Sukujutut – tallenna esivanhempasi tarina tuleville sukupolville

Sukujutut – tallenna esivanhempasi tarina tuleville sukupolville

Sukujutut talteen? Oletko ajatellut kirjoittaa esivanhempasi tarinan – millainen tarina sinulla on mielessä? Tuntuuko siltä, että et oikein pääse alkuun – että ei oikein ole mitään mistä kertoisit?

Nämä mietteet eivät ole mitenkään harvinaisia, sillä esimerkiksi lähteiden vähäinen määrä voi aiheuttaa epävarmuutta tarinoiden kertomisen suhteen. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä ainakin jokaisesta aikuiseksi eläneestä henkilöstä saat koottua kirkonarkistoista ja muista lähdemateriaaleista toimivan tekstin.

Millaisen tarinan kertoisit?

Ensin voisit määritellä, minkä tyyppisen tarinan haluat kertoa. Kertooko se yhdestä yksittäisestä esivanhemmastasi, esisukulaisestasi vai kokonaisesta suvusta tai perheestä.

Pariskunta yksityiskokoelmasta. Väritetty MyHeritagen In Colorilla

Pariskunta yksityiskokoelmasta. Väritetty MyHeritagen In Colorilla

Entäpä jos kertoisit talon tarinan? Tästä aiheesta löydät meidän aiemman blogipostauksen. Selkeitä aihekokonaisuuksia ovat myös ruotusotilaat ja pitäjänkäsityöläiset. Monesta suvusta löytyy siirtolaiseksi lähteneitä henkilöitä. Heidän elämäntarinansa jäljittämisessä MyHeritage pääsee todella oikeuksiinsa.

Hyvä tarina syntyy monesta eri palasta

Mutta jos ajattelemme aivan yhden yksittäisen henkilön tarinaa, niin sen voi koostaa monesta eri palasesta. Aivan aluksi voisit pohtia hänen syntymäänsä liittyviä olosuhteita, sisaruksia ja vaikka vanhempien ikää. Oliko tarinasi kohde perheen kuopus vai esikoinen ja löydätkö näihin käsitteisiin mukavaa perimätietoa vaikka Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistoista.

Ristiäiset. A. Jänesniemi 1909-1910 /Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Ristiäiset. A. Jänesniemi 1909-1910 /Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Nimenantoon ja ristiäisiin liittyvistä asioista riittää myös paljon pohdittavaa. Voit ns. kirjoittaa auki, mitä lapsen saama nimi on hänen aikalaisilleen tarkoittanut ja mikä on sen alkuperä. Useimmat nimemme tulevat tavalla tai toisella Raamatusta, mutta toki löytyy myös ns. muinaisnimiäkin. Kenties tutkit kastettujen luettelosta sen kirkkoherran nimen, joka lapsen kastoi ja samalla selvität kummien yhteyden lapseen. Tästä kaikesta syntyy jo monta riviä tekstiä.

Aikuiselämää voi seurata rippikirjoista

Noin 15 vuoden iässä päästiin ripiltä ja sen jälkeen onkin hauska seurata rippikirjojen taitomerkintöjä. Onko kristinoppi ja lukutaito jäänyt esivanhempasi päähän vai onko häntä pitänyt hieman kovistella kinkereillä? Seuraamalla taitomerkintöjä rippikirjasta toiseen voit selvittää, onko oppimisessa tapahtunut edistymistä vai onko entisajan rankka maalaiselämä vienyt voiton kirjojen ääressä nököttämisestä

Puolison löytämisestä ja avioliittoon vihkimisestä löydät varmasti kyseisen alueen perimätietoa, jota voit yhdistää asiakirjojen kertomaan. Löytyikö morsian lähipiiristä vai veivätkö kahden henkilön tiet yhteen esimerkiksi markkinamatkalla?

Kuulutettujen luettelosta voi etsiä lisätietoja heistä, jotka hakivat kuulutukset. Naisella piti olla naittaja, jonka valta katosi lopullisesti vasta 1930. Hyvällä tuurilla hieman uudemmilta ajoilta on jäljellä hääkuvia, joiden perusteella voit tehdä havaintoja hääjuhlasta ja juhlan vieraista.

Perhe-elämän seuraamisesta saat paljon aineksia tarinaan

Henkilön oman perhe-elämän seuraamisesta, työpaikoista ja mahdollisista muutoista riittänee niistäkin kerrottavaa. Vaihtoiko esimerkiksi renki tai piika työpaikkaansa joka vuosi vai viihdyttiinkö samassa talossa useampi vuosi vai lähdettiinkö töihin peräti ulkomaille?

laivalla. Yksityiskokoelma, väritetty MyHeritagen In Colorilla

Laivalla. Yksityiskokoelma, väritetty MyHeritagen In Colorilla

Tässä yhteydessä kannattaa selvittää myös tuon isäntätalon vaiheita. Niiden perusteella voit pystyä kertomaan palvelusväen päivittäiseen työhön liittyvistä asioista, parhaimmillaan esimerkiksi eläinten nimistä. Perukirjoihin kirjattiin toisinaan lehmien ja hevosten nimetkin!

Kun kuolema väistämättä katkaisee elämänlangan

Yritä ottaa selville kuolinsyy. Kannattaa katsella saman vuoden muiden vainajien kuolinsyitä. Pitäjässä saattoi riehua jokin epidemia, jonka uhriksi päähenkilösi joutui. Hautaukseen, hautapaikkaan ja hautamaksuihin liittyy niihinkin runsaasti perimätietoa sekä asiakirjoista selviäviä faktoja. Vaikka tarkka hautauspaikka jäisi epäselväksi, voit kirjoittaa yleisemmin paikkakunnan hautausmaista ja kirkoista.

Varsikengät / Suomen kansallismuseo

Varsikengät / Suomen kansallismuseo

Syyllistyikö esivanhempasi johonkin rikokseen?

Mikäli esivanhempasi syyllistyi johonkin rikokseen, avautuu aivan erilainen mahdollisuus tarinan kertomiselle. Oikeudenkäyntien pöytäkirjat avaavat erittäin yksityiskohtaisella tavalla rikoksen vaiheita ja siitä saatua rangaistusta. Voikin sanoa, että sukututkimuksessa kaidalta polulta hieman poikennut henkilö on se mielenkiintoisin! Nimenomaan sen takia, että materiaalia löytyy runsaasti.

Ota tietojen keruun avuksi MyHeritage mobiilisovelluksen nauhoitusominaisuus

Hyödynnä myös MyHeritagen mobiilisovelluksen nauhoitusominaisuutta ja haastattele niitä sukulaisiasi, joilla on enemmän tietoa mielenkiintosi kohteena olevasta henkilöstä.

Tapio Rautavaara nauhoittamassa / Suomen valokuvataiteen museo

Kuva: Tapio Rautavaara nauhoittamassa / Suomen valokuvataiteen museo

Lisää kertomukseen kuvia ja tarinoita kuvien takana MyHeritagen Photo Story Tellerillä.

Tässä nyt vain osa vinkeistämme, lisää vinkkejä saat MyHeritage-blogin sukututkimusosiosta!

Artikkelikuva: Tarinan lukua – Kuvaaja: Uuno Peltoniemi 1930-luvulla / Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla