MyHeritage yhdistää kaksi 65 vuotta erossa ollutta veljestä

MyHeritage yhdistää kaksi 65 vuotta erossa ollutta veljestä

En voi kertoa teille, mitä merkitsee lopulta kohdata veljeni  65 vuoden jälkeen.

Me kuulemme säännöllisesti MyHeritage’lla käyttäjiemme elämää muuttavista löydöistä, joita he ovat tehneet suvustaan käyttäen nettisivustoamme. Tänään me jaamme kanssanne todella poikkeuksellisen tarinan ja johon meillä oli etuoikeus osallistua kun se ratkesi. Tämä on tarina veljeksistä jotka erotettiin toisistaan nuorina lapsina Toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. He eivät olleet nähneet toisiaan 65 vuoteen — kunnes MyHeritage yhdisti heidät.

Izak Szewelewicz syntyi pakolaisleirissä Bergen-Belsenissä Saksassa heti sodan päätyttyä. Tämä oli sekasortoista aikaa Euroopassa, jolloin suuret ihmisjoukot kadottivat perheenjäsenensä  ja kotinsa,  kompuroidessaan elämänsä uudelleenalkamisessa. Izakilla ei ole mitään muistoja näistä varhaisista vuosistaan leirissä. Hänet lähetettiin Israeliin adoptoitavaksi vuonna1948, kolmen vuoden ikäisenä ja hän kasvoi adoptioperheessä. Izakin biologinen äiti  Aida, oli tällöin siirtynyt maahanmuuttajana Kanadaan ja hän myöhemmin löysi ja oli yhteydessä Izakiin kun hän oli vielä kasvuikäinen. He tapasivat useita kertoja ja olivat keskenään yhteydessä, mutta hän aina kieltäytyi puhumasta Izakin isän tai kenenkään muun sukulaisen henkilöllisyydestä tai heidän kohtalostaan.

Vain muutama vuosi sitten Izak vastaanotti asiakirjoja Bergen-Belsenin arkistosta, jotka välittivät hätkähdyttävän paljastuksen: hänellä oli ollut Shepsyl niminen veli leirissä sekä toinen sukulainen. Tiedot kertoivat, että molemmat sukulaiset olivat muuttaneet Kanadaan erillään hänen äidistään. Onko Shepsyl vielä elossa? Missähän hän on nyt? Ja kuka on tuo toinen sukulainen? Voisiko hän olla Izakin isä?

Vuonna 2013 Izakin lapsenlapsi Alon Schwarz, kääntyi MyHeritagen puoleen ja pyysi meitä auttamaan häntä Izakin veljen löytämisessä. Yrityksemme perustaja ja toimitusjohtaja Gilad Japhet kiinnostui erityisesti  Izakin merkillisestä tarinasta ja pyysi yhtiömme senioritutkijaa ja sukututkimusjohtaja (UK), Laurence Harris’ia, pyhittämään aikansa ja kokemuksensa Izakin perheen paikallistamiseen ja selvittämään mitä on tapahtunut. Alonin kanssa Laurence ryhtyivät peräksiantamattomaan ja todella kansainväliseen tutkimukseen eri arkistoihin,  Bergen-Belson Saksassa ja Yad Vashem Israelissa, Kanadan ja Israelin väestörekistereihin ja online sukupuihin.

Laurencen etsintä sattumalta johdatti hänet Melanie Shell’in luo, sokean 60 vuotiaan Winnipegiläisen miehen Shep Shell’in ainoaan tyttäreen. Kirjeenvaihdossa  Melanie’en kanssa Laurence huomasi, että Shep’in nimi oli englantilaistettu Kanadaan saapumisen yhteydessä. Hänen alkuperäinen nimensä oli Szepsyl Szewelewicz ja Melanie vahvisti, että hän oli syntynyt pakolaisleirissä Saksassa sodan jälkeen. Kaikki palaset sopivat yhteen. Izakin veli oli löytynyt.

Tunteikas jälleennäkeminen veljesten kesken tapahtui Kanadassa. Izakilla oli viimeikin mahdollisuus tutustua nuorempaan veljeensä, ulkonäöltään erilaiseen Paralympic hiihtäjään, pyöräilijään ja maraton juoksijaan. Muutamaa päivää myöhemmin he menivät tapaamaan Aidaa. Shep kohtasi äitinsä ensimmäistä kertaa lapsuutensa jälkeen. Aida kutsui häntä nimellä ”Shepsyl’e”

Maaliskuussa 2014, Shep ja Izak tulivat vierailulle MyHeritage’n toimistoon kiittämään työntekijöitä heidän roolistaan  veljesten yhteensaattamisessa.

Shep Shell kirjoitti äskettäin:

”En voi kertoa teille, mitä merkitsee, kun viimeinkin kohtaan veljeni 65 vuoden jälkeen ja että minulla on myös bonuksena ihmeellinen laaja suku. [Tämä on myös] elinikäisen toiveeni täyttymys äitini löytämiseksi… Aidan löytäminen sulkee piirin minulle ja antaa minulle mielenrauhan siitä, että en ole yksin.”

Alon Schwarz on tuottanut ja ohjannut täyspitkän dokumenttifilmin tästä tarinasta, nimeltään Aida’s Secrets  (Aidan salaisuudet). Elokuva seuraa perheen pyrkimyksiä heidän sotien jälkeisen historiansa selvittämiseksi ja vangitsee veljesten ja Shepin ja hänen äitinsä  kohtaamisen. Aida’s Secrets sisältää monta mutkaa ja käännettä perheen historian selvityksen taka-ajossa, sisältäen hämmästyttävät DNA testin tulokset ja ällistyttävän albumin, jonka tutkijat löysivät ja joka kertoo elämästä Bergen-Belsen DP leirissä heti sodan jälkeen, kun selviytyneet alkoivat uudelleenrakentaa elämäänsä. Filmi saa maailmanensi-iltansa  Hot Docs Canadian International Documentary Festival in Toronto toukokuun 3 päivänä  2016. Vieraile filmin sivuilla Facebookissa.

Jälleennäkemiset kuten tässä tapauksessa ovat MyHeritage’lle luonteenomaista. Vaikka me kehittelemme käyttäjille työkaluja ja teknologiaa itsenäisten löytöjen tekemiseksi (emme ole tutkimusyhtiö, joka tekee tutkimuksia käyttäjille), meillä on satunnaisesti tilaisuus hyödyntää tietämystämme ja voimavarojamme humanitaaristen sukututkimustöiden tekemiseen, kuten tässä tapauksessa. Teemme tämän aina vapaaehtoisesti ilman palkkioita, vaikka joudumme joskus investoimaan satoja tai tuhansia työtunteja. Tulos on aina sen arvoista, koska sukututkimus voi usein muuttaa elämää paremmaksi.