Koukussa sukututkimukseen – 12 merkkiä siitä, että olet oikeasti “hurahtanut”

Koukussa sukututkimukseen – 12 merkkiä siitä, että olet oikeasti “hurahtanut”

Oletko koukussa sukututkimukseen; sillä voi olla joitakin outoja sivuvaikutuksia? Olitpa sitten sukututkimusharrastaja tai omistanut suuren osan elämästäsi sille, olet saattanut huomata käyttäytyväsi tavalla, jota muiden voi olla vaikea ymmärtää!

Tutustu sukusi historiaan MyHeritagessa

Pätevätkö nämä 12 merkkiä sinuun?

1. Vietät paljon aikaa ajattelemalla ja puhumalla kuolleista

Muistat esivanhempiesi syntymäpäivät paremmin kuin elossa olevien sukulaistesi syntymäpäivät. Suvun tapaamisissa kaikki välttelevät sinua, koska he tietävät, että alat joko tehdä paljon kysymyksiä (joista osa voi olla kiusallisia) tai kerrata tietoja jostain kaukaisesta, jo kuolleesta sukulaisesta.

2. Ajantajusi heittää välillä kuperkeikkaa

Aloitit kuuden maissa illalla ja ajattelit tsekata vain yhden pienen asian. Lupasit puolisollesi tulla aivan kohta – vain muutama minuutti vielä. No, ehkä vähän enemmän, ei ainakaan tuntia kauempaa…

Havahduit johonkin aikaan. Talo oli hiljainen ja pimeä. Kaikki muut olivat luovuttaneet ja menneet nukkumaan aikoja sitten. Kohautit olkapäitäsi ja palasit töihin, ja kun aurinko nousi, löysi puolisosi sinut umpiunessa pöydän äärestä. Hän vain pudisteli päätään, huokaisi ja laittoi kahvia tulemaan.

3. Olet tehnyt naurettavia asioita saadaksesi täydellisen kuvan hautakivestä.

Olet kiivennyt hautausmaan portin tai muurin yli. Olet pilannut parhaan paitasi maatessasi mudassa ja yrittäessäsi saada juuri oikean kuvakulman. Lähistöllä ei ehkä ollut muuta yleisöä kuin muutama lehmä aidan takana antamassa sinulle pisteitä ja loppujen lopuksi kyseinen hautakivi ei ollut edes kenenkään sukupuusi henkilön. Kännykässäsi on varmaan yhtä monta kuvaa hautakivistä kuin elossa olevista ihmisistä.

4. Olet löytänyt sukulaisuussuhteen satunnaisen tuntemattoman ihmisen kanssa.

Aloitit keskustelun jonkun kanssa junassa. Kysyit hänen isovanhempiensa nimiä – niin kuin yleensä tehdään. Kymmenessä minuutissa sait selville, että olette 14. serkkuja neljän polven takaa ja kutsuit hänet seuraavaan sukukokoukseenne.

Tai ehkä sait tietää kuuluisasta henkilöstä, jolla oli tuttu sukunimi, ja käytit tuntikausia tutkiaksesi, oletteko sukua… tai ehkäpä keksit keinon, jolla saisit hänet sukulaiseksesi.

5. Hautausmailla hengailu on sinun käsityksesi hauskanpidosta.

Jos suunnittelet matkaa, teet sen hautausmaiden ja arkistojen sijainnin mukaan. Kun kerrot puolisollesi, että olet menossa hautausmaalle, hän sanoo: ”Pidä hauskaa!” ja sinä kiität häntä, koska on täysin normaalia sanoa niin. Mielestäsi hautausmaat ovat hienoja piknik-paikkoja tai sopivia jopa romanttisille tapaamisille.

Hautausmaalla

Kuvalähde: Museovirasto

6. Kuolinilmoitukset ovat lempijuttusi lehdissä.

Nautit todella paljon paikallislehden kuolinilmoitusten lukemisesta. Sinua ärsyttää, kun niissä on liian vähän yksityiskohtia. Mikseivät he olisi voineet antaa muutamaa arvokasta tiedonmurua enemmän? Säälit tulevaa sukututkijaa, joka on innoissaan löytäessään tämän kuolinilmoituksen ja joutuu sitten pettymään sen niukkaan sisältöön.

