Nyt netissä: New Yorkin sanomalehdet ja avioliittolupakirjat

Kommentit

Olemme iloisia voidessamme kertoa, että olemme juuri lisänneet New Yorkin sanomalehdet, 1806–2007 ja New Yorkin avioliittolupakirjojen hakemiston 1908–1929 SuperSearch™-hakukoneeseen.

Kokoelmat ovat hyödyllisiä kaikille, jotka etsivät uutta tietoa esivanhemmistaan, erityisesti niistä, joilla oli yhteyksiä New Yorkin osavaltioon. Sanomalehdet ja avioliittolupakirjat tarjoavat avainpaikan siihen millaista esivanhempiemme elämä oli läpi historian.

Tässä vähän siitä, miksi kumpikin kokoelma on tärkeä tutkimuksellesi ja mitä tietoja löydät näistä kokoelmista.

New Yorkin sanomalehdet, 18062007

Kokoelma sisältää yli 1,9 miljoonaa sivua 56 julkaistusta sanomalehdestä. Lehdet on julkaistu useissa isoissa ja pienissä kaupungeissa New Yorkin osavaltion alueella, varhaisimmat 1800-luvun alussa. Historiallisia tietoja löytyy kuuluisuuksista ja tärkeistä 1800- ja 1900-luvun tapahtumista.

Löydät lehdistä muistokirjoituksia, ilmoituksia syntymästä, avioliitosta ja kuolemasta sekä tärkeistä tapahtumista siinä yhteisössä, jossa esivanhempasi elivät. Sanomalehdissä saattaa olla myös aikaisemmin tuntemattomia juttuja sekä elossa olevista suvun jäsenistä että esivanhemmista.

Kokoelma sisältää mm. seuraavat lehdet: The Rochester Evening Express, Schenectady Gazette, The Newburgh News, Hudson Valley News ja paljon muita. Näissä julkaisuissa on paljon sukututkimuksellista tietoa New Yorkin asukkaista, historiallisista tapahtumista ja USAn kansallisista uutisista.

Kun teet haun tästä kokoelmasta, esiintyvät kaikki New Yorkin paikalliset, asiaan liittyvät lehtiartikkelit hakutuloksissasi ja avainsanat on korostettu kussakin lähteessä. Jokaisessa lähteessä on mainittu julkaisun paikkakunta, artikkelin päiväys, julkaisukieli, jaksotus ja kirjoitettu teksti. Näet alkuperäisen artikkelin kuvana, jonka voit suurentaa koko näytön kokoiseksi.

New York Newspapers, 1806-2007, MyHeritage SuperSearch

Ennen kuin kaupungit, piirikunnat ja osavaltion hallintoviranomaiset tallentivat ja jäljittivät olennaisia tietoja ihmisistä, paikalliset sanomalehdet julkaisivat artikkeleita, jotka sisälsivät näitä tärkeitä tapahtumia. Esimerkiksi sanomalehtien muistokirjoitukset sisälsivät merkittävää elämäkertatietoa kuolleesta henkilöstä ja hänen sukulaisistaan.

New Yorkin sanomalehtien seurapiirisivut saivat ihmiset puolelleen viihdyttämällä lukijoita paikallisilla juoruilla ja eliittiä sekä kuuluisuuksia koskevilla uutisilla. Myöhemmin uutisointi kehittyi ja alkoi kattaa myös keskivertokansalaisten päivittäisen elämän. Nämä osastot käsittelivät tapahtumia, juhlia, työpaikan muutoksia, sairaalaan joutumista ja ystävien sekä suvun jäsenten vierailuja.

Tietystä sanomalehdestä löytämäsi tiedot esiintyvät ainoastaan siinä artikkelissa eivätkä löydy mistään muista tiedoista – ja juuri se tekee näistä tiedoista niin erityisiä ja sukututkimukselle arvokkaita.

New York Newspapers, 1806-2007, The Newburgh Daily News, 20.4.1912, MyHeritage SuperSearch

Tämä new yorkilainen sanomalehtiartikkeli, joka julkaistiin Newburgh Daily News-lehdessä painettiin vain viisi päivää Titanicin uppoamisen jälkeen vuonna 1912. Pelastuneet kertoivat sydäntä särkeviä tarinoita new yorkilaisille sanomalehtimiehille vain muutamia päiviä katastrofin jälkeen. Tämä artikkeli kertoo Jack Phillipsistä, Titanicin vanhemmasta radiosähköttäjästä, joka lähetti unohtumattoman viestin juuri ennen laivan uppoamista: ”Tulkaa niin pian kuin mahdollista. Laivaan tulee vettä ja sitä on jo höyrykattiloihin saakka.” Artikkelissa kerrotaan myös Frank K. Hayesistä ja hänen tyttärestään, jotka pelastivat kaksi nuorta poikaa Titanicilta ja veivät heidät turvaan kotiinsa New Yorkissa.

Huomaat varmaan, että sanomalehtiartikkelit sisältävät uskomattomia kertomuksia, osoitteita, nimiä, päivämääriä ja muita tärkeitä sukututkimuksellisia tietoja, jotka voivat paljastaa uusia asioita suvustasi ja elämästä tuona aikana. Tässä vain yksi esimerkki monista lähteistä New Yorkin sanomalehdet, 1806 – 2007-kokoelmassa. Voit käyttää niitä ottaaksesi selvää historiallisista tapahtumista ja New Yorkissa asuneista esivanhemmistasi.

New Yorkin avioliittolupakirjojen hakemisto 1908–1929

Tämä kokoelma sisältää hakemiston aviolupaliittokirjoihin, jotka on jätetty New Yorkin City Clerk-toimistoihin viidellä New Yorkin hallintoalueella vuosina 1908-1929 ja kokoelmassa on yli 1,5 miljoonaa lupatietoa.

Jokainen indeksoitu tieto sisältää sekä morsiamen että sulhasen etu- ja sukunimet, luvan hakemisen päivämäärän ja lupanumeron. Vaikka tiedot sisältävät kaikki New Yorkin avioliittolupatiedot vuosilta 1908-1929 vaihtelevat vuodet hieman Queensin ja Staten Islandin kohdalla. Queensin lupatiedot kattavat vuodet 1908-1930 ja Staten Islandin 1908-1938.

Kokoelman kuvat on saatu Reclaim the Recordsin erinomaisen työn ja ponnistelujen avulla. Kuvat on järjestetty hallintoalueittain, morsian ja sulhanen ja lajiteltu sen jälkeen aakkosittain. Jos mahdollista, niin olemme linkanneet morsiamen ja sulhasen yhteen lupanumeron perusteella.

Avioliittotiedot sisältävät tärkeää sukututkimuksellista tietoa morsiamesta ja sulhasesta ml. heidän asuinpaikkansa, milloin avioliitto solmittiin, syntymäajat ja -paikat, ammatit ja olivatko he avioliiton solmimisen aikaan naimattomia, leskiä tai eronneita. Avioliittolupa sisältää usein myös morsiamen ja sulhasen vanhempien tietoja kuten heidän nimensä ja synnyinpaikkansa.

Alkuperäisten avioliittolupakirjojen kopiot on saatavana maksusta Office of the City Clerk-toimistosta New York Cityssä. Kaikki yli 50 vuotta sitten solmitut avioliitot on luokiteltu julkisiksi ja ovat tutkijoiden saatavilla. 50 vuotta nuoremmat avioliittotiedot ovat saatavana rajoitetusti tietyissä olosuhteissa.

Sulhasen ja morsiamen tiedot merkittiin usein avioliittohakemistossa eri sivuille. SuperSearch-hakukoneessa jokainen tieto on linkattu eri sivulla olevan morsiamen tai sulhasen tietoon.

New York Cityn avioliittolupahakemisto, 1908-1929, MyHeritage SuperSearch

Yllä olevassa kuvassa näe5t esimerkiksi tiedot sulhasesta Humphrey De F Bogartista, mutta sinun täytyy klikata morsiamen Helen Menkinin nimeä katsoaksesi hänen tietojaan, jotka ovat eri sivulla hakemistossa.

Humphrey Bogartina tunnettu sulhanen oli kuuluisa näyttelijä, joka sai Academy-Award palkinnon, näytteli elokuvissa Casablanca, The Maltese Falcon, ja The Big Sleep. Hakemiston sulhasen sivulla Humphrey De F Bogartille ja hänen vaimolleen Helen Menkinille löytyy Sukunimi, etunimi, nidosnumero, lisenssinumero ja avioliiton päivämäärä.

New York Cityn avioliittolupahakemisto, 1908-1929, MyHeritage SuperSearch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morsiamen tiedot ovat samat kuin sulhasen. Katso täältä Helen Menkinin tiedot.

New York Cityn avioliittolupahakemisto 1908-1929, MyHeritage SuperSearch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuten nämä esimerkit osoittavat, tämä kokoelma on tietojen aarreaitta, eikä ainoastaan niiden tarjoaman sukututkimuksellisen sisällön takia niille, joilla on new yorkilaiset juuret vaan myös historiallisesti merkittävän sisällön vuoksi.

Näiden juuri digitoitujen kokoelmien sisältö on jo haettavissa SuperSearchissä, joka on globaali historiallisten tietojen hakukoneemme. Record Matching teknologiamme poimii sinulle automaattisesti relevantit, sukupuuhusi mätsäävät historialliset tiedot. Näihin kokoelmiin päästäksesi tarvitset MyHeritage-sopimuksen.

Tutustu uusiin kokoelmiimme täällä:

New Yorkin sanomalehdet, 1806–2007

New York Cityin avioliittolupahakemisto, 19081929

Voit myös hakea Kokoelmaluettelon kautta ja katsoa viimeiset lisäykset, päivitykset ja selailla yli 6500 kokoelmaa. Heti kun saamme lisää sanomalehtiä ja avioliittotietoja eri puolilta maailmaa, päivitämme kokoelmia, jotta sinulla on mahdollisuus kehittää sukututkimustasi.

Ovatko sinun juuresi New Yorkissa? Tee hakuja New Yorkin historiallisista kokoelmista tänään ja kerro meille, mitä olet löytänyt!

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin