Maalaisjärkeen perustuvia ohjeita sukututkimusta aloittelevalle
- Postannut annikka
Tämä on Jennifer Mendelsohnin vieraspostaus. Hän on toiminut freelance-toimittajana yli 20 vuotta ja hänen kirjoituksiaan on ollut mm. seuraavissa lehdissä: New York Times, Washington Post, Slate, USA Today, People ja Tablet. Hän on innokas sukututkija ja Marylandin juutalaisen sukututkimusseuran jäsen.
Sukututkimustietojen saatavuus
Olisi vähättelyä sanoa, että tietojen saatavuus netissä on mullistanut sukututkimuksen. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun kesti kuukausia tai jopa vuosia löytää sama määrä tietoja, jotka löydät yhden lokoisan iltapäivän aikana selaamalla tietokonettasi siemaillen samalla kahvia. Niin paljon on saatavilla; väestönlaskentatietoja, syntymätodistuksia, valokuvia ja kansalaisuuspäätöksiä – joskus kirjaimellisesti klikkauksen takana.
Ähky
Mutta helpolla tietoihin pääsyllä on myös huonot puolensa. Uusille sukututkijoille, jotka menevät nettiin ensimmäistä kertaa, se on kuin ateriointi ylellisessä, ääriään myöten houkuttelevia herkkuja täynnä olevassa buffet-pöydässä. Hyvät uutiset ovat, että siellä on tosi paljon hyvää. Huonot uutiset, että on hyvin helppoa ladata lautanen niin täyteen, että tulee paha olo. Tuntuu siltä, – uskallankohan sanoa? – kuin pääsy tietoihin olisi tehty liian helpoksi. Aikaisemmin, kun tietoja ei ollut näin helppo saada – kun sukututkijan täytyi mennä arkistoon tai kirjastoon – oli paljon vähemmän mahdollisuuksia lisätä puuhun vääriä tietoja. Nykyisin, kun tietoja on valtavasti, on erikoisen houkuttelevaa imuroida jokainen tieto tai tarjottu Smart Match-osuma ja lisätä se puuhun. Höh! Pian sinulla onkin puu aina Aatamiin ja Eevaan asti!
Kunpa se olisikin niin helppoa.
Suuri puu, jossa on tuhansia ihmisiä saattaa näyttää vaikuttavalta, mutta sen koolla ei ole mitään väliä, jos se on täynnä epäluotettavaa tietoa ja ihmisä, jotka eivät ole sinulle mitään sukua.
Joten, kuinka saat puusi täyteen sitä hyvää tietoa?
Ammattimaisilla sukututkijoilla on selkeät standardit siihen, kuinka he suorittavat tutkimusta. Sukutukijan raamattu on nimeltään Genealogy Standards (sukututkimusstandardit) ja sen julkaisija on Board for Certification of Genealogists. Se sisältää viiden kohdan protokollan, joka tunnetaan nimellä Genealogical Proof Standard. Ja vaikka ei ole realistista odottaa jokaisen online sukupuun rakentajan, erityisesti aloittelijan, seuraavan työssään näitä standardeja, kannattaa kuitenkin tutustua siihen, mitä se sisältää ja mitä siitä voisi oppia.
-
Suorita kohtuullisen kattava haku
Se tarkoittaa sitä, että sinun tulisi – kohtuuden rajoissa – kartoittaa kaikki mahdollisuudet etsimiesi tietojen löytämiseksi. Se tarkoittaa myös sitä, että perehdyt siihen, mitä tietoja on saatavilla ja mistä ne löytyvät. MyHeritage-aloittelijan on tärkeää ymmärtää, että vaikka MyHeritagessa on kirjaimellisesti miljardeja tietoja ja olet lähes varma, että löydät sieltä etsimäsi, niin kaikki tarvitsemasi dokumentit eivät ole netissä.
Ihmiset olettavat usein virheellisesti, että kaikki heidän tarvitsemansa tiedot pulpahtavat esille klikkaamalla ”etsi kaikki tiedot”-painiketta. Se johtaa heidät tekemään virheitä: Jos haku antaa tiedon, joka vaikuttaa oikealta, aloitteleva sukututkija saattaa ajatella, että sen täytyy olla oikein. Hän ei ehkä tiedosta, että sitä oikeaa tietoa ei ole vielä indeksoitu tai saatavana netissä.
