hieno keino löytää merkitystä omaan elämään ja saada yhteys sekä eläviin että edesmenneisiin suvun jäseniin – eikä vain aikuisille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suvun historian tunteminen voi hyödyttää lapsia merkittävällä tavalla. Sen etuihin kuuluu mm. joustavuus, turvallisuuden tunne, vahva itsehallinnan tunne ja parempi kyky hillitä stressin vaikutuksia. Oletpa vanhempi, isovanhempi, opettaja tai ystävä, voit auttaa elämääsi kuuluvia lapsia kokemaan nämä edut.

Tässä on 5 ideaa toiminnoiksi, jotka voivat auttaa saamaan lapsesi kiinnostumaan. Kaikkia näitä ideoita voidaan muokata tai muuttaa lapsen iän ja oppimistason mukaan.

  1. Haastatelkaa sukulaisia 

”Elämä, jota ei ole dokumentoitu, on elämää, joka muutaman sukupolven sisällä katoaa suurelta osin muistista.” (Dennis Neuenschwander)

Sukulaisten haastattelu auttaa tulevia sukupolvia muistamaan ja oppimaan rakkaidemme tarinoista. Aika, joka vietetään haastattelemalla isovanhempia tai keitä tahansa suvunjäseniä on kaunis ja yhteenliittävä kokemus, joka luo muistoja vaalittavaksi kaikille asiaan osallistuneille.

Kun otat lapsen mukaan haastatteluprosessiin ja annat hänen ohjata sitä mahdollisimman paljon, autat häntä yhteydenpidossa sukulaisiin ja luomaan muistoja, jotka säilyvät koko hänen elämänsä ajan.

Tässä on joitain ehdotuksia, joiden avulla lapsesi voi haastatella sukulaisia:

  • Kysy häneltä, ​​ketä isovanhempaa tai suvun jäsentä hän haluaa haastatella. Voit ehdottaa aloittamista vanhimmasta perheenjäsenestä tai isovanhemmasta, joka on hänelle läheinen.
  • Auta lasta laatimaan luettelo kysymyksistä, joita hän haluaa kysyä ja joista hän on kiinnostunut. Lapsesi kiinnostuksen kohteet voivat ohjata kysymyksiä. Jos lapsesi rakastaa eläimiä, hän voi kysyä isovanhemmalta tämän lemmikeistä tai kohtaamisista eläinten kanssa. Jos lapsesi on kiinnostunut ruoanlaitosta, hän voi kysyä suvun resepteistä tai ruokaan liittyvistä muistoista. Jotta haastatteleminen olisi pienille lapsille helppoa, he voivat kysyä isovanhempiensa suosikkiasioita (mikä on suosikkiruoka, kirja, jäätelö, laulu jne.?) Tämä auttaa heitä näkemään, mitä yhteisiä ja erilaisia ”lemppareita” heillä on. Jotkut lapset saattavat haluta, että kysymykset kirjoitetaan korteille tai luetteloksi, jota hän voi käyttää haastattelun aikana.
  • Päätä miten haastattelu tallennetaan. Jos lapsesi ei osaa vielä kirjoittaa, hän voi piirtää vastauksen, samalla kun teet äänitallenteen. Vanhemmat lapset voivat tallentaa haastattelun videolle tai muuntaa vastaukset kirjaksi, joka voidaan jakaa perheenjäsenille.
  • Määrittele haastattelun pituus. Pienten lasten haastattelut voivat olla muutaman kysymyksen mittaisia. Vanhemmat lapset jaksavat yleensä keskittyä 30 minuutista tuntiin. On tärkeää olla joustava ja kysyä, kuinka kauan haastateltava pystyy tai haluaa jatkaa. Jos lapsellasi on vielä kysyttävää varatun ajan kuluttua, sopikaa aika seurantahaastattelulle.

Lisää sukulaisten haastattelemisesta tässä artikkelissa: Kuinka haastatella sukulaisia.

  1. Tehkää sukupuu

Sukupuun laatiminen voi auttaa lasta visuaalisesti ymmärtämään, että hän on osa jotain itseään isompaa.

Alle 6-vuotiaat: laatikaa kolmen sukupolven kaavio sukupuumuodossa. Pohjan voi ladata ja tulostaa täältä: Lapsen sukupuu

7-12 vuotiaat saattaisivat innostua värikkäästä viuhkanäkymästä, jossa on useampia sukupolvia ja he voivat seurata erivärisiä sukulinjoja.

