Historialliset valokuvat sukututkimuksessa – kiehtova lisä elävöittämään sukupuutasi!

Historialliset valokuvat sukututkimuksessa – kiehtova lisä elävöittämään sukupuutasi!

Historialliset valokuvat elävöittävät sukututkimustasi – joko olet kokeillut? MyHeritage tarjoaa erinomaisen palvelun historiallisten ja miksei uudempienkin valokuvien ylläpitoon, parantamiseen ja muuntamiseen vaikka värillisiksi. Uusimpana ominaisuutena on mahdollisuus korjata kuvissa olevia pieniä virheitä. Tämän jälkeen voit antaa jokaiselle kuvalle oman ”tägin” eli hakutiedon, kertoa kuvasta ja jakaa kuvia erilaisiin kansioihin. Voit myös liittää ne tiettyyn henkilöön sukupuussasi.

Alla kuva varakonsuli Johan Julinista (1827-1898) lastensa Johanin ja Rosinan kanssa. Kuvan on ottanut J. Reinberg 1857-1863 ja se on Turun museokeskuksen kokoelmissa. Kohensimme MyHeritagen kuvatyökaluilla kuvan laatua, korjasimme siinä olevia virheitä/naarmuja ja väritimme sen MyHeritage In Color -ominaisuudella. Kelpaisi antaa vaikkapa joululahjaksi. Kokeile kuvan värittämistä täällä!

Valokuvataiteen Museo on Suomessa instanssi, jonka kautta saat apua vanhan valokuvan ajoittamiseen ja säilyttämiseen. Digitointi on luonnollisesti ensimmäinen toimenpide, mikä sinun kannattaa tehdä. Sen jälkeen alkuperäinen valokuva arkistoidaan huolellisesti. Valokuvat koostuvat fyysisesti monista eri aineista eli komponenteista. Tämän takia kuvat myös säilyvät hieman eri tavalla. Kuvatyypin tunnistus onkin tärkeä asia, sillä sen avulla löytyy paras säilytystapa kunkin aikakauden kuville.

Valokuvien säilyttäminen

Valokuvat pitää säilyttää ehdottomasti sellaisessa paikassa, että niihin ei kohdistu rasitusta tai ne eivät joudu lialle alttiiksi. Moninkertainen säilytystapa on suositeltavin. Siinä kuva laitetaan ensin omaan suojataskuun, tämä säilytyslaatikkoon ja laatikko vielä hyllyyn. Kellarin tai ullakkotilan hyllyt eivät yleensä sovellu säilytykseen, sillä niiden kosteus- ja lämpötilaolosuhteet vaihtelevat liikaa.

Valokuvataiteen Museo suosittelee nimenomaan em. moninkertaista suojausta sekä ensisijaisena suojamateriaalina hyvälaatuista paperia. Mitään merkintöjä ei alkuperäiseen kuvaan pidä tehdä, ne voit tehdä digitaaliseen kopioon MyHeritagen Kuvat -palvelun avulla.

Sosiaalinen media tunnistamisen apuna

Kuvissasi olevien tuntemattomien henkilöiden ja/tai paikkojen tunnistamiseen kannattaa käyttää sosiaalista mediaa. Esimerkiksi Facebookissa on lukuisia eri ryhmiä, joissa joka päivä tunnistetaan erilaisia valokuvia. Valokuvataiteen Museo on myös koonnut meidän tutkijoiden iloksi Kuka Kuvasi -palvelun. Sen avulla saat tietoa maassamme toimineista valokuvaamoista ja valokuvaajista.

Hille Finnberg

Esimerkiksi oheisen pienokaisen studiokuvassa 1910-luvulta on selkeästi näkyvissä studion nimi, Finnberg. Kuka Kuvasi -palvelun avulla selviää nopeasti, että kyse on vuosina 1882-1976 eläneestä Hille Finnbergistä, joka työskenteli Länsi-Uudenmaan Karjaalla ja Pohjassa kiertävänä valokuvaajana 1910-luvulla. Edelleen saamme tietää hänen olleen jo vuodesta 1908 lähtien ateljeekuvaajana. Finnbergin liikkeen virallinen nimi oli Fotografiatelier i Karis. Hänen kuviaan löytyy Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon kokoelmista ja siellä on myös hänen käyttämänsä kamera.

Tämänkin kuvan voi käsitellä uuteen uskoon MyHeritagessa. Lopputuloksen korjauksen, parannuksen ja värityksen jälkeen näet ohessa. Muista jakaa valokuvasi sukututkijatuttavillesi MyHeritagessa!

Kuvalähde: Juha Vuorela

Kuvalähde: Juha Vuorela

Artikkelikuva:Veljekset Fredrik Feldt ja Vilho Palmu (ent. Feldt). Kuvaaja Hille Finnberg, Espoon kaupunginmuseo

Lisää valokuva-artikkeleita löydät täältä.