Sukututkimus on yhteisöllinen harrastus aikuiselle!

Sukututkimus on yhteisöllinen harrastus aikuiselle!

Yksin vai yhdessä? Sukututkimus, jos mikä, on ennen kaikkea yhteisöllinen harrastus aikuiselle. Maassamme on kymmeniä paikallisyhdistyksiä, koko maan käsittävä Suomen Sukututkimusseura ja Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys sekä valtava määrä erilaisia Facebook -ryhmiä sekä muita keskustelupalstoja sukututkimuksesta kiinnostuneelle. Tarvitaanko tosiaan näitä kaikkia, voisi joku kysyä? Vastaus on melko yksiselitteisesti myöntävä eli niille on kyllä selkeää tarvetta.

Laaja yhteisö lähellä on aloittelijan etu

Varsinkin sukututkimusta aloittaessa on pää pyörällä eri mahdollisuuksista, eri lähteistä, mahdottomasta määrästä erilaisia lyhenteitä tai ammatteja ja kuolinsyitä. Silloin on todella mukavaa, kun on laaja yhteisö lähellä, joko konkreettisesti tai virtuaalisesti. Heihin voi aina turvautua, kun tulee ongelmia.

Ongelmia voivat olla pappien salamyhkäiset hieroglyfit, joiden omatoiminen tulkitseminen vaatii monesti vuosien kokemuksen. Myös erilaisten, itselle vieraiden termien selvittäminen on tärkeä osa sukututkimusta. Koska kielemme muuttuu jatkuvasti, on aina mahdollisuus tulkita väärin vaikkapa jotain 1700-luvulla käytössä ollutta titteliä. Hyvä esimerkki on ruotsin sana ”pig”, joka alkujaan tarkoitti naimatonta naista, ei pelkästään palveluspiikaa.

Sukututkimusmatka hautausmaalle, yksityiskokoelma

Sukututkimusmatka hautausmaalle, yksityiskokoelma

Pidemmälle ehtineen sukututkijan ilot

Jos taasen olet harrastanut sukututkimusta vuosikausia ja penkonut kaikki mahdolliset lähteet, saatat silti joskus löytää jotain erikoisen kiinnostavaa ja sykähdyttävää. Silloin on mukavaa, kun voi jakaa ilon aiheensa muiden kanssa. Ehkä puoliso, kumppanisi tai vaikka lapsesi eivät ymmärrä samalla tavalla sukututkimukseen liittyvää löytämisen iloa? Voit olla varma, että me muut sukututkijat olemme taatusti kiinnostuneita kuulemaan löydöstäsi ja osallistumaan iloosi.

Sukututkijoiden välisen yhteistyön etuja

Sukututkijoiden välisellä yhteistyöllä on pelkästään etuja. Kokosimme tähän muutaman olennaisimmasta listauksen muotoon:

  • Tietojen vaihtaminen: Sukututkimus vaatii usein laajaa tietoa, joka voi olla hajallaan eri lähteissä. Yhteistyö muiden sukututkijoiden kanssa voi auttaa löytämään uusia lähteitä, joista saatava tieto voi auttaa selvittämään oman suvun historiaa.
  • Aineistojen jakaminen: Sukututkijat voivat jakaa aineistoja keskenään, mikä voi auttaa tutkijoita välttämään päällekkäistä työtä ja säästää aikaa. Tämä voi myös johtaa uusien tutkimusmahdollisuuksien löytämiseen.
  • Asiantuntijaverkosto: Yhteistyö muiden sukututkijoiden kanssa voi auttaa laajentamaan asiantuntijaverkostoa, josta voi saada arvokasta apua ja neuvoja vaikeisiin tutkimuskysymyksiin.
  • Historiallinen yhteisö: Sukututkimus voi auttaa jäsentämään omaa historianäkemystä ja ymmärtämään paremmin yhteiskunnan ja sen instituutioiden toimintaa menneinä aikoina. Yhteistyö muiden sukututkijoiden kanssa voi auttaa syventämään tätä ymmärrystä.

Yhteistyö muiden sukututkijoiden kanssa voi siis auttaa sukututkijaa löytämään uusia lähteitä, säästämään aikaa ja resursseja, laajentamaan asiantuntijaverkostoa ja ymmärtämään paremmin oman sukunsa ja yhteiskunnan historiaa.

Yhdessä tekeminen on vuorovaikutusta parhaimmillaan

Paraskin yhteistyö loppuu, jos se on aina vain yksisuuntaista. Sukututkimuksessa on tärkeää myös antaa tietoja samalla, kun vastaanottaa niitä. Sillä ei loppujen lopuksi ole merkitystä, kuinka paljon tietoa vaihtuu suuntaan ja toiseen. Se on molempien yhteinen valinta. Yksittäinen nimi tai vuosiluku voi toiselle olla arvokkaampi kuin toiselle kokonainen elämäntarina. Jaa reilusti itse tekemiäsi tutkimuksia, niin voit olla varma, että myös saat tietoa muualta. Selvitä kuitenkin aina se, saatko jakaa saamiasi tietoja edelleen. Joka tapauksessa on tärkeää antaa tunnustus aina sille taholle, joka varsinaisen työn on tehnyt. On epäkohteliasta esitellä omina tutkimuksina toisen tai toisten kokoamia tietoja.

Tekniikan hallitseminen tiedostojen siirrossa

Sukutietoja voi siirtää ohjelmasta toiseen gedcomin avulla ja tästä meillä onkin olemassa opastus videon muodossa. Tekstit voit siirtää joko tekstinkäsittelyohjelman tallentamassa muodossa tai sitten pdf-tiedostona. Pdf-tiedoston voi tarvittaessa suojata siten, että siinä olevaa tekstiä ei voi kopioida ja tulostaa.

Äärimmäisen tärkeää on muistaa, että tietojen siirron jälkeen et voi enää itse hallita niitä. Itsellesi tärkeitä asioita kannattaa jakaa vain varmasti luotetuille tahoille, esimerkiksi henkilöille, jotka henkilökohtaisesti tunnet. Kunnioita ehdottomasti aina myös tekijänoikeuksia, joista saat lisätietoja esimerkiksi Kopioston tai Sanaston sivuilta.

Yhteistyöhön liittyy monia hyötyjä

Yhteistyötä voi tehdä kaikilla elämän osa-alueilla, sillä siihen liittyy niin monia hyötyjä. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miksi yhdessä tekeminen on tärkeää, oli kyse sitten sukututkimuksesta, urheilusta, musiikista tai golfin peluusta:

  • Sosiaalinen vuorovaikutus: Yhdessä tekeminen voi auttaa luomaan yhteyden muihin ihmisiin ja edistämään sosiaalista vuorovaikutusta. Se voi auttaa sinua tutustumaan uusiin ihmisiin, jakamaan kokemuksia ja luomaan yhteisiä muistoja.
  • Motivaatio: Kun teet asioita yhdessä toisten kanssa, voit motivoida toisia ja tuntea olevasi osa yhteisöä. Tämä voi auttaa sinua pysymään motivoituneena ja sitoutuneena tavoitteisiisi.
  • Oppiminen: Kun teet asioita yhdessä toisten kanssa, voit oppia uusia taitoja ja kehittää omaa osaamistasi. Voit myös jakaa osaamistasi muiden kanssa ja auttaa muita oppimaan uusia asioita.
  • Hauskanpito: Yhdessä tekeminen voi olla hauskaa ja rentouttavaa. Voit nauttia seurasta ja jakaa naurua ja iloa toisten kanssa.
  • Tehokkuus: Joskus yhdessä tekeminen voi olla tehokkaampaa kuin yksin tekeminen. Kun työskentelet yhdessä muiden kanssa, voit jakaa työtaakan ja hyödyntää eri ihmisten vahvuuksia ja taitoja.

Tutustu myös muihin sukututkimusaiheisiin kirjoituksiin blogissamme!

Tägit: