Ereikoussan salaisuus: Jälleentapaaminen

Ereikoussan salaisuus: Jälleentapaaminen

Kirjoitimme vähän aikaa sitten erittäin mielenkiintoisesta Ereikoussan salaisuudesta, jossa pienen kreikkalaisen saaren asukkaat riskeerasivat henkensä pelastaessaan erään juutalaisen räätälin perheen Natseilta toisen maailmansodan aikana.

Marraskuussa 2013, Emmy-palkittu kirjailija ja tuottaja, Yvette Manessis Corporon, otti yhteyttä MyHeritageen pyytäen apua sodan aikana Ereikoussassa piilotelleen juutalaisen räätälin – Savvaksen, Korfu, Kreikka – jälkeläisten löytämiseksi. Hän oli isoäitinsä saarelta kertomien muistojen innoittamana kirjoittanut kirjan, jossa tärkeänä osana oli Savvaksen tarina. Kertomus oli Yvetten mielestä epätäydellinen ja hän halusi ottaa selvää siitä, mitä perheelle tapahtui sodan jälkeen.

MyHeritage otti haasteen vastaan ja aloitti sukututkimusmatkan tämän kauan salassa pidetyn arvoituksen ratkaisemiseksi. Aloitettaessa meillä oli vain viisi etunimeä (Savvas, hänen kolme tytärtään Spera, Julia ja Nina, sekä lapsi – Rosa). Onnistuimme jäljittämään Yhdysvalloissa ja Israelissa olevia perheen jälkeläisiä. Viime kuussa – saarella pidetyssä virallisessa tilaisuudessa – perheet kokoontuivat osoittamaan kunnioitusta saaren asukkaiden rohkealle teolle.

Päivää ennen tilaisuutta perheet saapuivat Korfulle tapaamaan toisiaan ensimmäistä kertaa. Hetki oli jokaiselle erittäin tunnepitoinen.


Yvette Corporon ja Avraham Hassid halaavat


Avraham Hassid tapaa Yvette Corporonin hotellilla

Huoneessa ei ollut yhtään ainoaa kuivaa silmäparia, kun perheiden jäsenet katselivat yhdessä valokuva-albumeita ja jakoivat muistojaan.

Vanhojen perhekuvien tutkimista

Myöhemmin sinä päivänä ryhmä vieraili Korfun vanhassa juutalaiskorttelissa, missä he kävivät synagogassa ja holokaustissa surmansa saaneiden muistomerkillä. Sen jälkeen, osana matkasuunnitelmaa, ryhmä vieraili paikallisella juutalaisella hautausmaalla. Perheitä oli odottamassa hyvin tunnepitoinen yllätys. Tähän mennessä kukaan ei ollut pystynyt paikallistamaan Savvas Israelin hautaa. Hän kuoli saarella vuonna 1944 ja haudattiin hautausmaan portin ulkopuolelle, mutta jossain vaiheessa hänen jäännöksensä siirrettiin muualle.

Muutamaa päivää ennen vierailua MyHeritage sai selville, että Savvas Israelin hautakivi oli löydetty Korfun juutalaiselta hautausmaalta, siellä juuri tehdyn siivouksen yhteydessä. Ryhmä lausui haudan äärellä muistorukouksen kunnioittaakseen miestä, jonka yhteydet saarelle auttoivat hänen perhettään selviämään sodasta hengissä.

Savvas Israelin hautakivi

Yvette ja Avraham Savvaksen hautakiven äärellä

Jälleentapaamisen, retken sekä hautausmaavierailun jälkeen ryhmä kokoontui aterialle vaihtamaan kuulumisia. Niinkin arkipäiväinen asia kuin ateriointi oli täynnä merkitystä. Edellinen näiden perheiden yhteinen ateria nautittiin yli 70 vuotta sitten hyvin erilaisissa olosuhteissa.

Kreikkalainen juhla-ateria jatkui musiikilla ja tanssilla.

Tanssia päivällisellä

Seuraavana päivänä ryhmä suunnisti kohti Ereikoussan saarta katsomaan paikkaa, josta tarina alkoi. He tekivät pitkän bussimatkan Korfun maaseudun halki satamaan, jossa noustiin laivaan 40 minuutin matkalle Ereikoussaan.

Laivalla Ereikoussaan

Heidän saapuessaan saarelle joukko lapsia ja muita saarelaisia kansallispuvuissaan oli toivottamassa ryhmän tervetulleeksi.

Perinteisiä asuja

Saarella pidettyyn viralliseen tilaisuuteen osallistui noin 150 henkilöä, ml. Korfun apulaiskaupunginjohtaja ja Ereikoussan pormestari.

Puhujien joukossa olivat Danny Rainer (kansainvälinen Raoul Wallenberg säätiö) ja Marcia Ikonomopolous (presidentti, Association of Friends of Greek Jewry), joka ojensi yhteisölle palkinnon heidän urhoollisuudestaan sodan aikana.

Danny Rainer puhumassa Raoul Wallenberg säätiön nimissä

Peretz Hassid, Yvette Corporon ja Avraham Hassid virallisessa tilaisuudessa

Yvette puhui tuoden julki ilonsa siitä, että jälleentapaaminen oli viimeinkin järjestynyt. Hän oli toivonut sitä aina siitä asti, kun oli ensimmäisen kerran kuullut nimen Savvas.

Yvette Corporon liikuttui kyyneliin saakka

MyHeritagen perustaja ja toimitusjohtaja Gilad Japhet kertoi Savvaksen jälkeläisten etsimisessä kohdatuista haasteista ja käsitteli laajemmin näiden hämmästyttävien selviytymiskertomusten jakamisen tärkeyttä jotta ne eivät joutuisi hukkaan.

