Juuret Karjalassa? – Nyt voit tutkia luovutetun Karjalan kirkonkirjoja MyHeritagessa!

Juuret Karjalassa? – Nyt voit tutkia luovutetun Karjalan kirkonkirjoja MyHeritagessa!

Luovutetun Karjalan kirkonkirjat ovat nyt osa MyHeritagen koko ajan kasvavaa historiallisten tietojen tietokantaa – tällä hetkellä kokoelmissa on 19,4 miljardia historiallista tietoa. Tämä uusi kokoelma sisältää rippi- ja lastenkirjoja sekä kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloita vuosilta 1729–1971. Luonnollisesti kaikki kirkonkirjoja ei ole koko ajanjaksolta, sillä MyHeritage noudattaa ns. 100 vuoden sääntöä. Haudattujen luettelossa suoja-aika on 50 vuotta, mutta muiden kirkonkirjojen osalta tuo 100 vuotta.

MyHeritagen luovutetun Karjalan suomalaiset kokoelmat

MyHeritagen luovutetun Karjalan suomalaiset kokoelmat

Tee nyt hakuja!

Nyt voit siis etsiä luovutetun alueen sukulaisia ja tallentaa löytösi suoraan haluamaasi profiiliin, tietenkin lähdeviitteen kera.

Kauppaneuvos Lallukka oli mm. kirjallisuuden, taiteen sekä kansan sivistystyön tukija

Esittelemme tässä esimerkin voimin, mitä kaikkea kokoelman avulla voi löytää.

Johan (Juho) Lallukka (3. helmikuuta 1852 Räisälä – 1. joulukuuta 1913 Viipuri) oli suomalainen liikemies, kauppaneuvos, vanhasuomalaisen puolueen kansanedustaja ja kirjallisuuden, taiteen sekä kansan sivistystyön tukija. Hän jäi historiankirjoihin eräänä merkittävimmistä kulttuurielämämme tukijoista. Tämän mahdollisti hänen, Jaakko Häklin ja Vilhelm Paischeffin yhdessä perustama tukkukauppa. Vähitellen Lallukasta tuli tukkuliikkeen ainoa omistaja ja se tunnettiin nimellä Häkli, Lallukka ja Kumpp., omistaa Juho Lallukka. Liike-elämälle tekemistään ansioistaan hän sai lopulta kauppaneuvoksen arvonimen vuonna 1908.

Kuva: Juho Lallukka, valokuvaamo Atelier Nyblinin kokoelma, Museovirasto

Kuva: Juho Lallukka, valokuvaamo Atelier Nyblinin kokoelma, Museovirasto

Miten Juho Lallukka näkyy MyHeritagen uuden kokoelman kautta?

Kuva: Juho Lallukka MyHeritagen kokoelmissa

Kuva: Juho Lallukka MyHeritagen kokoelmissa

Näemme hänen syntyneen 3.2.1852 Räisälän pitäjässä ja vuodesta 1879 lähtien asuneen Käkisalmen kaupunkiseurakunnassa. Tuossa vaiheessa Juho oli jo naimisissa Maria Jääskeläisen kanssa, mutta avioliitto jäi lopulta lapsettomaksi. MyHeritagen tietojen perusteella voi löytää esim. digihakemiston kautta rippikirjan, josta selviää myös että Juhon veli, Martti Lallukka asui samassa talossa. Käkisalmesta Lallukat muuttivat Viipuriin 1891. Tosin Juho oli jo aiemmin käynyt hetken aikaan Käkisalmessa, mutta palannut Räisälään 1877. Räisälässä hän myös meni naimisiin Mariansa kanssa. Uusi aineistokokonaisuus auttaa sinua alkuun, sillä pääset huomattavan paljon helpommin käsiksi vaikkapa rippikirjoihin.

Luovutetun Karjalan alueella toimi 49 luterilaista seurakuntaa

Luovutettu Karjala tarkoittaa talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa 1940 Suomen Neuvostoliitolle luovuttamista alueista sitä, joka käsitti noin puolet Karjalan historiallisen maakunnan alueesta. Luovutetun Karjalan alue sisälsi kolme kaupunkia eli Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen sekä kaksi kauppalaa, Koiviston ja Lahdenpohjan. Lisäksi alueella oli 37 maalaiskuntaa kokonaan sekä osia 20 kunnasta. Neuvostoliitolle sotien 1939–1944 jälkeen luovutetuilla alueilla toimi kaiken kaikkiaan 49 evankelisluterilaista seurakuntaa, jotka lakkautettiin vuonna 1949. Nuo viimeiset vuodet seurakunnat olivat olemassa tavallaan virtuaalisesti ja 1950 jokainen niiden jäsen siirtyi pääsääntöisesti asuinseurakuntansa jäseneksi.

Kuva Karjalan alueet, File: Many_Karelias.png, kuvalähde: Wikipedia

Kuva Karjalan alueet, File: Many_Karelias.png, kuvalähde: Wikipedia

Ota henkikirjat avuksi, jos kirkonkirjat ovat tuhoutuneet

Alueen kirkonkirjat säilyivät kokonaisuutena ottaen erittäin hyvin viime sotien melskeistä lukuun ottamatta Viipurin tuomiokirkkoseurakunnan arkistoa. Sen rippikirjat vuosien 1849–1930 väliltä ovat tuhoutuneet ja tutkija joutuu turvautumaan mm. henkikirjoihin. Onkin hyvä muistaa Viipuria tutkiessa, että henkikirjat ovat suureksi avuksi. Niiden avulla ei selviä tarkka syntymäaika, mutta monesti jo pelkkä syntymävuosi on riittävä informaatio jatkoa ajatellen.

Kuva: Evakkotie vuonna 1944 oli monelle hyvin raskas kuljettava. Kuva kuormastosta: Sot. Virk. M. Volanen / Sotamuseo

Evakkokuormastoa.

Sukupuusi laatu paranee tietoja lähteistämällä

MyHeritagen Suomea koskeva materiaali on kasvanut viime vuosina runsaasti. Muistathan, että se sisältää myös paljon puhtaaksi kirjoitettuja rippikirjoja. Tästä on erityisen paljon hyötyä esimerkiksi niissä tapauksissa, kun joku henkilö katoaa muuttonsa yhteydessä. Indeksoitujen eli puhtaaksi kirjoitettujen rippikirjojen avulla voit hyvällä tuurilla saada henkilöstä taas kiinni. Parasta tässä kaikessa on, että voit aina tallentaa löytämäsi tiedon haluamallesi henkilölle suoraan. Näin sukupuusi laatu paranee, kun sen sisältämät tiedot on lähteistetty alkuperäisiä kirkonkirjoja käyttäen.

Tee nyt hakuja MyHeritagen suomalaisista kokoelmista!

Tutustu myös muihin MyHeritagen historiallisiin tietoihin liittyviin artikkeleihin blogissa.

Artikkelikuvassa evakkoja vuonna 1941. Kuva: Sot. Virk. Ovaskainen /Sotamuseo