Vanhemmat lapset voisivat innostua sukutaulukaavioista, joissa on enemmän tietoa kuten, paikkakuntia ja synnyinaikoja. Tiedot, joita he näkevät tai syöttävät kaavioon, herättävät luultavasti heidän kiinnostuksensa tutkia lisää.

Kun olette valmiita, laittakaa sukupuu esille esim. lesten huoneen seinälle, jossa he näkevät sen aina. Sukupuun näkeminen auttaa heitä yhdistämään sukupolvipalapelin palaset paikalleen. Puu tarjoaa lapsille visuaalisen kuvan esivanhemmistaan yhdessä paikassa sekä ymmärryksen omasta yhteydestääm heihin. MyHeritagessa on helppo tulostaa sukupuukaavioita; lisää tässä artikkelissa:  Kuinka luot sukupuukaavion MyHeritagessa.

  1. Ratkaiskaa mysteeri

Lapsesta voi olla hauskaa ryhtyä salapoliisiksi, kun esität hänelle jonkun sukuun liittyvän  mysteerin. Hän osaa käyttää kriittistä ajatteluaan ja ongelmanratkaisutaitojaan ja tehdä löytöjä suvusta. Etsinnän kohteena voi olla esivanhempien nimien, ammattien tai synnyin-, kuolin- tai avioliittopäivän löytäminen. Voi olla hyödyllistä antaa lapselle mysteeri, jonka olet jo itse ratkaissut, jotta voit ohjata häntä prosessin läpi ja varmistaa, että hänellä on mahdollisuus menestyä ja tuntea innostusta pulman ratkaisemisessa.

MyHeritage tarjoaa Smart Matches™-osumia puuhusi. Niiden avulla voit löytää toisia sukupuun rakentajia, joilla on samoja esivanhempia kuin sinulla. Voitte löytää lisää tietoa näiden ja Record Matches-osumien avulla ja osumat löytyvät kaikki yhdestä paikasta sivustollasi.

Voit yhdessä lapsesi kanssa päätellä, onko osuma oikea ja jos on, voitte lisätä tiedot sukupuuhusi. MyHeritagen kokoelmissa on yli 12 miljoonaa tietoa, joista tehdä hakuja ja jotka auttavat lastasi ratkaisemaan mysteerin.

  1. Suunnitelkaa sukutapaaminen

Sukutapaamiset vahvistavat perhesiteitä ja antavat perheenjäsenille mahdollisuuden jakaa muistoja ja tarinoita. Lapset voivat tavata uusia perheenjäseniä ja tutustua niihin, joita he eivät näe usein. Sukutapaaminen voi olla vaikkapa matka paikkakunnalle, jossa on sukulaisia. On tärkeätä muistaa, että sukutapaamiset eivät ole vain aikuisia varten. Pyydä lapsia mukaan suunnittelemaan aktiviteetteja ja pelejä, jotka saavat heidät kiinnostumaan perheen historiasta.

Alla joitakin pelejä:

PerheBingo: paikkojen nimiä ja/tai sukulaisten tai esivanhempien kasvokuvia bingolaudalla

Tehkää sketsi: Muunna sukutarina sketsiksi ja anna lasten tehdä siitä esitys. Voit nauhoittaa esityksen myöhemmin katsottavaksi ja jaettavaksi sukulaisille.

Pukeutumisleikki: Pukeutukaa vanhanaikaisiin vaatteisiin ja ottakaa hauskoja valokuvia

Räätälöikää pelejä ja leikkejä sopimaan lasten ikään ja kiinnostuksen aiheisiin.

  1. Kuvan metsästys

Lapset voivat kysyä perheenjäseniltä (isovanhemmat, isovanhempien sisarukset, vanhemmat, tädit ja sedät, serkut), mitä perhevalokuvia heillä on. Mitä useammalta he kysyvät, sitä enemmän he löytävät. Kysykää sekä paperi että digikuvia..

MyHeritagen Photo Discoveries™ -ominaisuus mahdollistaa uusien perhekuvien löytämisen jonkun kaukaisen sukulaisen lataamana.

Kun lapset löytävät mustavalkoisia kuvia, he voivat käyttää MyHeritage In Color™-ominaisuutta, automaattista mustavalkoisten kuvien värittämistä, niiden värittämiseksi.

Kirjoittaja on Shenley Puterbaugh, Inspire Family Historyn perustaja. Käy sivustolla InspireFamilyHistory.com ja seuraa heitä Facebookissa ja Instagramissa lisävinkkien saamiseksi.