Gilad Japhet kertoo perheyhteyksien löytymisestä

Hän esitteli MyHeritage-tutkijoiden Savvaksesta ja hänen 147 perheenjäsenestään laatiman sukupuun.

MyHeritagen laatima sukupuu Savvas Israelista ja hänen perheestään.

Gilad kertoi myös juuri selville saadusta sukulaisuudesta Rosan ja Savvaksen perheen välillä. Hassidin veljekset olivat aina uskoneet Ninan, Speran ja Julian, Savvaksen kolmen tyttären, olevan heidän äitinsä Rosan tätejä. Näin hän oli kertonut lapsilleen ja tällä tavalla veljekset viittasivat heihin. Kreikassa oli kuitenkin tavallista puhua sukulaisista täteinä ja setinä vaikka sukulaisuus olisi ollut kaukaisempaa. Perhehistorian tutkimuksen edistyessä selvisi, että he olivat sukua, mutta eivät tätejä.

MyHeritage team löysi sukulaisuuden Rosan äidin Sara Bellelin (os. Mizan) kautta. Syntymätodistusten ja muun tutkimuksen perusteella yhteys löytyi Zacharias Osmon kautta. Hän oli Speran, Ninan sekä Julian isoisä ja Rosan iso-isoisä.

Spera, Nina ja Julia olivat Sara Bellelin, Rosan äidin, ensimmäisiä serkkuja.

Sukupuun esittelemisen jälkeen Maayan Hassid, Rosan lapsenlapsi, piti liikuttavan puheen, joka oli täynnä muistoja isoäidistä ja hänen elämästään Israeliin saapumisen jälkeen. Muut jälkeläiset – ml. Rosan pojat Peretz ja Avraham – kiittivät Yvetteä ja MyHeritagea heidän työstään ja valtavista ponnisteluista saaren salaisuuden ja heidän perheensä historian selvittämiseksi.

Maayan ja Peretz Hassid jakavat muistoja Rosasta

Avraham Hassid ja Michelle Mendelovitz puhumassa joukolle. Michelle on Speran lapsenlapsi

Roi Mandelin, Peretz Hassidin, Avraham Hassidin ja Gilad Japhetin taustalla Savvaksen sukupuu

Tilaisuus päättyi oopperalaulaja Lina Orfanosin kreikan- ja hepreankieliseen musiikkiesitykseen.

Musiikkiesitys ja tanssia lounaalla Lina Orfanosin kanssa

Lounaan jälkeen ryhmä vieraili Yvetten isoäidin sekä papin kodeissa, jonne Savvasin perhe oli piilotettu.

Papin koti, jonne Savvas ja hänen perheensä oli piilotettu.

Hassidin veljekset papin talossa, jonne heidän äitinsä oli piilotettu

Yvetten isoäidin talolla, jonne Savvas perheineen myös piiloutui

Yvette ja Savvaksen jälkeläiset yhden piilopaikkatalon parvekkeella

Ryhmä kohtasi uuden yllätyksen, kun Yvette näytti Savvaksen sukulaisille hänen työhuoneensa ja ompelukoneensa.

Piileskellessään Savvas jatkoi räätälin työtään saaren yhteisössä ja käytti tätä ompelukonetta

Jännittävän Ereikoussassa vietetyn päivän jälkeen noustiin laivaan ja palattiin Korfulle.

Yvette ja Savvaksen jälkeläiset

Korfulla ollessaan MyHeritagen toimitusjohtaja Gilad Japhet tapasi Nella Pantazin Korfun GSA-Archives-arkistosta. Hän oli auttanut MyHeritagea tarjoamalla Korfun juutalaiseen yhteisöön liittyviä lähteitä. Olimme iloisia saadessamme tietää, että arkisto oli käyttänyt MyHeritagea laatiakseen sukupuun Korfun perustajista. Puu on esillä arkiston päärakennuksessa ja alaosassa näkyy MyHeritage-logo.

Nella Pantazi (Korfun GSA-Archives) ja Gilad Japhet Korfun perustajista MyHeritagella laaditun puun edessä

Noin 71 vuotta Savvaksen kuoleman jälkeen matka, joka alkoi yhden käden sormilla laskettavilla nimillä, on johtanut kasvavaan sukupuuhun ja siihen, että Korfun juutalaisen yhteisön unohdettu historia on herätetty henkiin. Olemme iloisia siitä, että olemme voineet auttaa Yvetteä löytämään Savvaksen jälkeläisiä, tutustuttaa heidät ihmeelliseen menneisyyteensä ja osallistua tähän erikoiseen jälleentapaamiseen.

Tägit:

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

  • Riitta Neenberg

    29 heinäkuun, 2015

    Spendid indeed!

  • Helena Lääkkö

    30 heinäkuun, 2015

    Erittäin mielenkiintoinen ja tunteita nostattava tarina juutalaisperheen selviytymisestä holocaustista. Olikohan Ereikoussan saarikin natsien miehittämä? Onnea ja menestystä ja Jumalan siunausta juutalaisille ja kreikkalaisille, jotka olivat osallisina näissä tapahtumissa. Myheritagen osuus myös merkittävä.

  • Irmeli Salomäki

    22 elokuun, 2015

    Olin juuri lukenut John Boynen kirjan Poika raidallisessa pyjamassa, joten juutalaisten kokemat kauheudet olivat pinnalla.
    Liikutuin syvästi tästä tarinasta.

  • Irmeli Salomäki

    22 elokuun, 2015

    Mielenkiintoinen, liikuttava.