Kuolinilmoitukset

Kuvalähde: Kansallisarkisto.fi

7. Kotisi on kuin museo

Sinulla on ullakolla, kellarissa tai ylimääräisessä huoneessa synnyin-, kuolin- ja avioliittotodistuksia pullollaan olevia laatikoita. Kirjahyllyt ovat täynnä sukututkimukseen liittyviä kirjoja ja albumit pursuavat lehtileikkeitä ja vanhoja valokuvia. Lempisisustuksesi ovat kehystetyt mustavalkoiset valokuvat esivanhemmistasi (tai värillisiä ja paranneltuja versioita MyHeritagen valokuvatyökalujen ansiosta!) sekä satunnaiset pikkutavarat, jotka olet perinyt kauan sitten kuolleilta sukulaisilta. Jokaisen huoneen kohokohtana on joku perhekalleus.

Kirjoja

8. Näet perhetapahtumat tilaisuuksina päivittää sukupuutasi.

Kun joku perheestäsi menee naimisiin tai saa vauvan, on ensimmäinen ajatuksesi: ”Täytyyhän heidät lisätä sukupuuhun!”. Tai jos tulet kotiin hautajaisista, on ensimmäinen siirtosi lisätä puuhun kuolinpäivä ja hautaustiedot. Näet sukutapaamiset täydellisenä tilaisuutena kerätä lisää tietoa puuhusi, ja olet ehkä joutunut viemään pahaa-aavistamattomia vanhempia sukulaisia sivuhuoneisiin kysyäksesi heiltä heidän lapsuudestaan. Onneksi he hyvin usein suostuvat siihen.

Perhetapaaminen

9. Olet todella innostunut väestölaskentajulkaisuista – siis todella innostunut

Yhdysvaltain vuoden 1950 väestönlaskennan julkistaminen oli tämän vuoden kohokohta. Vietit tunteja valmistautuen ja kirjoittaen ylös nimiä ja osoitteita, joita saatat etsiä rekistereistä, kun ne julkaistaan. (Tai säästit itseltäsi paljon aikaa ja annoit Census Helper™ -ohjelman tehdä työn.) Siirsit kaikki 1. huhtikuuta 2022 pidettäviksi sovitut tapaamiset tai kokoukset, ja kun kello löi 12 kertaa keskiyöllä, olit tietokoneen ääressä ja päivititit selaimellasi toistuvasti NARA:n verkkosivustoa.

10. Ostat pakonomaisesti vanhoja valokuvia kirpputoreilta.

Et voi itsellesi mitään. Nämä ovat kuvia jonkun esivanhemmista! Et voi antaa niiden lojua siellä rakkaudettomina ja pölyttymässä!

Kirpputori

Kirpputori Hietalahdentorilla Sakari Kiuru 2020/Museovirasto

11. Tiedät, minne ihmiset on haudattu

Koskee omaa sukuasi – tiedät, koska olet dokumentoinut kaikki hautaukset.

12. Aamurutiineihisi kuuluu MyHeritagen tsekkaaminen

Kuka tietää, milloin saat mielenkiintoisen uuden osuman tai viestin kauan sitten kadonneelta serkulta eri aikavyöhykkeeltä? Kyllä, MyHeritage lähettää sinulle viikoittaisen yhteenvedon uusista osumistasi, mutta sinulla ei ole kärsivällisyyttä odottaa sitä!

Mitä? Eikö sinulla ole vielä MyHeritage-tiliä? No, se on helppo korjata. Kokeile Complete-sopimusta ilmaiseksi 14 päivää ja jos päätät pitää sen, saat sen puoleen hintaan = 179e/vuosi. Complete-sopimuksella saat käyttöösi 18,7 miljardia historiallista tietoa kaikkialta maailmasta, edistyneet mätsäysteknologiat ja huippuluokan ominaisuudet vanhojen valokuvienparantamiseksi ja paljon muuta.

Lue myös muita sukututkimukseen liittyviä artikkeleita MyHeritagen blogista

Artikkelikuva: Tässä kuvassa sukututkimusasiantuntijamme Daniel Horowitz huomasi hautausmaan olevan kiinni, mutta yritti siitä huolimatta saada kuvan haluamastaan hautakivestä.