Sukututkijan salkku sisältää vähintäänkin nämä tavarat
- Postannut annikka
Mitä sisältää sukututkijan salkku, kun hän jalkautuu Kansallisarkistoon, Kansalliskirjastoon, kaupunginarkistoon tai johonkin muuhun kiehtovaan paikkaan tuntikausiksi? Esittelemme tässä oman sukututkimussalkkumme sisältöä, joka on muotoutunut pitkän kokemuksen pohjalta. Silti saattaa väliin käydä niin, että jotain olennaista unohtuu kotikonttorin pöydälle matkaan lähtiessä.
Salkku ilman silmälaseja on kuin auto ilman bensaa
Ilman niitä on turha lähteä oikeastaan mihinkään, sillä ikääntyminen on tuonut lähinäköön jatkuvia haasteita. Niinpä kaksiteholasien lisäksi on joka kerta muistettava pakata mukaan myös ns. syväteholasit. Niillä mikrofilmilaitteen tai arkiston tietokonenäytön tiiraaminen käy huomattavan paljon helpommin.
Kännykkä ja muut tekniset tallennusvälineet eivät ole syrjäyttäneet muistivihkoa ja kynää
Vaikka kuvia voi ottaa kännykällä mielin määrin, on vanhanaikainen muistilehtiö edelleen mitä kätevin tapa kirjata ylös lähteitä. Arkistoreissulla tulee aina mieleen myös hyviä ideoita jatkoa ajatellen tai paikan asiakaspalvelu kertoo jostain tulossa olevasta tapahtumasta. Tiedot on näin nopea ja helppo kirjoittaa ylös sekä siirtää sitten tarvittaessa kotona vaikkapa nettikalenteriisi.
Perusmuistiinpanot etsittävistä asioista auttavat muistamaan kaiken oleellisen
Aina ovat olleet mukana myös etsittäviin henkilöihin tai tapahtumiin liittyvät muistiinpanot tai tulosteet. Vaikka kuinka on yrittänyt aikanaan muistaa kaiken ulkoa, on helpompaa turvautua omiin papereihin. Näin päivämäärät, nimet ja paikat ovat juuri niitä mitä on ajatellutkin. Turhan usein kävi aikanaan siten, että varsinainen asia jäi löytämättä, kun esimerkiksi tarkka päivämäärä oli hukassa. Niinpä salkussa on nykyään etsittävien asioiden perustiedot tulosteina mukana.
Kolikot ovat kova juttu
Mobilepay tai pankkikortti käy jo lähes kaikkialla, mutta kahvihampaan kolottaessa vanha kunnon euron kolikko on kirjaimellisesti hyvää valuuttaa. Kaikkien arkistojen juoma-automaatteja ei ole vielä viritetty nykyaikaan, joten kolikoilla on edelleen tarvetta.
Puhelin ja erityisesti latausjohto kuuluvat perusvälineistöön
Kiusallisen usein kävi niin, että puhelimen lataus alkoi kesken päivän loppua. Koska puhelimen kameralla on helpointa kuvata kaikki tarvittava, oli tämä todella turhauttavaa. Viimeisen parin vuoden aikana laturi onkin aina kulkenut salkussa mukana, kaiken varalta. Toki digitointiin voi käyttää myös erillistä digikameraa. Silloin on syytä huolehtia varaparistojen tai -akun mukaan ottamisesta.
Energiapatukka tai banaani on mainio välipala
Mihinkään en enää lähde ilman pientä välipalaa. Ärsyttävästi nälkä usein iskee juuri, kun olet löytänyt jotain todella mielenkiintoista. Silloin ei ole kiva lähteä syömään kotiin tai kuppilaan, vaan pieni suklaa- tai energiapatukka terveellisemmästä banaanista puhumattakaan on oiva ratkaisu. Sillä jaksaa tunnin lisää ja tutkimukset etenevät jouhevasti ilman turhia keskeytyksiä. Muistathan sen, että arkistosaleissa ei sovi syödä. Piipahda eteisaulassa tai ulkosalla nauttimassa välipalasi.
Muistitikku on kevyt ja kätevä tallennusväline
Muistitikku on myös kätevä pitää mukana. Koskaan ei tiedä, koska törmää johonkin tuttavaan. Useamman kuin kerran on arkistolla tavannut tuttuja, joilla on kannettava tietokone mukana. Tällöin on ollut onni saada muutamia tiedostoja suoraan itselle. Väliin ne ovat olleet sukua koskevia valokuvia, väliin joitain perhedokumentteja. Muistitikkuhan ei edes paina juuri mitään, joten nykyään se kulkee aina salkussa – varmuuden vuoksi.
Tutustu sukututkimusaiheisiin artikkeleihin MyHeritagen blogissa
Kerropa alla kommenteissa oman salkkusi sisällöstä!