Jos teet haun syntymätiedoista esim. iso-isoisällesi John Williamsille, jonka arvelet syntyneen New York Cityssä vuonna 1907, et voi vain hyväksyä oikeaksi ensimmäistä näkemääsi tulosta, jossa on sama nimi ja syntymävuosi. Tuloksissa voi olla 3 – 13 tai jopa 30 John Williamsia, jotka ovat syntyneet kyseisenä vuonna New Yorkissa. Katso löytyykö hakutuloksista sinun John Williamsille hallussasi olevaa, aiemmin vahvistettua erityistietoa kuten: Vanhempien nimet? Vanhempien synnyinpaikka? Osoite? Syntymäpäivä? Jos niin on, niin voit lisätä tiedot puuhusi.
-
Käytä täydellisiä ja tarkkoja lähdeviitteitä:
Sinun tulisi kertoa, mistä olet tietosi saanut ja käyttää luotettavia lähteitä. Jokaisen, joka tutkii puutasi tulisi voida toistaa hakusi ja saada samasta lähteestä samat tiedot kuin sinä olet saanut.
Aloittelijoiden on tärkeää muistaa, että toisten käyttäjien puut eivät välttämättä ole luotettavia lähteitä. Aloittavalla sukututkijalla on taipumusta yli-innokkuuteen Smart Matches- osumien hyväksymisessä toisten puihin. Ehkäpä se henkilö on tehnyt paljon työtä laatiessaan jotain sukusi kaukaista haaraa. Vahvistamalla osumat noihin kaukaisiin ihmisiin, siirrät ne automaattisesti puuhusi. Se voi olla palkitsevaa, mutta joskus se tarkoittaa myös sitä, että tietämättäsi siirrät puuhusi myös paljon virheitä.
Muista, että sukupuut ovat juuri niin hyviä kuin niiden luojat. Joitakin kannattaa kopioida ja toisia taas ei. Arvioi, kuinka hyvää tietoa jonkun toisen käyttäjän puu sisältää ennen tietojen siirtämistä omaan puuhusi – Ovatko lähdeviitteet paikallaan? Onko puu looginen? Onko käyttäjällä oikeutettu yhteys kyseessä olevaan sukuun?
-
Tee perusteellinen analyysi ja näytä toteen vastaavuus
Tarkastele löytämiäsi tietoja ja tulkitse niitä. Kuinka hyviä sinulla olevat lähteet ovat? Kuinka luotettavaa tietoa ne sisältävät? Kuinka tiedot on saatu ja keneltä? Mihin seuraaviin tutkimuksen vaiheisiin tai johtopäätöksiin ne ovat sinua vieneet?
Jos teet hakuja esimerkiksi kuolintiedoista, mieti keneltä ne on saatu. Kun on kyse esim. edesmenneen miehen vanhempien nimistä, voi puoliso voi olla luotettavampi lähde kuin lapsi, joka on syntynyt näiden isovanhempien kuoleman jälkeen. Hautausurakoitsijan täyttämä kuolintodistus ei ole niin luotettava kuin perheenjäsenten täyttämä. Ja usein surun murtamien perheenjäsenten antamat tiedot voivat olla epäluotettavampia kuin syntymätodistuksessa olevat tiedot.
-
Ristiriitaisten tietojen ratkaiseminen
Rankkaa, mutta jokainen meistä törmää ristiriitaisiin tietoihin. Yhdessä väestönlaskennassa kerrotaan, että iso-iso-isoisäsi on syntynyt Sveitsissä vuonna 1835 ja seuraavassa hänen sanotaan syntyneen New York Cityssä vuonna 1838. Sinun pitää miettiä eri vaiheita, joita olet käynyt läpi voidaksesi päättää kumpi tieto on oikeampi. Ehkä voiton vie ehdotus siitä, että hän olisi ollut sveitsiläinen, sillä esimerkiksi kansalaistamisdokumenteistä löytyy hänelle vahvistamasi osoite. Sinun ei ole mahdollista tehdä luotettavia johtopäätöksiä ellet ratkaise tällaisia ristiriitoja.
-
Kirjoita perusteltu ja johdonmukainen yhteenveto:
Mikä on lopputulema kaikesta, mitä olet löytänyt? Kuinka olet päätynyt kaikista keräämistäsi todisteista tekemääsi lopputulokseen? Ammattisukututkija sitoo kaiken yhteen. Ottamalla vaiheittaisen dokumentoinnin käyttöön estät mahdollisuuden päätyä ennakkoasenteiden/-luulojen kumileimasimeksi. Samalla varmistat, että olet tarkkaan harkinnut ja ottanut huomioon kaikki todisteet.
Maalaisjärjen käyttö on sallittua!
Vaikka et ole ammattimainen sukututkija eikä sinulla ole suunnitelmia tulla sellaiseksi, voit sukupuuta rakentaessasi käyttää niin kutsuttua maalaisjärkeä. Kun analysoit tietoja, ole erityisen skeptinen lisätessäsi epätodennäköisiä tietoja puuhusi. Sukujen elämä suurimmaksi osaksi kulkee terveen järjen mukaisesti. Totta kai suvuilla on joskus myös poikkeuksellisia olosuhteita, mutta se on poikkeus, ei sääntö.
Occamin partaveitsi
Tiedeyhteisö tuntee periaatteen nimeltä Occamin partaveitsi, jonka mukaan todenmukaisin selitys on yksinkertaisin ja vähiten monimutkainen. Käytän itse termiä ”Occamin partaveitsi sukututkimuksessa”. Kun arvioit sukututkimuksellisia vaihtoehtoja, sinun kannattaa muistaa, että usein yksinkertaisin vastaus on se oikea. Se tarkoittaa huomion keskittämistä perusaikajärjestykseen ja maantieteeseen, minkä ei pitäisi olla ollenkaan vaikeaa.
Yksinkertaisia ohjeita
On uskomatonta, että seuraavia asioita täytyy painottaa, mutta vuosien kokemus erilaisista sukupuista antaa siihen aihetta. Joten tässä tulee: Lapset eivät voi syntyä ennen vanhempiaan. Et voi muuttaa siirtolaisena uuteen maahan ennen syntymääsi tai palvella armeijassa kuolemasi jälkeen. Tiedän, tiedän, kuulostaa hullulta, eikö? Mutta ennen kuin lisäät Mary Farnsworthin (s. 1788) ja Josiah William Elliotin (s. 1785) Josiah William Elliot juniorin (s. 1777) vanhemmiksi, pysähdy ja mieti hetki. Se ei vain ole mahdollista.
Muista vastaavasti ihmisen biologiset rajoitukset. Mies ei voi tulla isäksi 10-vuotiaana. Äiti ei voi olla 90-vuotias saadessaan lapsen. Raamatun kertomuksista huolimatta. Täyssisarusten ikäero ei voi olla 4 kuukautta. Ihmiset kyllä muuttavat, mutta ei ole kovin tyypillistä, että perheeseen syntyisi kolme lasta, kaikki eri mantereilla ja kolmen vuoden aikana.
Jos Jacob ja Ida Rosensteinin perheen lapset syntyivät Zhitomirissa, Ukrainassa vuosina 1891, 1893, 1897 ja 1899, tulisi suhtautua hyvin skeptisesti siihen. että heidän poikansa Hyman olisi syntynyt vuonna 1896 Argentiinassa, eikä sinun pitäisi missään tapauksessa lisätä tätä faktaa puuhusi ellei sinulla ole kivenkovaa todistetta asiasta.
Jos jonkun ihmisen syntymävuosi todisteiden mukaan on 1910 tai 1911, on hyvin epätodennäköistä, että kuolintodistus, jossa syntymävuosi on 1927, kuuluisi samalle henkilölle, joten mieti tarkkaan ennen kuin lisäät tiedon puuhun. Kuulostaa hullulta, eikö? Mutta hämmästyisit siitä kuinka monta kertaa olen nähnyt sukupuita, joissa on täsmälleen tämänkaltaisia räikeitä virheitä.
Johdonmukaisuuden tarkastin
Hyvä uutinen aloittelijalle on, että MyHeritagessa on sisään rakennettu ominaisuus nimeltä johdonmukaisuuden tarkastin, joka eliminoi monet tahattomat ristiriitaisuudet ilman ponnisteluita. Pääset johdonmukaisuuden tarkastamiseen ”Sukupuu” välilehden pudotusvalikosta MyHeritage perhesivustosi kotisivulla. Se ilmoittaa automaattisesti juuri tämäntyyppiset virheet – miestään 70 vuotta nuoremmat vaimot, yli 130 vuotiaat henkilöt tai vanhemmat, jotka ovat syntyneet myöhemmin kuin lapsensa – ja joskus ne on korjattavissa yhdellä klikkauksella.
Seuraavan kerran, kun teet työtä sukupuusi parissa, yritä muuttaa ajattelutapaasi. Sensijaan, että olisit tietojen imuroija, joka imee joka ainoan tielleen osuneen tiedonmurusen hylkäämättä mitään, ajattele olevasi tietojen portinvartija. Ole epäluuloinen, äläkä päästä sisään portista yhtään tietoa ennen kuin olet varmistanut, että se ansaitsee päästä puuhusi.
Hannah Flack
16 helmikuun, 2021
”Greetings! Very useful advice in this particular article!
It is the little changes that make the largest changes.
Thanks for sharing!”
Regards