Singer-ompelukone – mullisti vaatteiden ompelun kotona

Singer-ompelukone – mullisti vaatteiden ompelun kotona

Muistat varmaan, kuinka äiti tai isoäiti ompeli poljettavalla Singer-ompelukoneella? Ehkäpä opit itsekin käyttämään sitä ja valmistamaan vaatteita? 1900-luvulla myydyin ompelukone oli Singer, mutta saatavana oli toki muitakin merkkejä, kuten Tikka ja Husqvarna.

Äiti ompelee / Kotilieden kansikuva

Äiti ompelee / Kotilieden kansikuva

Immi Hellen kertoo Eeva Aarnio (1901)-nimisessä romaanissaan kauppaneuvoksen tyttären vaatteiden valmistamisesta ompelukoneella yli 100 vuotta sitten:

”Heti juhannukselta aljettiin Aarniolassa valmistella tytärtä Berliinin matkaa varten. Ompelukone hyrräsi aamusta iltaan. Pääkaupungista oli tuotettu taitava ompelija, joka Pariisin uusimpain muotilehtien mukaan valmisteli pukuja, toisen toistaan komeamman.”

Poljettavat ompelukoneet olivat yleisesti käytössä aina 1960-luvulle saakka

Poljettava ompelukone oli usein ensimmäinen suomalaisiin koteihin hankittu kodinkone. Sitä arvostettiin ja huollettiin tunnollisesti vuosikymmenet. Kun valmisvaatteet olivat kalliita ja vaatekaupat kaukana, vaatteita ommeltiin, muokattiin ja korjailtiin paljon aina 1960-luvulle saakka, ja vähitellen rinnalle ilmestyivät sähkökäyttöiset koneet. Lapset tottuivat ompelukoneen surinaan ja oppivat ompelemaan seuratessaan äidin työskentelyä ja saadessaan kokeilla itse langan pujottamista neulan silmään.

Poljettava Singer-ompelukone 1886-1900 / Helsingin kaupunginmuseo

Poljettava Singer-ompelukone 1886-1900 / Helsingin kaupunginmuseo

Kotikäyttöön tarkoitetulla koneella ompelutöitä oli mahdollista tehdä myös yksityisasiakkaille ja alihankkijoille, jotka toivat kankaan, turkiksen tai nahan ommeltaviksi. Ompelukoneen ja ompeluopin saaminen mahdollisti monelle tarpeelliset lisäansiot tai toimeentulon kotiompelijana, räätälinä tai suutarina. Verrattuna esimerkiksi naisille tarjolla olleeseen yleiseen oletusammattiin kotiapulaisena tarjosi kotiompelijana olo paljon itsenäisemmän elämän.

Ensimmäiset ompelukoneet valmistettiin 1700-luvulla

Ensimmäiset ompelukoneet valmistettiin jo 1700-luvulla, mutta jälki oli helposti purkautuvaa ketjuommelta, kunnes ranskalainen räätäli Barthélemy Thimonnier sai vuonna 1830 patentin uudentyyppiselle yksilankaista ketjuommelta tekevälle ompelukoneelle. Seuraavaksi, vuonna 1844, patentoitiin edistyksellisempi ompelukonemalli, joka hyödynsi sekä ylä- että alalankaa, mutta käytännössä vasta Singer sai aikaan todellisen vallankumouksen.

Singer-ompelukoneen historiaa

Singer on yksi maailman tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista ompelukonemerkeistä. Yhtiö perustettiin ja nimettiin Isaac Merritt Singerin mukaan, joka kehitti merkittävän parannuksen ompelukoneeseen vuonna 1851; Hän kehitti ensimmäisen kaupallista suosiota saavuttaneen koneen edeltäjiensä keksintöjen pohjalta. Singer keksi miten neula saatiin liikkumaan suoraan ylös ja alas, ja hän kehitti paininjalan, joka piti kangasta paikoillaan. Singerin kone vuodelta 1851 oli ensimmäisiä koneita, joilla voitiin ommella suoraa, kaarevaa ja minkä pituista saumaa tahansa yhtäjaksoisesti. Se teki ompelusta nopeampaa ja tarkempaa verrattuna aiempiin ompelukonemalleihin.

Singer Manufacturing Company

Isaac Merrit Singer ja newyorkilainen lakimies Edward Cabot Clark perustivat kuluttajaompelukoneiden valmistukseen keskittyvän yrityksensä vuonna 1851, ja yrityksen nimi muutettiin Singer Manufacturing Companyksi vuonna 1865. Isaac ja Edward ottivat käyttöön innovatiivisen markkinointimallin, joka sisälsi muun muassa osamaksuvaihtoehtoja ja strategioita, jotka mahdollistivat ompelukoneiden laajan leviämisen kotitalouksiin. Suomessa koneita markkinoitiin esimerkiksi ilmaisilla ompelukursseilla, joita pidettiin hyvinkin pienissä kylissä ympäri maata. Näitä kursseja ja tietysti Singerin konetta mainostettiin lauseella ”tunnin vaivalloisen käsiompelutyön suorittaa Singer 10 minuutissa paremmin”.

Alla oleva kuva on ensimmäisiltä Singerin maksuttomilta koruompelukursseilta vuonna 1927 Oulusta. Kuvalähde Museovirasto

Koruompelukurssit

Yrityksen perustajasta Isaac Merrit Singeristä löytyy 6395 tulosta MyHeritagen kokoelmissa. Tee sinäkin hakuja MyHeritagen historiallisista tiedoista!

Singer-ompelukone toi helpotusta kodin arkeen

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Singerin ompelukoneista tuli nopeasti suosittuja tärkeä osa vaatteiden valmistusta kotona, koulussa ja tekstiiliteollisuudessa. Singer kehitti myös lisävarusteita ja vaihtoehtoisia neuloja helpottamaan erilaisia ompelutarpeita.

1900-luvun alkupuoliskolla Singerin ompelukoneiden suosio jatkui eri puolilla maailmaa. Yhtiö laajensi toimintaansa kansainvälisesti ja kehitti edelleen uusia ompelukonemalleja ja niiden toimintoja. Singerin innovaatiot auttoivat osaltaan muokkaamaan myös muotia ja tekstiiliteollisuutta vuosikymmenten ajan.

Naisia työskentelemässä vaateompelimossa, 1939. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy / museovirasto

Naisia työskentelemässä vaateompelimossa, 1939. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy / museovirasto

Singerin ompelukoneita hankittiin myös kouluille opetuskäyttöön.

Kansakoulun lehti 1.10.1923 No 10-11 /Kansalliskirjasto.fi

Kansakoulun lehti 1.10.1923 No 10-11 /Kansalliskirjasto.fi

Koneiden hinta oli luonnollisesti melko korkea suomalaisten käytettävissä olleisiin tuloihin nähden. Alla olevassa Warkauden lehden ilmoituksessa vuodelta 1923 kerrotaan Singerin maksavan 1420 mk, joka nykyrahaksi muutettuna on 545,17 €. Mutta eipä hätää; ompelukoneen sai osamaksulla, jolloin maksu oli vain 60 mk eli 23,04 € kuukaudessa.

Warkauden lehti 10.11.1923 No 45 /Kansalliskirjasto.fi

Warkauden lehti 10.11.1923 No 45 /Kansalliskirjasto.fi

Vanhat ompelukoneet kuten Singerit ovat suorastaan taide-esineitä. Niistä onkin tullut suosittuja sisustuselementtejä. Niiden valurautaiset jalat ovat lähes iättömiä uusiokäytössä, ja pöytätaso sopii hyvin vaikkapa kukkapöydäksi!

Singer-ompelukone / Pixabay

Singer-ompelukone / Pixabay

Onko sinun kotonasi vanha ompelukone? Vieläkö käytät sitä vai onko se osa kotisi sisustusta? Kerro meille kuvien kera omista ompelukonemuistoistasi!

Lue myös aikaisempi artikkelimme ompeluseuroista.

Artikkelikuva: Singer-ompelukonekurssi Lappeenrannassa mahdollisesti vuonna 1927. Kuvatiedot: Lappeenrannan museo.